reklama

Otěhotnět po antikoncepci? S projímadlem ano

Schopnost zabránit nežádoucímu otěhotnění mohou narušit jiné preparáty, které současně užíváte. Nejhorší jsou antibiotika a projímadla.

Foto: Thinkstock

Hormonální antikoncepce je nutné zlo. Když už ho ale bereme, musí fungovat a zabránit nechtěnému početí. Někdy se stane, že selže. A můžeme si za to samy, i když jsme pilulky zobaly pravidelně.

Pokud berete hormonální antikoncepci, jistě si přejete, aby byla spolehlivá. Její schopnost zabránit nežádoucímu otěhotnění však může být narušena jinými preparáty, které současně užíváte. Jaké to jsou?

Chceme-li se dozvědět, na jaké léky si dát při braní hormonální antikoncepce pozor, je třeba v příbalovém letáku vyhledat takzvané lékové interakce. Další užívané přípravky totiž mohou snižovat účinnost hormonálních pilulek více mechanismy - nepříznivě ovlivňují jejich působení nebo přeměnu v organismu.

1. Projímadla

Mohou zabránit dostatečnému vstřebávání účinné látky z antikoncepčních pilulek přes střevní stěnu a tím snížit jejich účinnost. Řešením je neužívat tyto dva preparáty ve stejnou dobu, ale v několikahodinovém rozestupu. Nezapomeňte, že stejný účinek má i průjem, který třeba na dovolené není žádnou výjimkou.

2. Antibiotika

Jejich užívání může narušit mikrobiální střevní flóru, která je důležitá pro správné vstřebávání antikoncepce do krve. Pokud se během užívání antibiotik objeví průjem, je nutné se proti početí chránit jinak, a to ještě alespoň jeden týden poté.

Doporučujeme: Antikoncepce: Na co se ptát lékaře hned napoprvé

Další známkou snížené účinnosti pilulek může být také špinění, ke kterému může během užívání antibiotik dojít, a které ukazuje na pokles v hladině hormonů. Podle dostupných údajů může za 20 % případů selhání antikoncepce právě léčba antibiotiky.

3. Antiepileptika

Léky užívané při terapii epilepsie mohou nepříznivě ovlivňovat metabolickou přeměnu hormonální antikoncepce v organismu, zkrátit dobu přítomnosti hormonů v krvi a tím snížit spolehlivost pilulek. Podobným proces způsobují také některá antibiotika.

Pokud vám lékař předepisuje jakýkoliv lék, vždy se předem dotazuje na další medikamenty, které užíváte. Jedním z důvodů je právě možnost lékové interakce. Proto nezapomínejte mezi ostatními přípravky, které berete, uvádět také hormonální antikoncepci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak si srovnat hormony přírodně? 90 minut týdně + káva

Jak vzniká homosexualita? Jen v genech to není

Mravenčení : Kdy jde o příznak nemoci?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama