reklama

Jak si srovnat hormony přírodně? 90 minut týdně + káva

Hormony v těle si můžete srovnat například cvičením či popíjením kávy. Návody pro každý věk a životnís situace.

Foto: Thinkstock

Není to nich příjemného, když se potíte, padají vám vlasy, máte nadváhu nebo nepravidelnou a silnou menstruaci. Existuje nespočet hormonálních léků, ale proč, když hormony můžete srovnat například cvičením či popíjením kávy?

Hormonální systém je nutnou podmínkou dobrého zdraví, zodpovědný za řízení metabolických procesů v těle. S těmito pochody souvisí také naše psychická pohoda, emoční stabilita. "Chceme-li si tedy zachovat dobrou kondici, vitalitu, svěžest a psychickou pohodu, jako účinný nástroj prevence, ale i podpora samoléčivých, schopností těla se nabízí hormonální jógová terapie," říká terapeutka Jana Černotová.

Doporučujeme: Nejčastější chyby českých žen: V přechodu se jim sečtou

Sestavu hormonální jógové terapie, kterou pak můžete praktikovat doma, se naučíte během víkendového kurzu.  Jedná se o ucelenou a do detailu propracovanou sestavu, kterou je potřeba cvičit v celku v daném pořadí pouhých 30 minut 3x týdně. Jedině tak zabere na hormonální systém. Ale pozor, vybírejte pouze lektorku certifikovanou Dinah Rodriguez - zakladatelkou hormonální jógové terapie, která se praxí zabývá přes 50 let.

Nechcete cvičit? Pak mlsejte

Podobný vliv na hormonální rovnováhu v těle mají i některé potraviny:

Maca - pochází z Peru a pít ji můžete v podobě kávy, kterou připomíná chutí i barvou. Pomáhá při menopauze i andropauze, hormonálních problémech, nepravidelné menstruaci, při sexuálních poruchách, impotenci (zvyšuje libido a vitální síly) a neplodnosti u mužů i žen. Kromě toho má množství jiných blahodárných účinků - využívá se při snížené imunitě organizmu, anemii, anorexii, nádorových onemocněních.

Spirulina - sladkovodní řasa je plná železa a vitamínu B12, je tedy skvělá pro udržení vysoké hladiny energie, takže funguje proti únavě. Tato drobná vodní rostlina obsahuje více vitamínu A než mrkev a je bohatým zdrojem fytochemikálií, které pomáhají snižovat příznaky menopauzy a osteoporózy. Také snižuje riziko vzniku některých typů rakoviny.

Pískavice - běžně se používá v indické a řecké kuchyni. Dá se použit jako čerstvá bylina i sušené koření a je skvělá na snížení cholesterolu. Zlepšuje projevy cukrovku a uklidňuje menstruační křeče i příznaky menopauzy.

Semínka chia - tato malá hnědá semena jsou plná omega 3 mastných kyselin, ideální pro udržení zdravé energie. Také pomáhají snížit krevní tlak a riziko zánětu. Zpomalují stárnutí harmonizací hormonů, působí na kvalitu pleti, podporuje elasticitu pleti udržováním kolagenu.

Jak zvládnout přechod?

S hormonální nerovnováhou je nejvíc spojováno období menopauzy. Dinah Rodriguez doporučuje upravit jídelníček takto

Vynechat: Alkohol, kofein, cukr, kořeněná jídla, horké polévky a nápoje - mohou vyvolávat návaly horka, zhoršit schopnost udržet moč, prohloubit výkyvy v náladách a způsobit okyselení krve což vede k uvolňování vápníku z kostí.

Omezit: maso a mléčné výrobky (kromě zakysaných) - podporují návaly horka, mohou i přispívat ke ztrátě vápníku z kostní hmoty, a také méně solit .

Zařadit: potraviny s obsahem fytoestrogenů (rostlinných hormonů, které se chovají podobně jako estrogeny organizmem produkované): sójové boby, sójová mouka, tofu, brambory, celozrnné obiloviny, zelené fazolky, jablka, mrkev, třešně, česnek, datle, lněná semínka, koření anýz a fenykl. Zajistěte přísun enzymů - klíčky, výhonky, zelené potraviny a superpotraviny
Jíst co nejčastěji: červenou řepu, která přináší ženám trvalejší úlevu než syntetické hormony, a potraviny bohaté na esenciální mastné kyseliny - mají význam pro tvorbu hormonů, zdravou kůži a nervy.Patří k nim hlavně mořské ryby.

Bylinky pro menopauzu

Šalvěj lékařská pomáhá proti pocení a návalům horka. Stačí spařit lžíci šalvěje vroucí vodou a nechat přikryté louhovat 15 minut. Vlažný odvar po doušcích po celý den. Pomáhá ale až tak za čtrnáct dnů pravidelného užívání, ovšem velmi účinně.

Třezalka tečkovaná působí proti depresi, úzkostem, stresu, strachu a nespavosti. Účinek nastupuje také až po dvou týdnech, ale nedoporučuje se pít déle než šest týdnů. Denní dávka může být asi dva až tři šálky. Jde o přírodní antidepresivum a zároveň zlepšuje krevní oběh. 

Ploštičník hroznatý je skvělý na návaly horka a pocení, zlepšuje spánek, paměť a koncentraci, snižuje předrážděnost. Ovlivňuje také pohyb vápníku v těle a tím i zpomaluje rozvoj osteoporózy a zlepšuje urogenitální (močopohlavní) potíže.

Jetel se využívá především pro vysoký obsah fytoestrogenů. Mohou zlepšit náladu, spánek, zamezují řídnutí kostí a výtažky z červeného jetele působí preventivně i proti rakovině prsu.

Zdolají i PMS

Premenstruační syndrom je souhrnem nepříjemných fyzických i psychických příznaky, které ženu provázejí několik dnů před začátkem menstruace. Odborníci doporučují zvýšit přísun některých vitaminů, zvláště E a B6, a prvků jako hořčík a vápník. Z bylinek stav zlepší třezalka, kopřiva, kontryhel, hluchavka, měsíček, řebříček, a to i ve směsi. Pomůže i  přírodní nehormonální alternativa klasických léků, která využívá blahodárnou sílu rostlinných extraktů, jako je třeba Mastodynon.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Menopauzu zvládnou hormony z rostlin. Víte kterých?

Z barvy moči poznáte nemoc. Pozor hlavně na tmavou

Kosmetika z ropy ve vaší koupelně: Jak vás ničí?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama