reklama

Desatero pro klouby od předního odborníka

Bolí vás klouby? Pak vám s největší pravděpodobností selhává obnova chrupavky. Klidně už i ve třiceti letech.

Foto: Thinkstock

Dva milióny lidí v ČR trpí bolestmi kloubů - kdybychom odečetli batolata, bude to téměř čtvrtina celého obyvatelstva! Nepostihují jen seniory, ale i mladší lidi do 30 let, kterých je zhruba 10 tisíc ročně v pracovní neschopnosti právě kvůli onemocnění kloubů.

Pracovní neschopnost a rovněž vyplácení invalidních důchodů činí z revmatických chorob jedny z nejdražších vůbec. Nejčastěji jde o osteoartrózu, která je podle nejnovějších poznatků výsledkem selhání obnovy chrupavkyProf. MUDr. Milan Adam, DrSc., jeden z našich nejzkušenějších revmatologů, sestavil pro pacienty trpící bolestmi kloubů Desatero rad jak se chovat ke svým kloubům:

1. Prevence

Lidé s dispozicemi k osteoartróze jako jsou luxace kyčlí v dětství, předkové postižení těžkou artrózou, těžce fyzicky pracující, sportovci či lidi trpící nadváhou by měli preventivně již od mládí užívat přípravky určené k ochraně a výživě kloubů obsahující kolagenní peptidy, které vyživují a regenerují kloubní tkáně, neboť zvyšují syntézu kloubního kolagenu o 100 %.

Doporučujeme: Moc mladí na artrózu? Zbavte se bolesti kolen

2. Nepřehlížet příznaky

Lidé bez dispozic k artróze by měli samoléčení kloubů pomocí těchto přípravků zahájit ihned při prvních příznacích, jako jsou např. citlivost kloubů na chlad a počasí či ztuhlost kloubů při počátku pohybu.

3. Opatrně při sportu

Při prvních příznacích by měly být omezeny pohyby s doskoky, při kterých klouby velmi trpí.

4. Správný pohyb

Doporučuji posilování svalů dolních končetin, neboť dobře vyvinuté svaly jsou schopny kompenzovat sníženou funkci kloubů. Vhodné je posilování na rotopedu a plavání.

5. Pobyt na slunci

Důležité je rozumné pobývání na slunci za účelem aktivace vitamínu D.

6. Správné boty

Je třeba věnovat pozornost výběru obuvi s pružnou podrážkou tlumící nárazy při pohybu a to zvlášť u lidí s nadváhou.

7. Význam regenerace

Pokud se již objeví bolesti kloubů, je nezbytné trvalé užívání přípravků regenerujících kloubní systém (např. Geladrink), a to i tehdy, jsou-li lékařem předepsána analgetika proti bolesti či antirevmatika proti zánětu.

8. Nepřetěžovat

Je třeba zamezit dalšímu přetěžování kloubů dlouhým stáním nebo chůzí.

9. Při umělém kloubu

Při instalaci umělého kloubu doporučuji užívání kolagenních peptidů k urychlení vhojení totální endoprotézy.

10. Rehabilitace a výživa

Po operaci a vhojení umělého kloubu je třeba ihned zahájit odbornou rehabilitaci včetně nácviku chůze v bazénu a posilovat vlastní kloubní tkáně speciální kolagenní výživou. Je třeba vědět, že v lidském těle je více než 100 kloubů, které zajišťují jeho pohyblivost. I při instalaci umělého kloubu máme v těle ještě mnoho dalších kloubů, které jsou již artrózou postiženy a všechny klouby přitom vyměnit nelze. Proto kladu tak velký důraz na preventivní ochranu a výživu kloubů.

Přečtěte si: Bolest v kyčli. Začíná nenápadně, končí zkrácenou nohou

Perorálně přijímané kolagenní peptidy jsou distribuovány do všech kloubních tkání a zajišťují tak jejich výživu a ochranu. Udržují klouby zdravé, neboť podporují činnost kostních a chrupavkových buněk a tvorbu zdravých tkání tvořících kloubní systém. Mohou být užívány trvale, neboť nemají žádné vedlejší negativní účinky ani zažívací systém.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Podívejte se s námi na kloub artróze. Víme víc!

Nebezpečná krása: Která kosmetika způsobí alergii?

Dárcovství plazmy: Jenom kšeft, nebo dobrý skutek?

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama