reklama

Bez operace toho moc nevyřešíte, říká plastický chirurg

Kdo by nechtěl na svém vzhledu aspoň něco vylepšit? Vánoce jsou dobrou příležitostí nadělit dárek v podobě plastické či kosmetické operace. Radil vám odborník.

Foto: Thinkstock

Co dřív ženy tajily, dnes hrdě dávají na odiv - a muži také. Plastiky jsou už běžnou věcí  a dnes už nejsou vnímány jako zbytečné projevy marnivosti, ale jako zákroky, které pomáhají k lepší kvalitě života nebo dokonce ke zdraví.

Jenže s růstem poptávky se zvyšuje i nabídka estetických zákroků na pracovištích, které nemají potřebné zkušenosti nebo zázemí. Prakticky každý salon krásy má přístroj, kde po člověku přejíždí hlavicí nebo na něm blikají světla a údajně má dojít k zpevnění kůže a odstranění vrásek a tuků. Přední český chirurg MUDr. Svatopluk Svoboda vyjádřil své pochybnosti o neinvazivních metodách, jako je ultrazvuková lipolýza, kryolipolýza, Exalis a další: "Povolené jsou, protože neubližují."

Jak vyhladit obličej?

Mezi metodami na vyhlazení obličeje,  která patří mezi "svatou trojici" nejčastěji vylepšovaných míst: obličej (víčka), prsa, břicho, doktor Svoboda doporučil klasický facelift, který považuje zároveň za nejšetrnější. "Já osobně považuji za nejúčinnější a nejtrvalejší klasický face-lift. Možná to není úplně nejpohodlnější, ale jako jedna z mála metod má tahle opravdu smysl," vysvětlil.

Doporučujeme: Plastika není jako jít k holiči, říká známý chirurg

Doktor Svoboda z 1. kolínského sanatoria, kam se jezdí za krásou i ze stakilometrových vzdáleností, zároveň varoval před některými dalšími "módními hity". Například k omlazení genitálu na dotaz čtenářky Aleny odpověděl, že podle něj se bez operace nedá mnoho vyřešit. "Není mi úplně jasné, čemu kdo říká "omlazení genitálu". Běžně provádím modelace zevního ženského genitálu a výsledky jsou skvělé, alespoň zkušenosti pacientek tak hovoří."

V on - line rozhovoru dole pod tímto článkem si můžete přečíst i další odpovědi MUDr. Svobody na veškeré vámi položené otázky.

Náš odborník

MUDr. Svatopluk Svoboda

Jeden z nejuznávanějších odborníků v oblasti mikrochirurgie a estetické chirurgie, držitel akreditace v estetické chirurgii. Působí v 1. kolínském sanatoriu a patří k nejvyhledávanějším českým plastickým chirurgům v oblasti kosmetických operací. Plastické chirurgii se bez přestávky věnuje více než třicet let, vychoval mnoho mladých lékařů, kterým předával dlouholeté zkušenosti. Je členem mnoha vědeckých společností (Společnost plastické chirurgie, Společnost estetické chirurgie, Společnost chirurgie ruky, Společnost pro léčbu popálenin).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Plastika už ve třinácti letech? Důvodem byla šikana

Takové dárky jste ještě neviděli. Originální a zdravé

Jak si zdravě ochutit vodu i v zimě?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama