reklama

Šest zlozvyků, které útočí na zdraví vašeho srdce

Zdraví svého srdce můžeme výrazně ovlivnit. Dnes se zaměříme na nejčastější zlozvyky, které vašemu srdci rozhodně neprospívají.

Foto: Isifa/ Thinkstock

Každý chce mít zdravé srdce. Přesto jsou onemocnění srdce a cév příčinou téměř 50 % úmrtí v České republice. V praxi to znamená, že každý druhý dospělý umírá na aterosklerózu, vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol.

Všechna tato onemocnění mohou vést k akutnímu srdečnímu selhání a následné smrti. Není ale třeba hned myslet na nejhorší. Zdraví svého srdce můžeme výrazně ovlivnit. Dnes se zaměříme na nejčastější zlozvyky, které vašemu srdci rozhodně neprospívají.

Zajímá vás, jaké riziko srdečních onemocnění máte právě vy? Můžete si ho jednoduše spočítat na naší kalkulačce.

1. Magická televize

Každodenní několikahodinové vysedávání před televizí zvyšuje riziko infarktu, i když pravidelně cvičíte. Dlouhé sezení a nedostatek pohybu zvyšuje hladiny tuků a cukrů v krvi. Pokud si k tomu jdete jednou týdně zacvičit, vaše riziko to bohužel nesnižuje. Zkuste zkrátit čas, který věnujete sledování seriálů, nebo si před televizi pořiďte chodicí pás.

2. Útěk, nebo boj

Cítíte se ve stresu či v depresi? I to má na vaše srdce významný vliv. To, jak se se svými emocemi vyrovnáváte, vaše srdce ovlivňuje více, než si myslíte. Ti, kdo své deprese skrývají a hromadí si je v sobě, mohou mít větší problémy než ti, kteří se tzv. "vyřvou" a jsou v klidu.

Stres je "popoháněč", který má v době nebezpečí zajistit rychlou reakci organismu ve smyslu "uteč, nebo bojuj". Tělo produkuje látky, které zrychlují srdeční frekvenci a urychlují uvolnění cukru pro rychlou potřebu našich svalů a mozku. Všechny tyto reakce probíhají i dnes, ale stres již není spojený s během či bojem, ale spíše se sedavým stylem zaměstnání.

Jakmile je stres dlouhodobý a uvolňování těchto hormonů nepřestává, zvyšuje se hladina cukru v krvi, tloustneme a zvyšuje se nám tlak. Proto je důležité, naučit se stres odbourávat.

3. Chrápání

Tuhle věc rozhodně neignorujte. Často jde totiž o mnohem víc než rušivý element manželských ložnic. Může být provázejícím znakem tzv. spánkové apnoe, která je další příčinou zvýšeného krevního tlaku a krevního cukru.

Jak chrápe váš partner? Tradičním projevem spánkové apnoe je několik zachrápání za sebou, poté přichází krátká pauza a následuje mohutné zachrápání spojené se zavrtěním a změnou polohy. Krátká tichá pauza mezi zvukovými projevy není známka úlevy, naopak, je to chvíle, při které člověk trpící spánkovou apnoí nedýchá vůbec. Tyto pauzy mohou trvat i 20 sekund.

Člověk se spánkovou apnoí se nikdy nedostane do fází hlubokého spánku a ráno se budí vyčerpaný a nevyspalý. O těchto lidech se přesto říká, že mají dobré spaní. Usnou totiž kdekoliv a kdykoliv, v noci se jednoduše nevyspí. Pokud tento popis odpovídá vám nebo vašemu partnerovi, zvažte návštěvu odborníka. Chrápání totiž přináší i neplodnost či větší nebezpečí dopravních nehod z důvodu mikrospánku.

4. Špinavé zuby

Bakterie, které se drží v mezizubních prostorech a způsobují zubní kaz či parodontózu, mohou být velice nebezpečné i pro naše srdce. Jak je to možné? Tyto bakterie normálně žijí v dutině ústní, dokážou být ale velmi agresivní a dostat se do krve.

Jakmile cirkulují v krvi, je pro ně velmi jednoduché napadnout srdeční výstelku cév či srdce a způsobovat chronický zánět. Zatímco v ústech se projevuje zánět zápachem, kazem či viklavostí zubů, na srdci může ovlivňovat například funkčnost chlopní. Před tímto nebezpečím vás ochrání důkladná zubní hygiena, jejíž nedílnou součástí by měly být mezizubní kartáčky či zubní nit.

5. (Ne)přítel alkohol

Existují studie, které mírnou konzumaci alkoholu doporučují jako prevenci srdečních onemocnění. Příkladem mohou být legendární Francouzi a jejich červené víno. Přesto se ale alkohol obecně považuje spíše za rizikový faktor srdečních onemocnění. Zvláště je-li jeho konzumace nadměrná. Alkohol zvyšuje krevní tlak a je plný kalorií, takže přispívá k nadváze.

6. Kouření

Ať už kouříte, nebo sdílíte s kuřákem domácnost, vaše riziko srdečních onemocnění výrazně stoupá. Málokdo si uvědomuje, že kouření ovlivňuje zejména kardiovaskulární systém. "V České republice umírá na následky kouření přibližně 18 000 lidí ročně. Z toho nejvíce - 7 000 - na kardiovaskulární onemocnění a přibližně 5 000 kuřáků pak umírá na rakovinu plic," říká MUDr. Lenka Štěpánková z referenčního centra léčby závislosti na tabáku pro Českou republiku.

Nejste v tom sami

Našli jste se? Trpíte i vy některým z těchto zlozvyků? Pak zkuste zvážit, jestli by váš životní styl nešlo změnit. S chrápáním vám pomohou ve spánkové laboratoři, správné čištění zubů vás naučí dentální hygieničky a s kouřením vám poradí i v lékárně. Nezůstávejte na své problémy sami, svěřte se do rukou odborníků a užívejte si život v klidu a ve zdraví.

(jez)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

8 varovných příznaků, jimiž se předem hlásí infarkt

Ženské srdce je jiné. Infarkt ani nepoznáte!

Infarkt ve 30? Takhle ho dostanete: 5 velkých rizik

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama