reklama

"Učurávání" zmizí po šesti týdnech cvičení, říká lékař

Hyperaktivní močový měchýř nebo oslabené svaly pánevního dna dokáží zničit život. Lze je však snadno odstranit.

Foto: Iisfa/Thinkstock

Močení může být problém: budí nás v noci, honí na WC každou chvíli a nutí ke strachu z cestování nebo společenského života. Primář z gynekologicko-urologického oddělení radil našim čtenářům.  

Až pětina Češek a Čechů se potýká s častou a neodbytnou potřebou močení. Jde o hyperaktivní močový měchýř. Typický je akutní nutkání, které nelze překonat, a může být doprovázen nechtěným únikem moči.

Stud nic neřeší

Lidí, trpících potížemi s močením a inkontinencí, je víc, než se zdá. Mnoho z nich svůj problém tutlá a spoléhá na "babské" rady nebo samovolný ústup potíží.  Jako třeba čtenářka, která psala. "Chodím v noci 3-4x močit. Přes den se bojím někam, odejít aniž bych věděla, že je nablízku nějaké WC. Bojím se o tom mluvit s doktorkou, aby mě neposlala na nějaké vyšetření." MUDr. Petr Kolek to považuje za "učebnicový případ" a připomíná, že je zároveň dobře léčitelný.

Doporučujeme: Močit 3x za noc je problém. Musí se léčit, říká urolog

Dnešní medicína už tyto nemoci umí velmi dobře řešit i bez chirurgického zákroku, kterého se pacienti obvykle bojí, i když vcelku zbytečně. Jako základní metoda je lékaři doporučována změna životního stylu, dále pak snížení tělesné hmotnosti nebo například trénink močového měchýře. Příznivě působí také cvičení svalů pánevního dna. V mnoha případech se pacientům předisují léky.

Častým případem bývá stresová inkontinence - navzdory názvu a většinou i odpovídajícímu popisu situace ji nevyvolává stres, ale předchozí poškození přílišnou zátěží. "Efekt pravidelného cvičení čekejte za cca 6 týdnů. Pokud Vám pravidelné cvičení nepomáhá, budete adept na operační zákrok," připomněl lékař. Upozornil také, že pokud pacient nezmění svůj životní styl - napříkla zaměstnání - nemsuí mu natrvalo pomoci nai chirurgie.

Všechny odpovědi doktora Kolka na vaše otázky nalezenete v on-line rozhovoru dole pod tímto článkem..

Náš odborník

MUDr. Petr Kolek

primář Gynekologicko-porodnického oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

6 tipů proti úniku moči. Nestyďte se s tím něco dělat!

Hubnutí muži versus ženy: Najdi 5 rozdílů a znič tuk

Co udělá v těle borelióza? Nebezpečí na 8. stupni

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama