reklama

Vede častý úklid k neplodnosti? Překvapivý objev!

Pozor, ať si zběsilým "šůrovaním" nezlikvidujete muže!

Foto: Isifa/Thinkstock

Chystáte se na víkendové gruntovací šílenství? Dejte si pozor na svou plodnost!

Moderní domácnost se bez chemických čisticích prostředků neobejde. Některé z nich používáme denně, o jejich účincích na naše zdraví toho ale mnoho nevíme. Nové studie poukazují na možnost, že i chemické látky obsažené v čistidlech mohou mít vliv na lidskou plodnost.

Doporučujeme:  Téma: Zdraví a jedy kolem nás

Konkrétně se jedná o dezinfekční a čisticí látky ukryté pod zkratkami ADBAC a DDAC. Jsou obsaženy v čisticích prostředcích, dezinfekčních gelech, avivážích i v kosmetice. Zvěrolékařka Terry Hrubecová z americké Virginie sledovala jejich účinky na plodnost svých laboratorních myší. Když se totiž snažila zjistit, proč se rozmnožovací schopnost zvířat snižuje, zjistila, že zaměstnanci laboratoře si před každou manipulací s hlodavci vydezinfikují ruce právě přípravky obsahujícími zmíněné látky. Proto se rozhodla tomuto tématu dále věnovat.

Neplodnost a toxicita

Během dalších zkoušek se ukázalo následující:

  • Myším vystaveným ADBAC a DDAC trvá zabřeznutí delší dobu než ostatním.
  • Když už se jim to povede, mají méně potomků.
  • Chemikálie u více než 40 % z nich způsobily smrt během březosti či vrhu.

To, že jsou chemikálie toxické pro myši, ještě neznamená, že jsou nebezpečné i pro člověka. Přesto jsme v jejich blízkosti velmi často a zasloužily by si více pozornosti.

Skryté riziko

Podle doktorky Hrubecové jsou tyto chemikálie kontroverzní hlavně z důvodu jejich nedostatečného testování. Mezinárodní standardy pro kontrolu bezpečnosti nových chemických látek byly vytvořeny až v osmdesátých letech.

ADBCA i DDAC byly uvedeny na trh o dvacet let dříve, kdy zkoušky ještě nebyly tak dokonalé jako dnes. Pokud by se opravdu jednalo o látky pro člověka toxické, mohly by být jedním z hlavních důvodů neustále se snižující plodnosti žen i mužů ve vyspělých zemích.

(jez)

více na uLékaře

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jedy kolem nás: Kde všude nám hrozí?

Sport Čechům moc neříká. "Pohnou se" i jednou za měsíc

Jak být plodnou Superženou: Když mozek zruší blok

  

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama