reklama

Chřipka, viróza? Jaké léky vám ještě víc uškodí?

Pokud si nechete poškodit játra, možná nevratně, berte jen dooporučené dávky volně dostupných léků a rozhodně je nekombinujte!

Foto: Thinkstock

Ráno paralen, přes den pár coldrexů, večer zase panadoly - a ráno je vám zle. Možná jen od žaludku, ale pokud budete mít smůlu, může se jednat i o otravu.

Možná si myslíte, že braním různých přípravků léčbu jen urychlíte. Ve skutečnosti se jedná o léky, obsahujícíh stejnou účinnou látku, a tou se dá snadno předávkovat. Riziko se zvyšuje, pokud máte nemocná játra, nebo pokud léčbu podpoříte nějakým tím alkoholem - třeba čajem s rumem pro vypocení.

Účinky se násobí

Polykání léků, které jsou ve skutečnosti stejné, i když podle názvu a obalu působí jako odlišné, tak může být nebezpečné. Ublížit mohou právě proto, že obsahují tutéž účinnou látku a jejich účinky se tak sčítají.  Snadno tak do sebe dostanete příliš vysoké dávky, které mohou poškozovat zdraví.

Doporučujeme: Pozor na léky: Které ovoce a bylinky zvyšuje jejich účinek?

Nebezpečný problém je to hlavně u hodně malých dětí, kde se léky přesně dávkují podle váhy. Proto je lepší léky nikdy nekombinovat ani neměnit po pár hodinách za další - možná jen zdánlivě jiné. V našich lékárnách jich můžete koupit dokonce kolem dvou stovek přípravků pod různými jmény, ale stejnou látkou.

Dejte si pozor a vždy si v příbalovém letáku přečtěte, jakou látku právě vámi zvolený přípravek obsahuje. Například nemá smysl vzít si třeba Coldrex a k němu Paralen - jedná se z farmakologického hlediska o totéž.

Kolik tablet je bezpečných?

Za bezpečnou jednorázovou dávku lékaři označují 1 gram, tedy dvě tablety paralenu, spolknuté najednou. Maximální doporučená dávky jsou čtyři gramy - to je osm tablet stejných léků. Podle odborníků někdy dokáže smrtelné poškodit játra už dávka okolo čtyř tablet paralenu. Takové nebezpečí hrozí u pacientů, kteří užívají zároveň jiné léky, nemají zcela zdravá játra a nejsou v dobrém metabolickém stavu, uvedl v časopisu Téma MUDr. Pavel Trunečka, CSc., přednosta Transplantcentra IKEM.

Přečtěte si: Jak poznat chřipku od obyčejného nachlazení? Poradíme

Připomněl rovněž, že chronická konzumace alkoholu citlivost na paracetamol významně zvyšuje. K selhání jater může vést nejen paracetamol v kombinaci s alkoholem, ale i jeho dlouhodobé užívání. Dávky se pak v organismu kumulují a toxicky ovlivňují jaterní buňky.

Co rozhodně nekombinovat?

Kromě předávkování jsou snadným způsobem, jak si ublížit, také lékové interakce - tedy vzájemné působení při kombinování různých účinných látek.

V zásadě existují tři druhy léků, které používáme jako podpůrnou léčbu na chřipku, virózu a další onemocnění s horečkou a nachlazením. Jde o přípravky obsahující

  • Kyselinu acetylsalicylovou (acylpyrin, apirin, anopyrin),
  • Paracetamol (paralen, panadol, medipyrin, coldrex, febrisan),
  • Ibuprofenum (nurofen, ibalgin, brufen, ibuprofen, dolgit).

Pro lidi, kteří trpí srdečně-cévními chorobami (a často to o sobě ani nevědí)  je velmi nebezpečná kombinace ibuprofenu a aspirinu. Podle studie, zveřejněné v časopise British Medical Journal se u nich dokonce až o 50 % zvyšuje riziko infarktu a mrtvice. Také snižuje účinky léků na vysoký tlak.

Kombinace paralenu s acylpyrinem zase silně zatěžuje játra. Aspirin má protisrážlivý efekt, takže by jej neměli brát pacienti, kteří užívají léky na ředění krve. Při předávkování léky ze skupiny obsahující kyselinu acetylsalycilovou umírají až dvě procenta lidí na otoky plic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Léky, které škodí. Vedlejší účinky běžných medikamentů

Na chřipku umírají i "zdraví", říká odborník

4 diety, které zabírají na lupénku

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama