reklama

Kvalitní zubní péči pojišťovny nehradí, říká zubař

Čistit zuby nestačí, musí se čistit správně. Vyplynulo to z dnešního on-line rozhovoru se známým stomatologem.

Foto: Thinkstock

Čistit zuby nestačí, musí se čistit správně. Vyplynulo to z dnešního on-line rozhovoru se známým stomatologem.

Dnes už ošetření v zubní ordinaci nikoho bolet nemusí, přesto se ho lidé bojí a s návštěvou váhají. O svých problémech jste se radili se zubním lékařem MUDr. Robertem Vondruškou, vedoucím lékařem pražského Zubního centra Ořechovka. .

Na počtu čištění nezáleží

Na tom, jak často si čistit zuby, zda po každém jídle, dvakrát denně nebo pouze jednou, vlastně zase tak úplně nezáleží.  Mnohem důležitější je správná technika čištění a správné pomůcky: kromě klasické´ho kartáčku také jednosvazkový, mezizubní a také mezizubní nitě.  

Doporučujeme: Téma: Péče o chrup

Zdravý chrup může mít opravdu každý, kdo se o něj bude správně starat. "Je dobré ověřit, jestli máte správnou velikost mezizubních kartáčků a jestli všechny pomůcky dentální hygieny správně používáte. Bylo by dobré se zamyslet i nad vašimi stravovacími návyky. Nemyslím si, že by vaše kazivost byla způsobena geny," potvrzuje doktor Vondruška.

Jaké plomby vybrat?

Velkým tématem poslední doby jsou amalgámové plomby, a nejen kvůli sporům o jejich placení pojišťovnami. Ukazuje se, že jejich nebezpečnost není ani tak v "jedovatosti", ale v tom, že velmi snadno mohou způsobit prasknutí zubů. Obzvlášť tehdy, když se jedná o starší plombu větších rozměrů. MUDr. Vondruška jednoznačně doporučuje plomby bílé.

Přitom kazy nejsou pouze problémem zubů. Mohou vést k řadě dalších potíží: ohrožují srdce a plíce, přispívají k předčasnému porodu a zhoršují i imunitu. Kvůli "shnilému" zubu a krvácejícím dásním můžete skončit i v nemocnici s antibiotiky v kapačce do žíly Mozku hrozí mrtvice a problémy se možná projeví dokonce i na pohlavních orgánech.

Hygiena především

Doktor Vodnruška důrazně všem doporučuje dentální hygienu - rozhodně není žádným taháním penz z kapsy, naopak vám velké peníze za pozdější řešení vážnějších problémů s chrupem ušetří. "Pokud budete vše dodržovat, nebudete mít v ústech zubní kámen a budete mít zuby bez kazů," ubezpečuje náš odborník.

V opačném případě se dočkáte potřeby rozáshlé rekonstrukce chrupu, na kterou si budete muset hodně připlatit. Především když ji budete chtít kvalitní. "Moderní a kvalitní zubní péče vesměs není hrazena zdravotními pojišťovnami," připomněl smutnou pravdu náš dnešní host doktor Vondruška.

Náš odborník

MUDr. et MUDr. Robert Vondruška

Vystudoval obory stomatologie a také všeobecného lékařství na Univerzitě Karlově v Praze. Vede Zubní centrum Ořechovka v Praze 6, kde s kolegy poskytuje komplexní zubní péči pacientům z celé republiky, tedy prevenci, diagnostiku, léčbu, estetiku a dentální hygienu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

U zubaře v narkóze? Větší riziko, než si myslíte

Je to melanom? Podle čeho poznat rakovinu kůže?

Tahají z nás doktoři peníze? Pacienti jako zlatý důl

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama