reklama

Jak si zachovat dělohu? Gynekolog radil on-line

Silná, prodloužená menstruace a nepravidelné krvácení i mimo menstruační cyklus - to byly hlavní otázky, na které jste se v dnešním chatu ptali našeho hosta - známého gynekologa MUDr. Marka Ožany.

Foto: Isifa/Thinkstock

Silná, prodloužená menstruace a nepravidelné krvácení i mimo menstruační cyklus - to byly hlavní otázky, na které jste se v dnešním chatu ptali našeho hosta  - známého gynekologa MUDr. Marka Ožany, primáře gynekologie z ostravské nemocnice.

Při nepravidelném cyklu se podle doktora Ožany hormonům nevyhnete. "My je umíme srovnat jen hormony. Nepravidelné menstruace znamená nepravidelné hormony ve vašem těle," připomněl v jedné ze svých odpovědí, která se týkala vzniku cyst.

Cysty a neplodnost  

Podle něj mohou být cysty nerozpoznanou příčinou neplodnosti. "Cysty samy mohou být společně s nepravidelnou menstruací projeven nepravidelné hormonální činnosti vaječníků a samy mohou působit abnormity v hormonálních hladinách. Já bych úplně netvrdil, že s neplodností nemohou souviset," uvedl ostravský primář.   

Doporučujeme: Téma: Menstruace a krvácení

Častou příčinou nemožnosti otěhotnět bývají také myomy. Přitom o nich žena ani nemusí vědět, protože se často stává, že se neprojevují žádnými příznaky. Jindy však způsobují bolesti v podbřišku nebo pocit napětí a plnosti. Někdy se dokonce myom rychle zvětší a zaskočí ženu akutními potížemi. Patří k nim i krvácení při pohlavním styku.

Jak se vyhnout operaci  

Bývají tím častější, čím více žena měla těhotenství a porodů, a kolik podstoupila chirurgických zákroků na děloze, jako je přerušení těhotenství nebo kyretáž.Podle doktora Ožany se myomy léčí jen při potížích, jako je

  • nepravidelné krvácení
  • silné krvácení
  • bolestivá menstruace
  • bolesti v podbřišku
  • sterilita apod.

Jinak je není nutno řešit, snad jen tehdy, když je myom větší než cca 7-9 cm a dál roste. Dřív lékaři volili nejrychlejší řešení - vyoperování dělohy (hysterektomii). V poslední době stále více prosazují speciální medikamenty. Dokáží růst myomů zpomalit nebo dokonce zastavit, takže někdy může dojít i k samovolnému vstřebání.  Lze se tak úplně vyhnout operaci.

Posoudit vhodnost léčby však musí odborník. "Záleží na mnoha okolnostech. velikost myomu, umístění myomu, věk a přání ženy. Lze užít hormonální antikoncepci, nitroděložní hormon systém, tablety Esmya.  Musí se ale prvně vyloučit vážné příčiny nepravidelného, byť slabého krvácení," připomněl primář Ožana.

Další odpovědi našeho hosta na vaše otázky najdete dole pod tímto článkem.

Náš odborník

MUDr. Marek Ožana

Má 24 let praxe na operačních a porodních sálech. Je primářem porodnicko-gynekologického oddělení Městské nemocnice v Ostravě a má soukromou praxi Novagyn s.r.o. a Gynmar s.r.o.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dělohu už stejně nepotřebujete! Tak ji dáme pryč?

Drama na sále: Porodila při operaci mozku

Tahají z nás doktoři peníze? Pacienti jako zlatý důl

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama