reklama

Aspoň léčit, když ne ležet, radí imunoložka

Co můžeme udělat pro zvýšení obranyschopnosti před zimními nemocemi? Poraďte se on-line s odbornou lékařkou z Nemocnice Na Homolce

Foto: Isifa/Thinkstock

O zvýšení obranyschopnosti před zimními nemocemi jste se radili on-line s odbornou lékařkou z Nemocnice Na Homolce.

Češi stále častěji běžné nemoci přecházejí, což stejně jako u opakovaných nemocí u malých dětí vede k vyčerpání imunity organismu. Podle mnoha vědeckých názorů pak tělu nezbývá kapacita na boj s ostatními nepřízivými vlivy a otevírá se tak cesta i k vážným onemocněním.

Co opravdu zabere?

Host našeho dnešního on-line rozhovoru, imunoložka MUDr. Iva Pončáková, proto ve svých odpovědích několikrát připomněla, jak je důležité navštívit odborného lékaře - alergologa, imunologa, plicní ordinaci nebo alespoň praktika. Nemusíte si brát neschopenku, pokud to opravdu nejde, ale aspoň zjistěte svou diagnózu a začněte problém řešit léčbou. Nebojte se,  nemusí jít o chemii!

Doporučujeme: Téma: Infekční nemoci

Velkým hitem v posilování imunity jsou  v poslední době glukany. Jde o látky, které jsou přirozeně obsaženy v rostlinných buňkách. Izolují se nejčastěji z buněčných stěn různých druhů hub a některých obilovin. Nejbohatším zdrojem glukanů jsou pivovarské kvasnice, z hub hlíva ústřičná a samozřejmě všechny druhy asijských hub včetně například neuvěřitelného zázraku cordyceps a z obilovin ovesné vločky. Doktorka Pončáková proto často doporučuje sirup Imunoglukan, s jehož účinky má výborné zkušenosti.  

Očkování? Pro oslabené určitě ano!

 Lidé by měli také doplňovat chybějící vitamíny a věnovat pozornost zdravému životnímu stylu. Základ dobré imunity tvoří podle odborníků sezónní ovoce, zelenina, tepelně zpracovaná strava a pobyt na slunci.  Doktorka Pončáková doporučuje také v určitých případech očkování proti chřipce. "Doporučuji jej pacientům s poruchou imunity, astmatikům a starším pacientům s opakovanými respiračními infekty," vypočítala jednotlivé skupiny, jimž se vakcinace opravdu vyplatí.

Kromě toho, že může vést k zánětu průdušek nebo také těžkému zápalu plic, v některých případech může být chřipka dokonce smrtelná. Podle Zprávy o zdraví obyvatel ČR 2014 zemře v souvislosti s chřipkou za rok průměrně 2 000 lidí, což je mnohem více úmrtí než v důsledku dopravních nehod.

Všechny odpovědi na vaše otázky z dnešního on-line rozhovoru o posilování imunity si můžete přečíst dole pod tímto článkem.

Náš odborník

MUDr. Iva Pončáková

Pracuje jako alergolog a imunolog v Centru alergologie a klinické imunologie v Nemocnici Na Homolce a ve společnosti Synlab Czech s.r.o. Publikuje zejména v oblasti pediatrie, alergologie a klinické imunologie. Původně je pediatr, léčí však i dospělé pacienty, zaměřuje se především na léčbu astmatu, sezónních pylových alergií, i dalších imunitních poruch.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nenechme chřipku zvítězit!

7 účinných kroků, jak se rychle zbavit rýmy

Tahají z nás doktoři peníze? Pacienti jako zlatý důl

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama