reklama

Bublinky v nápojích: Škodí našemu zdraví nebo ne?

Co všechno způsobí našemu zdraví sycené nápoje? Jak kdy, budete překvapení!

Foto: Isifa/Thinkstock

Nechme dnes stranou bublinky z lahve sektu - ty neškodí určitě! Jak je to ale se sycenými nápoji, které obsahují oxid uhličitý?

Určitě jste už slyšeli, že způsobují nadýmání, ničí zubní sklovinu, mění hladinu pH v našem těle a taky že se z nich tloustne. To poslední může být pravda, když... Ale vezměme to popořádku.

Jak nám chutná kyselina?

Právě oxid uhličitý je zdrojem obliby těchto nápojů, protože s sebou nese chuť. Faktem ale je, že bublinky prokrvují sliznice, což může způsobit známé brnění a snižuje citlivost chuťových buněk v ústech. Z tekutiny vlastně udělá velmi slabou kyselinu uhličitou, takže ji mírně okyselí. Toto okyselení je ovšem velmi slabé a je zcela nesrovnatelné s kyselostí, kterou vytváří kyselina chlorovodíková v žaludku.

Doporučujeme: Téma: Pitný režim

Rovnováhu v těle nám proto nemohou změnit ani kyselé okurky nebo citrón, natož sycený nápoj. Mírné okyselení může být dokonce příznivé - například v tlustém střevě, kde zabraňuje množení nevhodných bakterií.

Tloustneme z plynu?

Proces sycení oxidem uhličitým, který dodává bublinky do perlivých nápojů, nepřidává žádné kalorie, protože probíhá jen za pomoci uhlíku a kyslíku. Díky tomu sycení oxidem uhličitým nepodporuje zvyšování hmotnosti. Bublinky sice vyvolávají pocit plného žaludku, ale jde jen o velmi krátkodobý efekt, tělo se oxidu uhličitého velmi rychle zbavuje.

To ale pořád mluvíme o obyčejné vodě, ať už minerální, pramenité nebo stolní, plné bublinek. Situace se však dramaticky změní, pokud do naší hry vstoupí starý známý nepřítel - cukr. Slazené nápoje jsou prostě "fuj", ať už sycené, nebo ne.   

Podívejme se zblízka, na co všechno v našem těle limonády působí.  

Ledviny

Ženy, které denně vypijí víc než dvě limonády, si zvyšují riziko poškození ledvin. Údaje od téměř 10 tisíc lidí zkoumali odborníci z Loyola University Health Systém v Chicagu na základě záznamů z amerického Národního úřadu pro zdraví a výživu. Ukázalo se, že pravděpodobnost nemoci ledvin je dvojnásobná oproti těm ženám, které limonády nepijí. S jejich konzumací se totiž zvyšuje hladina albuminu, kterým tělo dává najevo velkou zátěž ledvin. Jde o onu známou bílkovinu v moči. Muži však tyto problémy nemají. Zajímavé také je, že v tomto ohledu jsou horší právě limonády slazené náhradními sladidly.

Metabolismus

Podle studie z minnesotské univerzity z roku 2008, která zahrnovala na 10 tisíc dospělých osob, už jen jedna sklenice limonády může způsobit riziko rozvinutí metabolického syndromu, což je kombinace vysokého tlaku, cholesterolu a ukládání tuku v pase, který vede k cukrovce. Není jasné, zda jde o vliv nápoje nebo dalších nezdravých stravovacích návyků, ale každopádně: Stojí ta sklenice za to?

Obezita

Je to bohužel tak: Ani limonáda bez cukru nepomůže zhubnout. Vědecké centrum pro zdraví při Texaské univerzitě objevilo, že dvě "limči" denně zvyšují riziko nadváhy o plných 500 procent. Proč? Umělá sladidla narušují přirozenou schopnost organismu regulovat příjem kalorií odvíjející se od sladkosti chuti potravin a nápojů. Lidé se častěji přejídají, protože sladkou chutí bez obsahu cukru podvádí své tělo. Zvyšuje se tak závislost na sladkém, která vede k dalšímu přejídání

Horší kocovina

Podle studie z australské Královské nemocnice v Adelaide budete o to dřív opilí. Bez cukru se totiž alkohol dostává do krevního oběhu rychleji.

Poškození buněk

Zdá se vám to přehnané? Vědci ze Sheffieldské univerzity v Británii tvrdí, že prostředky proti plísním, které - na rozdíl od těch s cukrem - limonády se sladidly obsahují, mohou způsobit vážné poškození DNA tím, že dezaktivují mitochondrie, což jsou zásobárny energie. Tyto konzervanty jsou také spojovány s kožními problémy, astmatem a dalšími alergickými projevy.

Zkažené zuby

Cukr je sice pro zuby nezdravý, ale limonády bez cukru také. Mají pH kolem 3,2, což je dost kyselé prostředí, které poškozuje zubní sklovinu. Univerzita v Michiganu ve své studii prokázala, že dospělí, kteří si denně dopřejí tři a více sklenic, mají mnohem horší stav chrupu.

Neplodnost

S cukrem nebo bez, limonády obsahují bisfenol, což je endokrinní disruptor neboli látka, která poškozuje hormonální rovnováhu. Jejich vliv je dáván do souvislosti s mnoha potížemi od srdečních nemocí po potíže s plodností a otěhotněním.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pijte čaj se solí + další nápoje, co překvapí a uzdraví

Je to melanom? Podle čeho poznat rakovinu kůže?

Tahají z nás doktoři peníze? Pacienti jako zlatý důl

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama