reklama

Z hemoroidů rakovina nevzniká, uklidňuje odborník

Svědí, bolí a krvácejí? Nejvyšší čas dát si hemoroidy bezpečně odstranit.

Foto: Isifa/Thinkstock

Počet dotazů v on-line rozhovoru s odborným lékařem MUDr. Jiřím Fenclem potvrdil, že hemoroidy trápí každého druhého třicátníka a nad 40 let věku jsou prakticky pravidlem.

Potvrdilo se také, že lidé se za tyto potíže stydí a proto často nejsou schopni dojít na vyšetření. Navíc mají strach. Přitom většino - až z 95 % případů - by problém vyřešil drobný ambulantní zákrok. Operace jsou dnes už výjimkou, takže není proč se bát bolesti, potvrdil vedoucí lékař oddělení jednodenní chirurgie z pražské Polikliniky Vysočany

Mastičky a čípky problém pouze odsunou 

Doktor Fencl však zároveň upozornil, že hemoroidy samy nikdy nezmizí, a používání koupelí, mastí a čípků jen potíže odloží. Maximálně se na přechodnou dobu zklidní - a časem mohou představovat riziko dalších onemocnění, jako je rozsáhlý zánět, silné krvácení, trhliny nebo trombóza.

Doporučujeme: Když vás bolí srdce.... Láska, větry nebo infarkt?

Potěšující však byla jeho odpověď na dotaz, zde se hemoroidy mohou se zvrhnout v rakovinu. "Z hemoroidů rakovina nevzniká, ale může ve střevě být polyp, který je rizikem, Jsou nutné pravidelné kontroly, primárně u praktika test na skryté krvácení, nebo nejlépe rovnou koloskopie."

MUDr. Fencl však zároveň varoval před záměnou hemoroidů s prasklinou, která může být známkou nebezpečného nádoru nikoliv ve střevě, ale přímo v konečníku. Už při malých potížích doporučuje vyšetření u proktologa - chirurga, který se specializuje na onemocnění konečníku.

Ostatní odpovědi doktora Jiřího Fencla na všechny vaše dotazy naleznete dole v on-line rozhovoru pod tímto článkem.

Náš odborník

MUDr. Jiří Fencl 

Uznávaný chirurg s mnohaletou praxi v oboru proktologie. Od roku 2012 působí jako vedoucí lékař oddělení jednodenní chirurgie Polikliniky Vysočany. Je držitelem několika licencí České lékařské komory.   

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Když najdete krev ve stolici: A co teď?

Líčením se stárne. Kosmetika zrychlí přechod o 4 roky

9 známek blížící se demence: Bez ohledu na věk

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama