reklama

Sladké kazí zuby + 5 nejhorších věcí pro váš chrup

Nejhorší jídla pro zuby jíme o Vánocích

Cukroví do dózy můžete naskládat volně, nebo nejprve vložit do papírových košíčků a pak pěkně uspořádat. Košíčky koupíte v papírnictvích nebo v prodejnách domácích potřeb.
Cukroví do dózy můžete naskládat volně, nebo nejprve vložit do papírových košíčků a pak pěkně uspořádat. Košíčky koupíte v papírnictvích nebo v prodejnách domácích potřeb. | Foto: Isifa/Thinkstock

Cukroví, čokoláda ze stromečku, vánoční a novoroční dorty...  Zkazíme si sladkými jídly zuby? Bohužel je to další z věcí, v nichž měla maminka 100% pravdu.

Jídlo, které nám projde, ústy, je pro zdraví našich zubů stejně důležité, jako dobrý kartáček a dobrý zubař. Každý pokrm nastartuje v ústech chemickou reakci.

Běží vám čas

Na vzniku kazu se nejvíce podpisují sacharidy - cukry. Každý máme v ústech bakterie, které přeměňují cukry ze stravy na kyseliny, např. kyselinu mléčnou. Ty potom mohou způsobit demineralizaci skloviny. Pravda, tento proces chvíli trvá, zhruba 24 hodin. Pokud to stihnete a do této doby zuby správně a důkladně vyčistíte, měli byste být za vodou.  

Doporučujeme: Téma: Ústní hygiena

Pokud však necháte cukry řádit déle a často to zopakujete, vznikne zubní kaz. Škodlivost sacharidů pro zuby proto nezávisí jen na jejich přijatém množství, ale i na frekvenci, formě a času jejích konzumace. Nezpomeňte, že jsou obsaženy i v jídlech, která nejsou sladká!

Zákeřné figurky

Nejzákeřnější jsou však cukry v podobě lepivých sladkostí - různých bonbónů a v tomto čase nebezpečného sladkého cukroví s krémy, polevami a cukrem. Velký, ale opravdu velký pozor si dejte (a v případě dětí dvojnásob) na figurky ze stromečku. Obvykle mají  v sobě vedle cukru víc tuku a barviva, než čokolády, a "index lepivosti" tak roste do závratných výšek. Relativně nejméně škodlivá je čokoláda, samozřejmě opět ta s vyšším  podílem kakaa. 

Opatrně s ovocem, i tekutým

Pozor si ale dávejte na nevinně, dokonce zdravě se tvářící věci: ovoce, sušené ovoce, ale i ovocné džusy.

Právě džusy  navíc obsahují kromě cukrů, byť přírodních, také ovocné kyseliny. Jejich působení oslabuje a narušuje sklovinu, protože přechodně ztenčuje její horní vrstvu. Manipulace kartáčkem na zuby v ústní dutině by jí dále ublížila. Právě proto se nemají čistit zuby nejméně 45 minut po vypití džusu  nebo po konzumaci ovoce - špatnou pověst mají v této souvislosti především citrusy.

Bohužel stejně neblahou úlohu v tomto ohledu hrají i nyní tak oblíbené freshe - čerstvě vymačkané šťávy z většího množství ovoce.

Další záškodníci v naší puse 

Víno - červené i bílé. Kromě toho, že barví - ano, oba druhy! - tak obsahuje i kyseliny, které opět působí na povrch zubů. Taniny (třísloviny) z červených odrůd stahují a vysušují ústa, takže agresivní složky bez smývání slinami působí víc. Tanin obsahuje i černý čaj, který dokáže zbarvit chrup stejně jako káva.

Z nápojů našim zubům neposlouží ani limonády. Při častém popíjení je poškodí obsahem kyseliny fosforečné a citronové (případně i jablečné, která se také často používá pro dosažení příjemné chuti i jako konzervant).

Nakládané okurky a jiná zelenina. Použitý ocet narušuje sklovinu, takže vznikají skvrny s oslabenými misty, kde se snáze vytvoří kaz.

Chrup poškodí i věci, o nichž si ani nemyslíte, že jsou sladké - a přesto obsahují sacharidy. Od  různých brambůrek a křupek byste to možná čekali, ale vyloženou podpásovkou je celozrnné pečivo. Přesto je to tak. Způsobují nejen kazy, ale i zánět dásní, od nějž je jen krůček k obávané parodontóze, která vás může připravit o zuby úplně. A to i v případě, že jsou bez kazu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč si čistit jazyk? Zlepšíte si zdraví i dech!

Bolest v kyčli. Začíná nenápadně, končí zkrácenou nohou

Bolestivý zánět dásní: Čistit, nebo ne? 

  

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama