reklama

Jaké léky za volant nepatří: Pozor i na prášky na kašel

Za alkohol a teď už i za drogy za volantem nás může policie zadržet. Ale co s řidiči, kteří jsou pod vlivem léků? Přitom jich je čím dál víc

Foto: Thinkstock

Za alkohol a teď už i za drogy za volantem nás může policie zdržet. Ale co s řidiči, kteří jsou pod vlivem léků? Přitom jich je čím dál víc.

Nemusí jít o žádné feťáky. Alergická sezona zvyšuje počet lidí, jejichž reakce i uvažování ovlivňují chemické látky obsažené v lécích.  Přičítají se tak k těm, kdo berou léky na depresi, na uklidnění, na bolest i třeba na kašel! Všichni se mohou na silnici stát nebezpeční.

Co berete vy?

V rámci nedávného průzkumu se prokázalo, že pětina lidí o riziku léků vůbec neví a více než polovina z řidičů si pak neuvědomuje, že lék může škodit i deset hodin po jeho užití

Doporučujeme: Téma: Nežádoucí účinky léků

Pětina řidičů v dotaznících pak uvedla, že se po užití léků setkala se zpomalenými reakcemi, malátností či únavou za volantem. "V 57 procentech odpovědí pacienti nevěděli, že by po požití léků ze sledovaných skupin neměli sednout nejméně deset hodin za volant, neboť jejich reakce mohou být nepříznivě ovlivněny užitým lékem," dodal mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs.

Čtěte příbalový leták!

Léky, snižující schopnosti vnímat dopravní provoz kolem sebe, užívá stále více lidí. Podle šéfa dopravní policie Leoše Tržila mohou způsobovat jak drobné nehody, například při nedodržení bezpečné vzdálenosti, ale i tragické kolize. Zpětně něco takového prokázat je ale složité, protože tyto látky se neobjevují v testech na drogy!   

Dřív byl povinně na krabičkách léků výstražný červený trojúhelník, v současnosti je varování pouze součástí příbalového letáku. Ten ale lidé obvykle příliš nečtou.

Opatrně s kombinacemi

Často se jedná o přípravky, které nejsou na předpis, takže si je každý může koupit sám, a nedostane se mu tak ani varování od lékaře. Pozor si dejte na ty, které obsahují dextromethorfan, guajfenesin nebo cetirizin. Mezi léky, které ovlivňují řízení, patří léky na nespavost, úzkosti, tlumení bolesti, kašle či léky proti alergiím. Mezi ně patří například Zolpinox, Hypnogen, Diazepam, Oxazepam nebo Dithiaden.

Opatrní byste měli být i v případě souběžného užívání několika léků - mohou vzniknout různé interakce. Nejlepší je poradit se s lékařem, lékárníkem nebo aspoň nahlédnout na stránky Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Léky, které škodí: Berete je i vy?

Mykózu mají i muži + další věci, co jste o ní nevěděli

Olizování od psa: Škodí, nebo léčí?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama