reklama

Bolest v podbřišku může být zrádná: Kdy je potřeba navštívit lékaře?

Bolí vás často v podbřišku? Důvodů může být více. Všímejte si příznaků. Někdy si od bolesti pomůžete sami, jindy je však zapotřebí navštívit lékaře.

Foto: iStock

Bolest břicha není nikdy příjemná, tím spíš, když je nám jasné, že nejde "jen" o krátkodobé zažívací potíže. Asi každá žena zpozorní, pokud cítí bolest v oblasti mezi pupkem a stydkou kostí. Zvlášť pokud jsou potíže intenzivní či opakované, vyplatí se vyrazit co nejdříve ke gynekologovi.

"Většinou pacientky přicházejí s  akutními obtížemi, stěžují si na tlak a řezání v podbřišku, šířící se do levé či pravé bederní krajiny," říká MUDr. Roman Kříž, gynekolog z Benešova. "Někdy se připojují i potíže spojené s močením nebo se stolicí."

Akutní, nebo chronické?

Kapitolu samo o sobě tvoří široká škála obtíží, jimž lékaři říkají "náhlá břišní příhoda". Do péče gynekologa patří krvácení do dutiny břišní při mimoděložním těhotenství, nebo třeba obtočení a uskřinutí vaječníkové cysty či další události provázené leckdy i krutou bolestí.

Akutní příhoda  se vám možná vyhnula, ale chronické bolesti v podbřišku vás provázejí už dlouho?  Leckdy  se objevují po operacích a zánětech a jsou nejčastěji způsobeny srůsty mezi pobřišnicí a orgány pánve.Když se srůsty rozruší, příčina bolestí vymizí.

Měsíc co měsíc

Možná vám kalendář dává vědět, bolest v podbřišku bude zřejmě nějak souviset s menstruací. Tento důvod je ostatně nejčastější. Jenže v podbřišku, kde jsou kromě orgánů močového ústrojí nebo části tlustého střeva uloženy i ženské pohlavní orgány, se bolestí může projevit řada jiných méně či více závažných gynekologických problémů.

Pokud žena neotěhotní, sliznice dělohy, která se měsíc co měsíc připravuje na přijetí oplodněného vajíčka tím, že narůstá, se musí z dělohy odloučit. Pomáhají jí k tomu stahy, které leckdy provází bolest. "Bolestivá menstruace neboli dysmenorea sužuje především dívky a mladé ženy a s postupem času, nebo po prvním těhotenství se zpravidla upraví," vysvětluje doktor Kříž. Bolesti někdy přicházejí i v době ovulace nebo několik dní před samotnou menstruací.

Pokud jsou potíže během menstruačního cyklu takové, že znemožňují běžné fungování, je třeba zasáhnout. Můžete si vzít analgetika, tedy léky na bolest, jindy pomůže hormonální antikoncepce či užívání hormonů getagenů. Úlevu někdy mohou přinést i čaje s bylinkami, jako jsou brusinka, jahoda a podběl, případně teplé obklady na podbřišek.

Nezvaní hosté v děloze

Děložní myomy vznikající v plodném období ženy, jsou nezhoubné nádory svaloviny v děloze. Někdy nedělají žádné obtíže, ale většinou na sebe docela nepříjemně upozorní. Projeví se silnou menstruací, prodlouženým krvácením, krutými bolestmi v podbřišku i dalšími příznaky, jako jsou výtok, tlak v pánvi a v bedrech nebo časté močení.

Pokud patříte k řadě pacientek, které myomy musí v gynekologické ordinaci řešit, možná jste už vyzkoušela leccos - hormonální antikoncepci nebo různé hormonální léky, které ale obvykle mají řadu nežádoucích vedlejších účinků. V posledních několika letech je na trhu k dispozici také hormonální léky s účinnou látkou ulipristal acetát, který vedlejší účinky nemá.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama