reklama

7 věcí, které vyléčí obyčejná voda z kohoutku

Každý máme lázně vlastně doma. Stačí obyčejná voda a můžeme se začít uzdravovat na těle i na duši.

Foto: Isifa/Thinkstock

Stačí se hodinku povalovat ve vaně a starosti zmizí v odtoku. Koupel osvěží na duchu i na těle. Konec konců za tímto cílem se jezdí do lázní, rezortů a spa hotelů.

Podobný efekt můžete dosáhnout i doma v pohodlí vlastní koupelny. Z každého kohoutku totiž teče zázrak - voda. "Obyčejná voda?" řeknete si možná pochybovačně. Ale je to tak. Samozřejmě léčivé vody z lázeňských pramenů mají své specifické účinky, ale léčí, pomáhá a relaxuje i ta, kterou máte doma.

Kudy teče, tudy léčí

V posledních letech se nejvíc připomíná důležitost dostatečného pití - nejlépe vody bez ochucení - pro hydrataci a udržení zdraví. Stejně prospěšná jako zevnitř je však voda i při vnějším použití. Obklady, omývání, koupele a zábaly ulevují od mnoha potíží a mnohé také doslova léčí.

Doporučujeme: Pijte vodu nalačno! Vyléčí až 1 000 různých nemocí

Studený obklad na čelo při bolení hlavy, na podvrknutý kotník, teplý na natažené šlachy, zábal proti  horečce - léčivé schopnosti vody využíváme docela běžně. Ulevuje od bolesti, osvěží, pomáhá zklidnit a relaxovat, zvyšuje radost ze života. Působí proti křečovým žilám a ulevuje a léčí při ucpávání cév dolních končetin při arterioskleróze. 

Kde všude nám může vodoléčba pomoci?

1. Pohybový aparát: 

Vodní odpor a střídání teploty prokrvuje a uvolňuje, pomáhá rozcvičit  ztuhlé šlachy. Někdy stačí se prohřát v teplé vaně a hned odtud vyskočíte jako kamzík. Jen pozor při bolesti zad - tam teplá koupel spíš stav zhorší.

2. Krevní oběh:

Voda pomáhá lepšímu prokrvení všech částí těla. Sníží se tak krevní tlak, což prospěje srdci. Lepší prokrvení zároveň souvisí s hospodařením s teplem, stáváme se otužilejší! Zkuste střídavé koupele studená/teplá nebo kneippování. Jde o  chození naboso ve vodě, po kamíncích, dřevu a masážních roštech. Působí nejen proti plochým nohám, ale dokáže také nastartovat imunitní systém.

3. Dýchací soustava:

U chorobných stavů, spojených se zúžením průdušek (alergie, zánět…), voda pomůže uvolnit sevření. Dýchání se tak zlepší a prohloubí. Inhalace, obklady nebo zvlhčení vzduchu ulevují od kašle, ať má jakýkoliv původ. Pravidelným otužováním dosáhneme vyšší obranyschopnosti, takže budeme méně nemocní.

4. Kůže:

Zlepšuje její obranyschopnost, prokrvení a výživu. Koupání nebo svižná sprcha - a člověk je "jako nový". Nejen čistý, ale taky má hladší vypjatou pokožku a lepší růžovou barvu.

5.  Nervová soustava:

Voda působí zejména na  vegetativní nervový systém, který není ovladatelný vůlí. Jeho prostřednictvím dochází k uvolnění křečovitých stahů, a tím k tlumení bolesti. I bolavá hlava se umoudří, když ji strčíte pod ledový proud. Tekoucí voda účinkuje i psychiku - jakoby odplavila problémy.

6. Žlázy s vnitřní sekrecí:

Při snížené funkci žláz působí povzbudivě (funkci zvyšuje) a naopak při zvýšené funkci ji tlumí. Tento zvláštní účinek dosáhnete při pravidelných koupelích a zábalech.

7. Měkké tkáně:

Zlepšuje prokrvení, výživu, příznivě ovlivňuje svalové napětí a pružnost. Studenou vodou například "zrušíte" výraz smutného bernardýna, který se na vás dívá ráno ze zrcadla.

Magický živel

Voda patří mezi čtyři magické živly, představuje ženský princip a svou proměnlivostí a neuchopitelností symbolizuje emoce a city.  Už od pradávna je považována za zdroj života. Většina náboženských a filosofických proudů ji považuje za prvotní látku, ze které se zrodilo všechno živé na Zemi. A s tím konec konců souhlasí i věda.

Jsme stvořeni z vody až ze 60 % . Zatímco bez jídla lze vydržet dlouho, bez vody nastane konec do několika málo dní. Záleží na podmínkách, ale obvykle se za definitivní limit označuje sedm dní.

Léčivé účinky vody objevil už před více než 150 lety kněz Sebastian Kneipp, o něco mladší současník "našeho" propagátora vodoléčby Vincenze Priessnitze. Právě po něm je pojmenováno výše zmíněné kneippování, jeho vlastní vynález.

Voda a bylinky proti stresu

Sám Kneipp se uzdravil  ze smrtelné tuberkulózy pomocí ledových koupelí v Dunaji. Z této své životní zkušenosti vyvinul později ozdravný program, jehož základem je vodní terapie, pohyb na zdravém vzduchu, zdravá výživa,  uspořádaný životní styl a  léčivé rostliny. Tradiční sílu Kneippových bylinek můžete vyzkoušet i na desítkách moderních kosmetických výrobků s prokazatelnými medicinálními účinky.

Těchto pět pilířů vyléčilo za Kneippova života desetitisíce lidí a další stovky tisíc uzdravuje dodnes. Terapie založená na působení obyčejné vody se považuje za účinný prostředek na celou řadu zdravotních potíží a také nejlepší metodu k vyrovnanému životu osvobozenému od každodenního stresu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dovolená se zážitkem: Láká vás sexuální turistika?

7 zásad RAW FOOD + návykové palačinky

Neholme se. Je to proti přirozenosti, tvrdí lékaři

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama