reklama

Zvlhčovače vzduchu: Víc škodí, než pomáhají?

Zvlhčovače vzduchu si pořizujeme, aby se nám lépe dýchalo. Paradoxně mohou uškodit hlavně těm, kdo je nejvíc potřebují.

Foto: Thinkstock

Suchý vzduch zhoršuje projevy alergií, především kašel. Mnoho domácností si proto pořizuje různé druhy zvlhčovačů vzduchu v naději, že je potíží zbaví. Někdy může být výsledkem pravý opak.

Tento přístroj sice může pomoci zbavit se obtíží spojených se suchým vzduchem, ale nepoužívá-li se správně, může škodit - především alergikům.

Suchý vzduch škodí, ale ...

Obvyklá vlhkost vzduchu v místnostech se pohybuje mezi 20 a 70 procenty. Během zimy je ale často nižší, jednak přirozeně, jednak vinou vytápění. Suchý vzduch může být příčinou:

  • rozpraskaných rtů,
  • suché kůže,
  • podráždění nosní dutiny (to může vést k zánětu vedlejších dutin nosních),
  • zvyšující se tvorby hlenu, což zhoršuje astma.

Zvlhčovač má za úkol navrátit do vašeho domova vláhu - takto nasycený vzduch zklidní podrážděné nosní dutiny a třeba vás i zbaví bolesti hlavy. Ale pokud jste alergici, prach a plíseň z tohoto přístroje mohou víc ublížit, než pomoci. Máte-li problémy s bytovými alergeny, zeptejte se svého alergologa či imunologa, zda je pro vás zvlhčovač vzduchu vůbec vhodný.

Ideální je něco mezi

Mezi alergeny, které se vyskytují v místnostech, jsou na prvním místě roztoči bytového prachu. Jsou všude tam, kde je člověk, živí se šupinkami lidské kůže. Enzymy, které jsou v jejich výkalech, způsobují alergii. Roztočům se daří ve vlhku - zvlhčovač pro ně tedy vytváří perfektní domov. Udržujte stupeň vláhy mezi 30 a 45 procenty, roztoči totiž potřebují hodnoty nad 50 procenty.

Doporučujeme: Agresivní plísně: Kde všude se skrývají?

Stav můžete monitorovat hygrometrem, moderní zvlhčovače vzduchu si měří vlhkost samy. Potíž je v tom, že čím vlhčí vzduch, tím větší komfort pro dýchací cesty, ale tím také větší dráždění ze strany roztočů. Snažte se proto najít kompromis, který bude vyhovovat z obou hledisek.

Škodí i plísně

Spóry plísní mohou být zásadní pro osoby s odpovídající alergií. Je důležité pravidelně čistit a vyměňovat filtr ve zvlhčovači, aby se v něm plísně nemohly množit, a tak se dostávat do našeho domova. Přečtěte si pečlivě návod k použití svého přístroje, abyste věděli, jak ho správně udržovat.

Voda je důležitá!

Pokud je to možné, používejte do zvlhčovače demineralizovanou nebo destilovanou vodu. Čím více minerálů v ní je, tím lépe v ní rostou bakterie, což poznáte podle bílého prachu na nábytku a podráždění nosních dutin. Tento prach je vedlejší produkt zvlhčovačů a v podstatě se jedná o minerály z vody uvolněné do ovzduší. Škodlivý ale není.

Vytváří ho především ultrazvukové přístroje, pokud nemají demineralizační kazetu. Když vám bílý prach vadí, používejte destilovanou vodu. Ze všeho nejhorší je však plnit zvlhčovač tekutinou, která je kontaminována bakteriemi. Ty jsou pak uvolňovány do ovzduší a mohou způsobit celou řadu závažných zdravotních problémů.

(pez)

více na uLékaře

zdroje: http://www.aaaai.org, http://www.healthline.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak si v domácnosti poradit s vlhkem a plísněmi?

Zemřeme z každého párku? Které uzeniny jsou dobré?

Pozor na ně: Desítky tisíc řidičů skoro vůbec nevidí

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama