reklama

Vymřeme? Každý druhý Čech má špatné spermie

Už více než 50 % problémů s početím je na straně mužů. Podle posledních průzkumů má v ČR zdravé a funkční spermie jen necelá polovina mužů ve věku do 37 let.

Foto: Isifa/Thinkstock

Už více než 50 % problémů s početím je na straně mužů. Podle posledních průzkumů má v ČR zdravé a funkční spermie jen necelá polovina  mužů ve věku do 37 let.

Dříve se udávalo, že by zdravý muž měl mít v jednom mililitru semene 80 až 120 milionů spermií, přičemž nejméně 50 % z nich by se mělo aktivně pohybovat směrem k vajíčku. Tak náročná kritéria už ale dávno většina mužů nesplňuje. Jak u nás, tak v celé  Evropě.  Hranice proto byla radikálně snížena, ale ani to už dnes nestačí.

Nároky klesají, problémy stoupají

"V současné době je podle Světové zdravotnické organizace pro splnění normálního počtu pouze 15 milionů spermií na 1 ml, a přesto má přibližně 40 % světové mužské populace spermie narušené tak, že má problém s početím dítěte," upozorňuje  Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma, která se zaměřuje na problematiku mužské neplodnosti.

Doporučujeme: Téma: Problémy s početím 

V Česku se potýká s neplodností 20 až 25 % párů, přičemž zcela bez problémů je pouhých 48 % mužů ve věku do 37 let. Plodnost každého muže závisí na kvalitě, pohyblivosti a také počtu spermií. Muži však o existenci komplikace často nemají ani tušení. Existují tři postupná vyšetření.

Nejdřív celková prohlídka

Při prvním - celkovém tělesném vyšetření - se lékaři zaměřují na velikost penisu a ústí močové trubice. Dále věnují pozornost varlatům, jejichž normální je rozměr 4x3 cm s objemem vyšším než 20 mililitrů. U nadvarlat sledují lékaři zejména cystické rozšíření nebo jejich zatvrdnutí, které naznačuje možnost neprůchodnosti.

Odborníci pak prohlédnou i druhotné pohlavní znaky. které mohou prozradit vrozené nemoci, například v podobě zvětšených prsou. Na závěr pak přes konečník prohlédnou prostatu. Měla by být symetrická, o velikosti kaštanu se žlábkem uprostřed, a neměla by být bolestivá.

Vzorek dodáte sami

V další fázi testování muž obvykle podstupuje mikroskopické vyšetření semene, tedy spermiogram. Na základě odevzdaného  vzorku spermatu lékaři vyhodnotí kvalitu, tvar či pohyblivost spermií a hustotu ejakulátu. Pokud shledají problémy, v první řadě radí změnit jídelníček.

Muži by měli zvýšit příjem vitaminu E, C, zinku, kyseliny listové a zejména selenu. Ten totiž přispívá k normální tvorbě mužských pohlavních buněk. Doporučí také omezit kouření, alkoholu a předcházet zvyšování teploty varlat. Efekt se projeví nejdříve za 2,5 až 3 měsíce, což je přibližná doba zrání spermií. Proces mohou urychlit preparáty typu Fertilan.

Jak je to s hormony?

Hormonální vyšetření podstupují muži, kteří mají úpravě životosprávy spermiogram stále nedobrý. Zaměřuje se na koncentraci testosteronu a dalších hormonů i jejich vzájemný poměr. Problémem je například nadbytek ženských hormonů estrogenů, které se často projevují problémy s erekcí. "Hormonální porucha je však primární příčinou

odnosti jen u méně než 3 % testovaných mužů,"objasňuje sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Turčan.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Syndrom mrzutého muže: Máte ho doma taky?

Jak se zabít v autě: 4 věci, co zvyšují nebezpečí

Tahají z nás doktoři peníze? Pacienti jako zlatý důl

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama