reklama

9 základních zásad pro zdraví: Jednoduché a účinné

"Zaručených" návodů na zdraví je všude plno, ale když to všechno "sečtete a podtrhnete", úplně stačí dodržovat jen devět zásad.

Foto: Isifa/Thinkstock

"Zaručených" návodů na zdraví je všude plno, ale když to všechno "sečtete a podtrhnete",  úplně stačí dodržovat jen  devět zásad.

Nejlepší na nich je, že jsou nejen jednoduché, ale ve většině případů také příjemné a naprosto přirozené. Vtom je totiž asi ten největší vtip: vrátit se k co možná nejpřirozenějšímu způsobu života. Věděli jste třeba, že i úsměv přidává kamínek do mozaiky, která znamená celkové zdraví?

Jezte zdravě a přiměřeně

Každý, kdo umí číst, už dnes může vědět, co odborníci doporučují jako zdravou stravu. Železné pravidlo je pět porcí zeleniny a ovoce každý den. Ale i zdravými jídly se dá přejídat - tak na to myslete a udržujte si přiměřenou váhu.

Tělu byste měli dodávat nejméně v 80 až 90 % to nejlepší, co můžete, jen ve zbytku je povoleno mírné hřešení. Představte si to takhle: týden má sedm dní, v každém z nich jíte (měli byste) jíst pětkrát. To je dohromady 35 jídel, a z těch všech by jen čtyři mohla být… no, ne úplně ideální.

Vyhněte se jedům

Jistě, nekouřit, nepít nad umírněné množství (což odpovídá ekvivalentu 2 dl vína), nebrat drogy. Patří sem však i jídlo, zejména to vysoce zpracované, plné chemikálií. jako třeba uzeniny. Přidaný cukr, tuk (především trans-mastné) a ochucovaní látky vzbuzují v těle reakce podobné drogám, prokázala loňská kanadská studie

Doporučujeme: Téma:  Rizika nadváhy a obezity

Zároveň to ale znamená také pokud možno se vyhýbat povoláním a prostředím, kde se toxické látky vyskytují ve zvýšené míře a vůbec všem rizikovým faktorům. Vyvarujte se také prostředí, kde hrozí zvýšená nákaza. Chřipka je sice (obvykle) banalita, ale i ta může přispívat k vyčerpání imunitního systému, jemuž pak chybí síly na zdolávání jiných chorob.

Spěte dostatečně

Za nedostatek spánku se považuje méně než šest hodin. Kolik je to správné množství právě u vás, to záleží jen na vaší individuální potřebě. Málo spánku ovlivňuje vnitřní biologické hodiny,  které řídí produkci hormonů a krevní tlak. Narušuje tak sexuální funkce, zhoršuje paměť a přispívá k tloustnutí.

Naučte se odpočívat

Věnujte každý den nějaký čas relaxaci a pokud možno si každého čtvrt roku dopřejte  krátký aktivní oddech, třeba aspoň prodloužený víkend. Nevynechávejte také dovolenou, ideální jsou dva týdny v kuse, jednou v létě, jednou v zimě. Důležitý je také krátký odpočinek i během dne pro omezení vlivu stresu, obzvlášť, když ho vyplníte dechovým cvičením nebo aspoň pobytem na čerstvém vzduchu. Nejen že dopřejete organismu více potřebného kyslíku, ale zklidníte mysl. A nenoste si práci s sebou domů ani v hlavě.

Cvičení

Pohyb je zdravý pro celé tělo, zejména pro srdce a oběhový systém. Jejich nemoci jsou stále nejčastější příčinou úmrtí, a nikoliv rakovina, které se tolik bojíme. Přiměřeně svému věku a stavu byste měli alespoň půl hodiny denně věnovat své fyzické kondici.

Je vhodné, zejména pokud se sportem začínáte, sledovat svůj krevní tlak a puls, údaje si pečlivě zaznamenávat a pak konzultovat s lékařem. Lepší než se jednou za čas "zničit" na squashi nebo na cyklovýletě je umírněná fyzická aktivita. Musí se však provozovat pravidelně. Vysoká intenzita cvičení nepřináší vyšší zdravotní benefity, připomíná unie amerických kardiologů.  A pohyb není nutně pouze v tělocvičně, jsou to třeba i domácí práce!

Žijte s lidmi

Ti, kdo mají kolem sebe dostatek sociálních kontaktů, mají lepší vyhlídky na dobré zdraví.  Podpora přátel a projevy lásky  - milenecké i mezilidské - pomáhají  udržet tělo v celkově dobrém stavu. Je prokázáno, že lidé žijící v manželství mají lepší zdraví a zejména muži se dožívají vyššího věku. K správnému fungování organismus přispívá i sex.

Je vědecky dokázáno, že pokud se smějete, v mozku tato fyzická činnost spustí sekreci určitých hormonů, které vás nakonec opravdu veselé udělají. Smích je zdravý nejen pro duši, ale i na srdce! A kromě toho vás budou mít lidi radši.

Duševní hygiena

Myslete pozitivně - a připomínáme, že se to dá naučit. Netrapte se věcmi, které nedokážete změnit a neobírejte se chybami či křivdami. Chronický pocit neštěstí a nespokojenosti aktivuje stresové odezvy, které, jak je známo, vyvolávají v delším časovém horizontu efekty jako zvýšený krevní tlak a snížená reakce imunitního systému.  Duševní hygiena by měla patřit k dennodenním činnostem právě tak jako hygiena fyzická. Naučte se vždy s končícím dnem oprostit od negativních pocitů - jako byste je ze sebe smyli.

Buďte na sebe hodní

Netýrejte se neustálými přísnými požadavky na vlastní osobu. Ani ve zdravém životním stylu není třeba stavět si nereálné cíle: stačí, když z počátku zhubnete pět kilo, rychlá chůze nahradí pocení ve fitku. Ani v pracovním či rodinném životě to nepřehánějte s přísností na sebe sama. Nikdo není dokonalý, tak nemusíte být ani vy a taky nemusíte vždy každému vyhovět. A dělejte si sami sobě radost co nejčastěji.

Choďte k doktorovi

Nezanedbávejte své zdraví. Choďte pravidelně na všechny preventivní prohlídky:  zubařem počínaje a testem okultního krvácení na rakovinu tlustého střeva konče. Nepřehlížejte ani drobné zdravotní potíže, i když si myslíte, že "to nic není". Nikdy nevíte, co se z toho může vyklubat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kde v těle sídlí emoce? Budete se divit

Rakovinu plic odhalí dech už v počátcích

Mrtvice v Česku: Proč má horší následky než jinde?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama