reklama

Lupénku, ekzém i opary v zimě zdolají byliny

Akné, lupénka, atopický ekzém? V zimě zkuste lopuch nebo měsíček a další byliny.

Foto: Isifa/Thinkstock

Kožní problémy se v zimě obvykle zhoršují. Mohou za to vlhko, mráz, vítr a suchý vzduch, které způsobují i opary a výraznější projevy akné. Pomoc najdete v přírodě.

Skutečný pocit "nebýt ve své kůži" zná v ČR přes tři sta tisíc lidí nemocných psoriázou, neboli lupénkou a problematika se týká také jejich rodiny. Nemoc postihuje největší lidský orgán - kůži,  postiženým bere sebevědomí, kamarády, pracovní příležitosti, zkrátka je staví na okraj společnosti.

Lupéku zdolá i lopuch

Odborníci lupénku neumí vyléčit zcela, přesto pacienti i lékaři hovoří o výjimečných účincích přírodních bylinných přípravků z Austrálie. Testované přírodní přípravky však bohužel nehradí pojišťovny. Platit si je musí pacienti sami

I česká přiroda nabízí účinné prostředky, které ale vyjdou vaši kapsu o hodně levněji. "Důležitý stav žlučníku a jater, kdy můžeme využít v bylinné prevenci ostropestřec nebo gemmoterapeutika (přípravky z pupenů) z jalovce, rozmarýnu či žita," radí nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje.

Doporučujeme: Máte lupénku? Pak pozor na infarkt!

Důležitým procesem při této nemoci je regenerace kůže a sliznic a jejich očista. Účinné jsou byliny pýr a lopuch, dále gemmoterapeutika ze lnice a lnu. Dobře působí také speciální směs z lopuchu, smilaxu, jetele a šišáku, která zároveň zklidňuje daný problém. Na vnější ošetření můžeme využít mast Psorikalis, ve které je hlavním léčivým prostředkem kalísie, lopuch a další zklidňující byliny.

V boji s lupénkou bychom neměli zapomínat ani na dostatečný přísun vitaminu D a omega-3 mastných kyselin, které se nacházejí v mořských rybách. Tyto látky pomáhají udržovat přirozené tuky v buňkách a pokožka tak zůstává dobře hydratovaná.

Na atopický ekzém koupelí

Kůže atopiků bývá přecitlivělá na běžné látky, například vzdušné alergeny, tkaniny, kosmetiku, ale i potraviny. Podobně jako u lupénky je základem léčby dostatečná hydratace.

"Pomáhá bylinná koupel ze směsi  pýru, lopuchu, tea tree, měsíčku, eukalyptu, kostivalu a lichořeřišnice. Nezapomeňme  po ní vždy použít hydratační krém složený z bylin kalísie, pýru, lopuchu a dalších. Kromě již zmíněného promazávání pokožky je důležitá i vlhkost vzduchu v místnosti. Ta je však v zimě vlivem prudkého vytápění často nedostatečná. K nápravě poslouží speciální zvlhčovače vzduchu nebo zavěšení nádoby s vodou k radiátoru," radí bylinkářka Podhorná. Ke sprchování doporučuje spíše vlažnou vodu, která tolik nevysušuje pokožku.

Náš tip: Atopický ekzém - trápení na celý život

Podstatou ekzému, stejně jako i ostatních alergií, je znečištění jater, zaplísnění organismu, zanesení střev, snížená imunita a protialergická složka v těle. Očista jater je možná ostropestřcem, jalovcem a měsíčkem. Odplísnění organismu řešíme tinkturou z penízovky nebo česnekem.

"Složitější je očista střev, kdy nejsou bylinky někdy až tolik účinné. Zde můžeme využít francouzského zeleného jílu nebo Enterosgelu. Také ke zvýšení protialergické složky v těle nám příroda může pomoci gemmoterapeutikem z černého rybízu nebo lesního bezu hroznatého," doporučuje odborníce na přírodní léčbu.

Na opary zkuste grepy

Také u akné radí bylinkářka Jarmila Podhorná zaměřit se na očistu jater, pročištění od plísní, bakterií a parazitů. Z bylin patří mezi účinné pýr, lopuch, řebříček, pampeliška, kopřiva, dále gemmoterapeutikum z olše a jalovce. Na potírání můžeme využít mast z kalísie. Při hnisajících aknózních stavech použijeme mast z olše. Předpokladem zdravé pleti je pak též užívání šetrných čisticích přípravků vyráběných z bylin nebo přírodních surovin.

Podobně jako akné se v zimě ozývají také opary. Většina z nás má viry oparu v sobě, projevují se však až při oslabení organismu, velké zátěži nebo nachlazení. V boji s opary je nejlepší prevence. To znamená posílení organismu dostatkem vitamínů a spánku. "Využít můžeme byliny, které mají protivirové a antibakteriální účinky. Patří mezi ně eleuterokok, vrba, extrakt ze semen grepu. Na vnější použití je hodně využívaný olej s koncentrátem z grepového semínka. Opar pravidelně potíráme 2x až 3x denně extraktem z grepu," uzavírá Podhorná ze společnosti Naděje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

9 tipů, jak se rychle zbavit oparu

Léky, které škodí. Vedlejší účinky běžných medikamentů

Dana měla shořet zaživa. Přežila a porazila i rakovinu

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama