reklama

10 způsobů úlevy od bolesti: Sex se taky počítá

Myslíte si, že pokud trpíte bolestmi, může vám cvičení spíše uškodit? Mýlíte se. Ztuhlost a bolesti je třeba především rozhýbat.

Foto: Isifa/Thinkstock

Myslíte si, že pokud trpíte bolestmi, může vám cvičení spíše uškodit? Mýlíte se. Ztuhlost a bolesti je třeba především rozhýbat. Nabízíme vám 10 tipů, jak můžete své potíže překonat právě díky správně zvolenému druhu sportu.

Cvičení často pomáhá zmírnit bolest a tím zlepšit kvalitu života. Umožňuje nejen snížit vnímání nepohodlí, ale překonat i omezenou funkčnost. Tempo pohybu si určuje každý člověk sám podle vlastních schopností. Výběr vhodného druhu cvičení je vhodné konzultovat s fyzioterapeutem.

1. Chůze

Je dobrou volbou pro všechny, kteří by se měli vystříhat činností, při nichž hrozí velké riziko nárazů s následným zraněním. Nespornou výhodou chůze je, že tento pohyb můžete provádět prakticky kdekoli a kdykoli, navíc nezávisle na ročním období.

2. Plavání

Je skvělé pro lidi trpící osteoartritidou, problémy pohybového aparátu nebo jakýmkoli onemocněním kloubů, kdy i malý náraz může vyvolat náhlé zhoršení stavu. Plavání a jiné druhy vodního cvičení vzdorují gravitaci, proto při nich nevznikají nepříjemné a potenciálně škodlivé vlivy na klouby.

3. Jóga

Dechová relaxace při józe může být stejně prospěšná ke zmírnění chronické bolesti jako pohyb a strečink. Jóga jako taková však zahrnuje i mnoho cvičení na extrémní rozsah pohybů nejen páteře, ale i jiných kloubů a tím představuje riziko zranění. Na druhé straně se pacientům upoutaným na lůžko doporučuje, aby se prostřednictvím různých dechových cvičení obnovila práce svalů.

4. Taj-či

Jedná se o cvičení pro mladé i starší, konkrétně o bojové umění pocházející z Číny. Podobně jako jóga rozvíjí taj-či tzv. všímavost (sati). Stačí například dvě hodiny týdně a u pacientů s fibromyalgií se redukuje bolest, ztuhlost a únava.

Doporučujeme: Téma:  Pohyb a cvičení

Fibromyalgie je syndrom, vyznačující se chronickou, generalizovanou bolestí, která pacientům brání v běžné činnosti). Taj-či také pomáhá nabírat sílu, vytrvalost a rovnováhu.

5. Pilates

Tento stále více populární pohybový režim, který vyvinul Joseph Pilates na začátku minulého století, je mimořádně nápomocný při bolestech v kříži a fibromyalgii. Zmírňuje bolest účinněji než relaxační či protahovací cvičení. Předtím, než začnete navštěvovat pilates, se ale přesvědčte, že je vede dobře kvalifikovaný učitel - jinak si můžete ublížit.

6. Strečink

Další druh cvičení, kterému se lze věnovat téměř kdekoliv. Každý pohyb prováděný i jen trochu proti gravitaci člověku pomáhá. Můžete si vybrat z mnoha různých protahovacích programů. Strečink je velmi vhodný pro osoby se sedavým zaměstnáním.

7. Silový trénink a posilování s lehkými činkami

Silový trénink je zvláště užitečný pro lidi, kteří trpí artritidou. Cvičení s činkami od 2,5 do 4,5 kg je také prospěšné, jen je důležité stanovit si vlastní tempo. Pokud jste nebyli aktivní delší dobu, zkuste pro začátek sklapovačky a kliky.

8. Sex

I sexuální aktivita se počítá jako forma sportu. Cvičení a zdravý sex jsou pravděpodobně dva z nejdůležitějších všeléků proti bolesti.

9. Golf

Tento sport nabízí všechny výhody chůze, tedy pokud ji upřednostníte před vozíkem. Na druhé straně nesmírně zatěžuje dolní část páteře, proto je nutné kombinovat golf s posilováním a natahováním (podobně jako tenis).

10. Aerobik

Obecně platí, že aerobní aktivity, zahrnující i běžecký trenažér a stacionární kolo, jsou především vhodné pro osoby s fibromyalgií. Aktivují se při nich určité specifické mechanismy, které vedou ke snížení bolesti, navíc je aerobik prospěšný i pro srdce.

(bri)

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Moc mladí na artrózu? Zbavte se bolesti kolen

V létě se špatně hubne. Počkejte na září

Endometrióza: Ničí život, ale dá se jí zbavit bylinami

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama