reklama

Kdy "zadělat" na miminko? V zimě jsou spermie pomalejší

Doba narození, ale také početí, může dost ovlivnit zdraví i psychický stav. Podle čeho si naplánovat početí?

Foto: Thinkstock

Chystáte se rozšířit rodinu, ale nechcete do toho skočit po hlavě? Při plánování potomka byste měli zohlednit také skutečnost, jak jednotlivá roční období přejí početí a jaký vliv mají na zdravotní a psychický stav dítěte.

Čas, po který se plod vyvíjí v děloze, i první měsíce jeho života jsou pro dítě zásadní a odrážejí nejen zdraví matky, ale i vnější faktory, způsobené právě roční dobou.

Podzim: hrozí viry

Zdálo by se, že nejlepší doba je právě teď, tělo je po létě zregenerované a lépe připravené na početí.  Na podzim se také u mužů tvoří nejvíce testosteronu a největší objem spermií v roce. Ještě před pár lety to statistiky potvrzovaly - nejvíce dětí se rodilo v červenci, takže byly počaty na podzim.  

Doporučujeme: 6 věcí, které brání početí

"Začátek podzimu bych ale přesto příliš nedoporučil. Na plod, který se zrovna nachází v prvním trimestru a je nejcitlivější vůči vnějším vlivům, působí prostřednictvím matky viry, neboť toto období je charakteristické zvýšeným výskytem chřipkových epidemií a viróz," vysvětluje renomovaný gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan. Termín porodu navíc vychází na léto, kdy vysoké teploty a suchý vzduch miminku moc dobře nedělají...

Zima: Více alergií a ekzémů

V tomto ročním období klesá pravděpodobnost, že se početí podaří. Na rozdíl od léta jsou spermie méně aktivní a muži mají nižší hladinu testosteronu. Pokud se přece jen zadaří,  připadá vysoký stupeň těhotenství na horké a suché léto, což značně zatěžuje organismus matky i dítěte. Termín porodu pak připadá na podzim, kdy se ochladí, začíná sezóna chřipek a viróz a je náročnější uchránit novorozence v prvních měsících jeho života před nepřízní počasí a bacily.

Na děti počaté v zimě má však vliv kvetoucí příroda, která přichází s blížícím se jarem. "Ve vzduchu je velké množství alergenů, které matka dýchá a přirozeně přenáší na nenarozeného potomka. Nejedná se však pouze o sennou rýmu nebo alergie na pyly. Tyto děti zároveň častěji trápí ekzém a astma," přibližuje Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma, která se oblasti početí věnuje.

Na jaře: Předčasný porod

Platí tu staré pravidlo, že na jaře všechno kvete a množí se. U lidí je to podobné: spermie totiž po zimě získávají novou sílu, jsou v lepší kondici a výrazně stoupá jejich počet. To platí zejména pro začátek jara, na jeho konci naopak jejich množství zase klesá.

Přečtěte si: Jak ovlivnit pohlaví dítěte při početí? Jde to!

Otěhotnět v některém z jarních měsíců také znamená, že léto prožijete bez jakéhokoliv pohybového omezení. Početí v tomto období má ale také své stinné stránky. "Bylo zjištěno, že u žen, které otěhotní na jaře, a pokročilé stádium těhotenství tedy připadá na zimu, se zvyšuje riziko předčasného porodu o 10 %," tvrdí MUDr. Pavel Turčan.

To je podle něj způsobené rozšířením virových onemocnění v období jejich předpokládaného porodu. Studie také zjistily, že děti počaté na jaře jsou o zhruba 5 % citlivější na alergeny v potravinách. U dětí, které svůj 11. týden v děloze prožijí v dubnu a květnu, to je dokonce každé desáté.

V létě: Aktivnější spermie

S přibývajícím létem stoupá sexuální apetit, způsobený zvýšením hladiny pohlavních hormonů  a produkce feromonů. Intenzivnější sluneční záření podporuje také tvorbu vitamínu D, který je u mužů důležitý pro vytváření testosteronu. Spermie jsou v tomto období nejpohyblivější. To má velký vliv na úspěšnost proniknutí k vajíčku. 

Plod v děloze je zatím dost malý, takže ženu neomezuje v letních aktivitách. Navíc se pak miminko narodí do příjemného jara, kdy již dávno odezněly chřipkové epidemie. Léto je na druhé straně nepříznivé, co se týče těhotenských nevolností kvůli horku. Ženy rovněž sužují větší pocity sucha, kterými těhotné trpí i za mírného počasí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč si po čtyřicítce pořídit mladšího kolouška?

Bolest hlavy až po sexu? Pozor, varuje před mrtvicí

Alkohol v těhotenství: Jste taky pro?

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama