reklama

Ukažte jen, co je hezké: Hebké paty, kolena i lokty

Odhalení! Ukazovat hezké nohy, paty, kolena a lokty není zas tak složité.

Foto: Isifa/Thinkstock

Léto přeje odhalení: Tajemstvím jsou části našeho těla, které jindy zůstanou skryté. Ukazovat hezké nohy, paty, kolena a lokty není zas tak složité.

Suchá, zašlá a zhrublá pokožka "shodí" i ty nejkrásnější letní šaty a sandálky. Na zjemnění, hydrataci, ochranu a celkovou péči zkuste použít starou dobrou vazelínu, která tak dobře sloužila už našim babičkám.

Popraskaná kůže se nenosí

V dnešní podobě ji můžete mít třeba s jojobovým olejem, výtažky z aloe vera a bambuckým máslem. Pro atopiky i ekzematiky se hodí bílá Vitar vazelina v lékopisné kvalitě bez parfemace a dalších přísad. Pomůže třeba po práci na zahradě, vV zavařovací sezóně také pomůže odbarvit ovocem nebo zeleninou zabarvené ruce.

Rozpraskané paty způsobuje také špatný pitný režim a nedostatečné prokrvování. Čím větší horko je, tím větší přísun tekutin byste měli svému tělu dodat. Špatné prokrvování končetin lze ovlivnit promasírováním nohou, nejen chodidel, ale také lýtek. K tomu je vhodné používat hydratační krémy či chladící gely. Pokud vás trápí popraskaná kůže, buďte opatrní při užívání mýdla, které zpravidla pokožku spíše vysušuje. Při pohybu na slunci natírejte opalovacím krémem i celá chodidla a nárty.

Než nalakujete drápky

I nehty dostávají v létě zabrat, dochází k jejich třepení. První pomocí je správná úprava obyčejným pilníkem. Nehty je třeba zapilovat a ideálně užít kvalitní lak, který zacelí nehet. Blahodárně působí také peelingy nohou a masáže hydratačními krémy.

Doporučujeme: Téma Péče o tělo a pleť

Růstu zdravých nehtů také můžete docílit užíváním vitaminů. První volbou by měl být vitamin A, který je důležitý pro správný vývoj buněk, kostí a sliznic. Jeho nedostatek se projevuje šupinatěním nehtů a pokožky. Vhodný je také vitamin B7 čili biotin, který pomáhá proti roztřepení a slabým nehtům.

Stříbro nejen na ozdobu

Nejčastěji trápí naše nohy v létě nadměrné pocení a plísně. Pocení samo o sobě není nic jiného než snaha organismu vyrovnat okolní teplotu a teplotu uvnitř vašeho těla. První krok pro zmírnění těchto negativních příznaků je výběr obuvi. Pokud nosíte populární baleríny, neměli byste zapomínat, že není vhodné v nich chodit naboso.

Ideálním doplňkem na léto jsou bavlněné ponožky s přídavkem stříbra, které zmírňuje pocení. "Nadměrnému pocení čili hyperhidróze je možné zamezit i kosmetickým zákrokem, kdy je přímo do chodidel aplikován botulotoxin. Jako první pomoc ovšem doporučujeme používat antibakteriální spreje, které jsou speciálně určené pro nohy," říká Klára Minczinger ze společnosti Generica. Další variantou je užívání zásypových pudrů.

Větrat a vysušovat

Plísně jsou často negativním důsledkem nadměrného pocení nohou. Samozřejmostí by mělo být nošení otevřené obuvi. Kromě plísně tak zabráníte dalším defektům, jako jsou například kuří oka, otlaky či kladívkové prsty.

Náš tip: Jak uzdravit vlasy i pleť radí lékárník i bylinkářka

V létě by také měly být boty dostatečně široké. Čím užší jsou boty, tím více se riziko vzniku plísně zvyšuje. Účinnou ochranou je také vysušování bot. Neměli byste zapomínat, že je vhodné střídat několik párů obuvi, a to i během dne, přičemž byste měli každý pár před i po užití vydezinfikovat vhodným prostředkem a na nohy použít protiplísňový sprej či krém.

Podcenit drobné žilky se nevyplácí

Horké měsíce jsou bohužel častým spouštěčem vzniku křečových žil.  Pro léčbu bývá doporučována pravidelná péče v kombinaci správných doplňků stravy a gelů. "Několik klinických studií prokázalo zmírnění příznaků chronické žilní nedostatečnosti při pravidelném příjmu diosminu a hesperidinu. Jedná se o látky rostlinného původu, které napomáhají blokovat hromadění krve v žilách dolních končetin a přispívají ke snížení zánětů. Studie dále zmiňují jejich možný příznivý vliv na rychlejší vstřebávání otoků a rychlejší hojení bércových vředů, které jsou častou komplikací při podceněné léčbě křečových žil," vysvětluje žilní odborník MUDr. Ewald Ambrózy, PhD. ¨

Na otoky chladem

S křečovými žílami i s letními vedry souvisí také natékání nohou a pocity jejich těžkosti a unavenosti. Tomu můžeme předcházet aplikací chladivého gelu, který se lépe vstřebává než mast. "Doporučit mohu především gely s obsahem escinu,  jako je Diosven. Tato látka je totiž velice účinná u poruch prokrvení dolních končetin a má protizánětlivý účinek," vysvětluje Klára Minczinger ze společnosti Generica.

Gel je třeba jemně vetřít do pokožky dolních končetin, přičemž vrstvu nanášejte od chodidel přes kotníky ve směru k srdci. Pokud trpíte na křečové žíly, nesmíte jejich oblast masírovat, gel je třeba pouze jemně nanést. Aplikace by se měla opakovat několikrát denně. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pocení: Jak se mu dá zabránit přírodně?

Smrtící trio tlak, tuk a cukr: Nová převratná léčba!

Tloušťka je nakažlivá. Přenáší ji viry s chřipkou

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama