reklama

Ledviny nebolí, problém se hlásí i zápachem z úst

Nemoc ledvin nebolí, o to bývá zrádnější. Často bývá objevena až posledním stádiu.

Foto: Isifa/Thinkstock

Nemoc ledvin nebolí, o to bývá zrádnější. Často bývá objevena až posledním stádiu, vyplynulo z odpovědí odborné lékařky při dnešním on-line rozhovoru.   

MUDr. Barbora Szonowská z VFN Praha většinou čtenáře uklidňovala, že bolest v zádech většinou od ledvin skutečně není. Zato varovala před jinými problémy, které mohou skutečně funkci ledvin ohrozit.

Co prozradí zkumavka?

Poměrně brzy lze zjistit onemocnění ledvin z laboratorních vyšetření. Nejčastěji to bývá v souvislosti s cukrovkou, kterou u nás trpí každý desátý člověk - ale ne všichni o své nemoci vědí. Pro zhruba čtvrtinu z nich může být diagnóza, k níž typicky patří i postižení ledvin, velkým překvapením.

Doporučujeme: Z barvy moči poznáte nemoc. Pozor hlavně na tmavou

Podle odhadů se vyskytuje chronické onemocnění ledvin u každého desátého člověka. Selhání ledvin, nejzávažnější postižení, nastane přibližně u 1% z nich. Výjimečně je toto selhání dokonce důsledkem opakovaných infekcí.

Naopak obávané cysty obvykle tak nebezpečné nejsou. Přesto však MUDr. Szonowská připomíná, aby se lidé při jakýchkoliv potížích nechali vyšetřit na nefrologii.  Bohužel téměř polovina nemocných přichází až ve stadiu nezvratného chronického selhání ledvin, kdy se musí zahájit dialyzační léčba. "Výraznější příznaky onemocnění se objevují až v pokročilém stadiu, kdy už je nutné funkci ledvin nahradit dialýzou nebo transplantací," upozornila doktorka Szonowská. 

Odborné rady na tyto specilání problémy včetně moderní novinky - peritoneální dialýzy - si přečtěte v on-line rozhovoru dole pod tímto článkem. Najdete tam samozřejmě i všechny ostatní odpovědi.

Náš odborník

MUDr. Barbora Szonowská  

Specializuje se na léčbu nemocných s chronickým onemocněním ledvin, je vedoucí lékařkou Centra pro léčbu peritoneální dialýzou VFN. Od roku 1992 pracuje ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze na Interním oddělení Strahov.V oblasti peritoneální (neboli břišní či domácí) dialýzy přednáší a publikuje. Je členkou České nefrologické společnosti a International Society of Peritoneal Dialysis.   

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Lence selhaly ledviny, přesto obletěla celý svět

Sladkosti jen v sobotu: Norské týrání i u nás

9 známek blížící se demence: Bez ohledu na věk

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama