reklama

Detox pro plíce: Čím se zbavit kašle i po cigaretách

Pro kuřáky i ty, kdo s novým rokem přestali, ale vlastně pro každého - návod, jak si očistit plíce.

Foto: Isifa/Thinkstock

Pro kuřáky i ty, kdo s novým rokem přestali, ale vlastně pro každého - návod, jak si očistit plíce.

Plíce jsou naší prvotním detoxikační centrálou. Jsou tak každodenně vystaveny obrovskému množství škodlivin. Tady jsou léčivky, kterými svůj dech podpoříte a vylepšíte. Zbaví vás hlenů, kašle, umožní lepší využití kyslíku a "smázne" i část letitých nánosů, které tam zanechaly vaše "hřebíky do rakve".

Vsaďte na zelí

Tohle už asi všechno znáte:

  • Výkonnost plic a přenos kyslíku účinně zvyšuje ženšen
  • Plicník pomáhá při všech chorobách dýchacího ústrojí, astmatu, zápalu plic i průdušek, kašli a zahlenění
  • Květ divizny uvolňuje hleny, používá se při zánětu průdušek, bronchitidě, zánětech, proti kašli a rýmě

Možná vás ale překvapí, že svému dýchání můžete pomoci i skladbou jídelníčku. Podle studií z vědeckých center Georgetownské univerzity a amerického Institutu pro prevenci rakoviny existují druhy zeleniny,  které tak prospívají plicní tkání, že dokonce dokáží zastavit rakovinu plic.

Doporučujeme: Co se děje v těle, když přestanete kouřit

Jde košťálovou zeleninu, kam patří například brokolice, zelí, kapusta, kedluben a oblíbená rukola. Odborníci také radí omezit výrobky s bílou mouku, které podporují tvorbu hlenu. Podle některých názorů zahleňuje také mléko.

Máme pro vás ale i takové léčivé byliny, jejichž příznivé účinky na plíce a průdušky zase tolik známé nejsou.

Yzop

Možná ho znáte spíš jako koření, které jídlu dodá správnou mediteránskou chuť. Přesto jde o účinnou léčivku - užívá se zejména při léčbě průdušek (zahlenění, kašel, bronchiální zánět, astma apod.), kde působí desinfekčně až antibioticky. Jeho účinek využijete i při chronických obtížích, jako je chronický bronchiální katar nebo astma.

Lobelka

Vídáme ji spíš jako ozdobnou květinu. Drobné modré kvítky navozují poklid léta a působí skoro až staromódně. A skutečně, většinou ji pěstovali mniši v klášterních bylinných zahrádkách jak k okrase, tak k užitku. Obsahuje alkaloid lobelin, který působí na vykašlávání a čistí plíce od hlenu. Roztahuje také průdušky, takže usnadňuje hlubší dýchání.

Chaparral 

Kvetoucí rostlina z pouští jihozápadní Ameriky, kde ji využívali především původní indiáni. Obsahuje kyselinu NGDA, která je účiným antoxidantem a dokonce dokáže potlačit alergické projevy.Účinně chrání proti bakteriím, plísním a dokonce před vlivem poletujícího pylu z ovzduší.

Máta

Kupodivu  se hodí i jinak než do mojita. I když se nezdá, je léčivkou širokého použití - a pro plíce obzvlášť. Pomáhá uvolnit dýchací cesty při nachlazení, kašli, zánětech v krku a infekcích dutin. Je silným antioxidantem, stahuje otok a uvolňuje křečovité stažení průdušek (např. i při astmatu),  Pomáhá také při vykašlávání. Užívat ji můžete jako tinkturu nebo oblíbený čaj. Dá se koupit i jako doplněk stravy.

Koprník

Také tuto rostlinu používali odedávna indiáni. U nás roste jako jediný zástupce svého druhu, ale na Slovensku neroste vůbec. Je velmi aromatická, připomíná kopr, a používala se k ochucení likérů. Prášek (najdete ho i pod názvem osha root) čistí plíce a dýchací cesty při katarech. Rozšiřuje průdušky, takže umožňuje vyšší využití kyslíku při dýchání. Účinkuje na zápal plic, emfyzém, astma i na alergie. Čajová směs čistí krev a pomáhá i pří léčbě rakoviny.

Eukalyptus

Jeho účinky rovněž prověřila staletí. Aktivní složka oleje z tohoto stromu - cineol - povzbuzuje imunitní systém a zároveň uvolňuje stažení průdušek. Pomáhá při vykašlávání, ulevuje při kašli a pomáhá při dýchacích potížích všeho druhu.Má také protizánětlivé a dezinfekční účinky.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Diagnóza z dechu: Prozradí cukrovku i rakovinu

Zaklapávání budíku škodí. Víc, než tušíte

!Zuby zemřelých Čechů ničí ovzduší. A co ty vaše?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama