reklama

Prášky na bolest: Kde je horní hranice a co místo nich?

Víte, jak bezpečně tlumit bolest?

Foto: Isifa/Thinkstock

Analgetika jsou dobrým sluhou, ale špatným pánem. Pokud je užíváte s rozumem, přinášejí významnou úlevu a zlepšují kvalitu  života.

"Jestliže však někteří lidé užívají analgetika místo skutečného řešení zdravotních obtíží, mohou si dále zhoršovat svůj zdravotní stav," upozorňuje Aleš Krebs, mluvčí České lékárnické komory.

Kolik denně sezobete?

Není však výjimkou, že někdo - častěji ženy - dokáží za den "zkrmit" celé plato. Žijí totiž v domnění, že čím více prášků proti bolesti si vezmou, tím rychleji zaberou a bolest vymizí. Není to však pravda: tyto léky proti bolesti mají tzv. stropový efekt. To znamená, že od určitého množství se už účinky na utlumení bolesti už nezvyšují. Například u ibuprofenu, po kterém saháme nejčastěji, je jeho stropové množství 400 mg v jedné dávce.

Doporučujeme: Zázračná léčba umí opravit klouby

Ovšem ty vedlejší ano, a často až několikanásobně. Projevují se především na naší trávicí soustavě. "Při dlouhodobém užívání analgetik se zvyšuje pravděpodobnost výskytu nežádoucích účinků, jako je například poškození trávicího traktu," potvrzuje mluvčí.

Přes nesporný přínos při rychlém tlumení bolesti však zpravidla neřeší příčinu, a navíc lidé o jejich vedlejších účincích často nevědí.

Mohou dokonce zabíjet!

Jejich nebezpečnosti dokazují také statistiky. Například v Británii tento druh léků způsobuje každý rok celou čtvrtinu všech registrovaných lékových nežádoucích účinků. Podle lékařů jde především o žaludeční obtíže, které u citlivějších jedinců mnohdy vznikají již po jednorázové dávce.

"Dlouhodobé užívání léků proti bolesti a protizánětlivých léčiv může vést například až k tvorbě žaludečního vředu. Dochází také k ovlivnění krvetvorby nebo k poškození jater a ledvin," připomíná primář MUDr. René Moster, CSc., ze společnosti Revmacentrum MUDr. Mostera.

Žaludeční a dvanáctníkové vředy přitom bývají častými komplikacemi, které mohou dokonce ohrozit život lidí. Z údajů z USA z přelomu tisíciletí vyplývá, že počet hospitalizací pro tyto komplikace byl vyšší než 100 tisíc za rok a počet úmrtí byl srovnatelný například s počtem úmrtí na následky HIV infekce. V USA se tak jednalo o 15. nejčastější příčinu úmrtí.

Nepodceňujte následky

Nejen v zahraničí, ale i v Česku se přesto jedná o nejčastěji předepisovaná a nejčastěji užívaná léčiva, jejichž spotřeba se celoročně počítá na tuny. Podle odborníků analgetika každodenně užívá zhruba 30 milionů lidí na celém světě.

Ačkoliv se jedná o skupinu nejužívanějších léčiv, lidé si neuvědomují, jak moc může být jejich dlouhodobé užívání nebezpečné a jaké zdravotní problémy mohou způsobit.

Lidé jejich vliv podceňují a "zobou" stále víc, ačkoliv v léčbě bolesti kloubů už existují i jiné možnosti. Podle průzkumů se pouze minimum Čechů zajímá o nové trendy v léčbě bolesti kloubů, díky kterým lze však výrazně snížit spotřebu protizánětlivých léků a léků proti bolesti.

Vlastní buňky jsou bezpečné

Například u artrózy, která podle ortopedů postihne po padestáce každého druhého Čecha, může být vhodnou alternativou takzvaná buněčná terapie. "Novinku při omezení potíží způsobených artrózou představuje využití vlastních buněk pacienta s regenerativním potenciálem," upřesňuje RNDr. Zuzana Dudášová, PhD., ze společnosti Cellthera, která se zabývá buněčnou terapií.

"Buněčný přípravek v případě artrózy sníží zánětlivý proces, který se projevuje bolestivostí, i další obtíže, jako je například ztuhlost a otok kloubu. Výhodou pro pacienty jsou zejména minimální vedlejší účinky této metody," potvrzuje MUDr. René Moster.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Léky proti bolesti mohou chránit proti rakovině prsu

10 rad, jak nebláznit z práce a být v pohodě celý rok

Potraviny: Konec tajností. Budou ještě dražší?

  

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama