reklama

Myomy trápí čtvrtinu žen. Nová léčba odsune operaci

Myomy jsou nezhoubné nádory, vyrůstající ze svaloviny děložní stěny. Pokud trápí i vás, neváhejte s léčbou - nemusí to být vždy hned operace.

Foto: Isifa/Thinkstock

Myomy jsou nezhoubné nádory, vyrůstající ze svaloviny děložní stěny.  Pokud trápí i vás, neváhejte s léčbou - nemusí to být vždy hned operace.

Jelikož jsou myomy závislé na pohlavních hormonech, vytvářených vaječníky, mohou vzniknout kdykoliv během plodného období ženy. "Typickými projevy myomů jsou silná, prodloužená menstruace, nepravidelné krvácení i mimo menstruační cyklus, anebo krvácení při pohlavním styku," říká gynekolog MUDr. Marek Ožana ze zdravotnického zařízení Novagyn s.r.o. v Ostravě.

Myomy trpí každá čtvrtá žena

Objevují se také tlakové bolesti v podbřišku nebo pocit napětí a plnosti. U žen, které se snaží otěhotnět, bývá myom častou příčinou sterility. Záleží ovšem a velikosti i umístění myomu. Stává se, že některé myomy ženám žádné potíže nezpůsobují, jsou bezpříznakové. U nich není třeba léčebně zasahovat, gynekolog by měl ale zhruba jednou za půl roku při pravidelné prohlídce velikost myomu zkontrolovat. To aby se nestalo, že se myom rychle zvětší a zaskočí ženu akutními potížemi.

Doporučujeme: Téma: Menstruace

Nejvíc myomů lékaři vídají u pacientek mezi 25. a 50. rokem. Souvisí to také s chirurgickými výkony na děloze: čím více žena podstoupila kyretáží, přerušení těhotenství a porodů, tím je výskyt myomů častější. Při vyšetřeních pacientek ultrazvukem lze ve struktuře tkáně dělohy objevit myom asi u každé čtvrté až páté ženy po čtyřicítce.

Vznik myomu neovlivníte

Zda myom vznikne nebo ne, se ovlivnit nijak nedá. Jsou teorie, které tvrdí, že pokud žena nejí červené maso, má méně často myomy. Konzumace bílého masa či vegetariánství má tedy zaručit nižší pravděpodobnost tvorby myomů. Toto tvrzení ale nedokládají žádné studie.

Častěji mívají myomy ženy s nadváhou a s nadbytkem hormonů. Lékaři se domnívají, že naopak méně často vznikají myomy  u žen, které dlouhá léta užívaly hormonální antikoncepci s podkožním gestagenem, tedy například nitroděložní tělísko s hormonem.

Jak se na myom přijde?

Myom má typický obraz na ultrazvuku a gynekolog ho tedy pozná. Je-li vám více než 40 let a máte nepravidelnou menstruaci, anebo krvácíte dlouho, je vhodné navíc odebrat vzorek děložní sliznice. Vyšetření buněk by mělo vyloučit závažná onkologická onemocnění, která v tomto věku bývají častější.

Pokud je vám méně než 40 let, postačí vaginální ultrazvuk, vyšetření výšky sliznice děložní a výsledek z cytologických stěrů děložního čípku. Na základě toho je gynekolog s velkou pravděpodobností schopen říci, že se nejedná o zhoubné onemocnění, a léčit pouze myom.

Nejdřív léky, pak operace

Pacientce s myomem či více myomy, které jí činí značné potíže, gynekolog nabídne nejprve užívání léků. Z takzvaných konzervativních postupů je nejrozšířenější podávání hormonální antikoncepce nebo zavádění nitroděložních tělísek s gestagenem.

To však pouze sníží krvácení, ale o standardní léčbu se nejedná.  K dispozici jsou i různé hormonální léky v tabletové a injekční formě. Mnohé však mají řadu nepříjemných vedlejších účinků, například když uměle navodí u pacientky klimakterium se všemi nežádoucími průvodními znaky.

Když selže konzervativní léčba, přichází v úvahu léčba operační. Je několik cest a záleží na umístění myomu a jeho velikosti. Malé myomy uvnitř dělohy se řeší hysteroskopicky, tedy endoskopickým přístupem přes pochvu do dělohy. Větší myom či myomy je možné vyjmout samotné nebo s celou dělohou - buď opět endoskopicky, nebo při klasické operaci.

Jak se vyhnout chirurgům?

Již asi dva roky je na českém trhu k dispozici cílená léčba děložních myomů, lék Esmya v tabletové formě s účinnou látkou ulipristal acetát. Působí na zmenšení myomů a snižuje krvácení i další průvodní obtíže. Navíc nemá nepříjemné vedlejší účinky, jako dosavadní dostupná hormonální terapie. Někdy užívání léku pomůže zmenšit myom, což umožňuje jeho následné šetrnější vyjmutí. Výjimečné ale nejsou případy, kdy samotné užívání léku natolik zlepší stav pacientky, že operace není potřebná vůbec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Bylinky na 5 nejčastějších potíží: Trávení i menstruace

V létě se špatně hubne. Počkejte na září

Endometrióza: Ničí život, ale dá se jí zbavit bylinami

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama