reklama

Jak se rychle srovnat po změně času? Sedm dobrých tipů

Rozhodila vás změna času? Tady je návod, jak se zase srovnat.

Foto: Isifa/Thinkstock

Nastavit si životní rytmus tak, aby jeho samozřejmou součástí byl i kvalitní spánek, nebývá vždycky jednoduché. Potíže v této oblasti může přinést například přechod na takzvaný zimní čas. S případnou nespavostí poradí i homeopatie a přírodní medicína.

Lidí trpících narušeným spánkem, spánkovou deprivací anebo přímo chronickou nespavostí je mnoho. Do poruch spánku jich patří celá řada, jako jsou problémy s usínáním, problémy s dostatečnou délkou spánku, časné buzení či nekvalitní a neosvěžující spánek. Jak na to, radí  MUDr. Jaroslav Čupera, lékař se specializací na intenzivní medicínu a homeopatii. Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s., Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna.

Homeopatická sedmička pro klidný spánek

Občasná jedna či dvě noci se špatným spánkem většinou nic zvláštního neznamenají, ale dlouhodobé problémy s sebou přinášejí i potíže s pracovní výkonností, zvyšují stres doma i v zaměstnání, narušují imunitní funkci a mohou přispívat i k dalším zdravotním potížím.

Doporučujeme: Téma: Spánek a jeho poruchy

Homeopatické léky jsou pro nespavce šetrné a nenesou s sebou riziko návyku. Zmíním zde ty nejdůležitější a nejvíce používané léky na problémy se spánkem. Lék, který nejvíce odpovídá obrazu vašich potíží, užívejte v ředění 15CH večer přibližně 30 minut před odchodem do postele v dávce 5 granulí, tuto dávku můžete případně ještě zopakovat přímo po ulehnutí.

  1. Coffea cruda je homeopatikum vyrobené z kávy a je vhodné pro lidi, kteří vypadají, jako by jí vypili nadmíru. Jsou to lidé, kteří trpí nadměrnou aktivitou mysli a jsou velmi přecitlivělí. Nespavost je u nich spojena s radostným vzrušením či se může objevit po dobrých zprávách. Je to například lék pro děti, které se tak těší na Ježíška, až nemůžou usnout. Když už usnou, mají spoustu snů a budí se sebemenším hlukem. V noci nespí a přes den jsou ospalé.
  2. Cocculus indicus je lék pro lidi vyčerpané nedostatkem spánku, typicky je to lék pro zdravotníky, kteří mají noční služby. Noci vyplněné prací a stresem, starostí o jiné, je to také lék maminek malých dětí nebo osob pečujících o nemocného blízkého člověka. Je vhodný pro ty, kteří jsou po nocích beze spánku unavení a ospalí, a když už se jim podaří usnout, bývají neklidní s úzkostnými sny a nočními můrami.
  3. Nux vomica je lék pro workoholiky, u nichž nespavost má více příčin. Jednak je to hodně kávy, cigaret a alkoholu, čili nadměrná stimulace, a pak i neustálé přemýšlení nad pracovními problémy. Životní rytmus těchto lidí probíhá jako na kolotoči. Večer si zpestří alkoholem a většinou snadno a tvrdě usnou, nicméně uprostřed noci se vzbudí a začnou jim v hlavě kolovat myšlenky o práci a mnoha dalších věcech. Nad ránem pak únavou na pár hodin usnou a probudí se neosvěžení a se špatnou náladou. Na nabitý den se "nakopnou" kávou a večer, aby mohli usnout, si dají skleničku…
  4. Natrum muriaticum je lékem pro lidi uzavřené a smutné. Jejich nespavost je podmíněna zármutkem či zklamáním a neustále se zaobírají prožitými nepříjemnostmi. Tyto myšlenky je i budí ze spánku a nenechají je znovu usnout. Často mají živé a úzkostné sny.
  5. Pulsatilla je lékem především pro děti, které jsou mazlivé a snadno pláčou, často se v noci budí kvůli nočním můrám anebo si stěžují, že je jim horko. Lépe spí v chladnějších místnostech a nejlépe při otevřeném okně.
  6. Phosphoricum acidum je lékem osvědčeným klinickou praxí na problémy se spánkem způsobené posunem času, ať už je to naše známé přetáčení hodinových ručiček, nebo je to posun daný cestováním, tzv. jet-lag.
  7. Stramonium je lékem pro děti, které mívají velmi děsivé noční můry a na usínání požadují rozsvícené světlo v pokoji a někdy i přítomnost rodičů.

Práškům na spaní se raději vyhněte

Léky na spaní, odborně hypnotika, narušují hlubší fáze spánku, které jsou velmi potřebné pro to, abychom se budili spánkem osvěžení, a nakonec tím nespavost jen zhoršují. Krom toho mají tyto léky i řadu vedlejších účinků, jako jsou například deprese či vznik dalších psychických problémů.

Především jsou silně návykové a u mnoha uživatelů nakonec vedou k psychické i fyzické závislosti. Krom toho statistiky udávají, že lidé užívající hypnotika jsou přes den často unavení a ospalí a z tohoto důvodu mívají až o 50 procent vyšší riziko úmrtí při nehodách.

Spánek jako rituál. Neměňte ho

Režimová opatření jsou velmi důležitá, protože dobrý spánek je vlastně takovým malým rituálem a při jejich nedodržení účinek sebelepší léčby významně klesá.

  • Dodržujte denně určitý čas, kdy jdete do postele. Nastavení přesného cyklu spánku a bdění je snad to nejdůležitější, co musíte pro kvalitní spánek udělat.
  • 4-6 hodin předtím, než jdete do postele, vynechejte kávu, alkohol, cukr a čokoládu. Taky asi 3 hodiny před spaním nejezte těžká jídla.
  • Alespoň 3 hodiny před spaním vynechejte namáhavé cvičení.
  • V ložnici mějte tmu a přiměřenou teplotu, přílišné teplo či chlad narušují spánek, ideální je teplota kolem 18 °C.
  • Když už nemůžete spát, alespoň relaxujte, protože právě relaxace je to podstatné! A když už nemůžete usnout, nerozptylujte se mobily či elektronickými hračkami a vynechejte i televizi. Svit displejů a obrazovek narušuje produkci melatoninu, hormonu, který je důležitý pro kvalitní spánek.
  • Když jdete spát, zkuste vypnout mozek. Pokud se často budíte s novými nápady či úkoly na další den, nechte si na nočním stolku blok a tužku. Když vás něco napadne, napište to, pusťte z hlavy a spěte dál.

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hodina spánku navíc nemusí být dobrá. Rozhodí vám režim

Lence selhaly ledviny, přesto obletěla celý svět

Léky bez chemie? Zkuste alternativu. Dokud to jde

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama