reklama

Sněží vám za límec? Jak se zbavit lupů natrvalo

Lupy na ramenech dokážou člověka přivést k šílenství. Často i toho, kde se na ně musí jenom dívat. Jak se jich rychle zbavit?

Foto: Thinkstock

Sněží vám za límec, i když teploty venku tomu rozhodně neodpovídají? Lupy jsou banální kožní neduh, s nímž se setká až polovina populace. Drolící se šupinky kůže sice nepředstavují zdravotní riziko, ale mohou být velmi nepříjemným estetickým problémem.

Lidem, kteří jimi trpí, dokážou pěkně znepříjemňovat život. Jsou vidět jak ve vlasech, tak spadané na oblečení. Úporné svědí v hlavě, nutí nás škrábat, a drobné šupinky zvláště na tmavém oblečení působí jako pěst na oko. Lupy má je na svědomí narušená vlasová pokožka, jež se brání nadměrnou tvorbou zrohovatělých buněk. Jaké jsou příčiny vzniku lupů a co v boji s nimi zabírá?

Když pokožka "zrychluje"

I když lupy trápí velké procento lidí, dá se s nim efektivně bojovat a "zasněženým ramenům" tak předcházet. Smířit se musíte s tím, že většinou odstraníte příznaky, ale bez trvalé péče se vám zase vrátí. Kromě používání speciálních přípravků zapracujte komplexně na životosprávě. Zvyšte příjem vitaminu B, obsaženého v masu, vejcích a kvasnicích, a tělu dodejte selen a zinek. Zdrojem těchto prvků jsou například ořechy, semínka a ryby. Za vyzkoušení rovněž stojí některé potravinové doplňky pro zlepšení kvality vlasů.

Doporučujeme: Účinky acylpyrinu. Jak se zbavit lupů i vodního kamene?

Z dermatologického hlediska se nejedná o nic jiného než kožní onemocnění, projevující se olupováním vrchní šupinaté vrstvy pokožky. Přirozeně se lidská pokožka obnovuje v řádu dní, v případě výskytu lupů je tento interval výrazně kratší a proces obnovy tak rychlejší. Odumřelé šupinky se hromadí a následně drolí z vlasové pokožky. Tvorba lupů bývá také spojena se zvýšenou produkcí kožního mazu.

Nejsou lupy jako lupy

Rozlišujeme mezi dvěma typy, suchými a mastnými. Zatímco ty suché jsou menší, mají tendenci se sypat a jsou méně svědivé, ty mastné zůstávají zachyceny na pokožce a ulpívají na místě. Hůře se proto odlupují, což může vést k většímu podráždění a silnějšímu svědění. Potíže s tímto druhem lupů může být doprovázen i nepříjemným zápachem. Abyste věděli, jak s lupy bojovat, musíte znát příčinu jejich vzniku. To vám umožní pro příště se podobné estetické pohromy vyvarovat.

Jak lupy vznikají?

Faktorů zodpovědných za výskyt těchto nevzhledných šupinek je hned několik. "Nejčastěji je tento problém způsoben příliš agresivními přípravky na vlasovou hygienu, chybným postupem při mytí, ale prapůvodní příčina může být i hlubší a může odkazovat ke špatně nastavené životosprávě, zejména pak nevhodné stravě a častému stresu,"  říká vlasová expertka Monika Plachá, zástupkyně vlasové kosmetiky Nouvelle.

V prvním případě můžete chybu napravit sami tím, že si pořídíte šetrnější šampon určený pro citlivou pokožku. Během mytí si dávejte pozor, abyste hlavu agresivně nedrhli. Šampon důkladně vymyjte, a to zásadně vlažnou vodou, teplá stimuluje činnost mazových žláz.

Přečtěte si: Zahoďte šampony! Nového trendu se chytly i celebrity!

Z toho důvodu také omezte fénování horkým vzduchem a kštici nezatěžujte množstvím stylingových produktů. Pokud si vlasy barvíte či zesvětlujete, dopřejte vaší hřívě péči v podobě speciální kosmetiky pro suché a poškozené vlasy se schopností vlasy napravovat, regenerovat a vyživovat do hloubky.

Přemnožené kvasinky

Na vině však mohou být i přemnožené kvasinky v lidském těle. Ty jsou přirozenou součástí pokožky hlavy, ovšem přemnoží-li se, může nastat reakce v podobě vzniku kožního onemocnění. Léčba je v tomto případě jiná a je na místě se poradit s dermatologem či přímo trichologem - odborníkem na nemoci vlasů. Ten provede zevrubné vyšetření vlasové pokožky, pomocí něhož stanoví velmi přesně diagnózu a zvolí léčebný postup zacílený přímo na konkrétní problém.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Lupénku, ekzém i opary v zimě zdolají byliny

Konopí bez receptu a bez omámení: Jak léčí "tráva"?

Testosteron u žen: Jedna z příčin neplodnosti

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama