reklama

Testosteron u žen: Jedna z příčin neplodnosti

Testosteron potřebují i ženy - je jedním z důležitžch pohlavních hormonů. Může ale způsobovat neplodnost.

Foto: Thinkstock

Mužský pohlavní hormon patří i do ženského těla. Nepředstavujte si kulturistku s horou svalů a ostře řezanou tváří. Nadbytek testosteronu má u žen úplně jinou podobu.

Podle odborníků obecně přibývá žen, které se potýkají s problémy s plodností. Jednou z častých příčin neplodnosti je takzvaný ovariální faktor, který úzce souvisí s hormony. V jeho důsledku nedozrávají ve vaječnících vajíčka, a tím pádem se ani neuvolňují. S ovariálním faktorem může souviset například vyšší hladina mužských pohlavních hormonů v těle ženy.

"Jedním z častých důvodů, proč nedochází u ženy k dozrávání vajíček, je vyšší hladina testosteronu v organismu. Takzvaný hyperandrogenní syndrom se obvykle projevuje zhoršenou kvalitou pleti, maštěním vlasů, případně zvýšeným růstem ochlupení. V současnosti patří mezi nejčastější příčiny neplodnosti u žen," objasňuje renomovaný gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Doporučujeme: Hormony nejsou jen výmluva: Které brání v hubnutí?

Zároveň dodává, že syndrom souvisí s nezdravým životním stylem, s příbytkem na váze a nedostatkem pohybu, proto se u Češek objevuje stále častěji. Řešení? Zaměřit se na zlepšení životosprávy, na dostatečné množství spánku a zdravý pohyb.

"Ženy s hyperandrogenním syndromem pak mohou také zvýšit příjem fytoestrogenů, třeba ve formě Sarapis Soja, které pomohou přírodní cestou zpravidelnit cyklus a podpořit dozrání vajíček," radí doktor Turčan. Při trvajících potížích je pak nasazena farmakologická léčba.

Další zrádný hormon

Příliš se nehovoří o zvýšené hladině hormonu prolaktin. Tělo si jakoby myslí, že je žena zrovna těhotná či že je právě čerstvě po porodu. Tím pádem nemůže v tuto chvíli otěhotnět. Zvýšená hladina prolaktinu souvisí se stresem, únavou a vyčerpáním. Tak vzniká začarovaný kruh - stres a vyčerpání totiž často zažívají ženy, které se velmi snaží počít dítě, a to se jim pak právě díky těmto stavům nemusí podařit.

Řešením je zlepšení životosprávy, dostatečné množství spánku a zdravý pohyb. Důležité je také relaxovat a snažit se odpoutat přílišnou pozornost od početí. Využijte cokoliv, co vás zbavuje stresu a napětí. Pokud vše selže, nastoupí farmakologická léčba. Díky nasazení léku, který hladinu prolaktinu v těle reguluje, pak dochází ke snižování jeho produkce

Jen 16 procent pravděpodobnost

Neplodnost jako taková je definována jako neschopnost otěhotnět po roce pravidelného a nechráněného pohlavního styku. Pokud je ženě více než 32 let, pak odborníci mnohdy doporučují podstoupit základní vyšetření již po půl roce snažení. Po čtyřicátém roce věku ženy pak již po třech měsících. Od pětatřicátého roku života totiž nastává u ženy výrazný pokles plodnosti.

Přečtěte si: Ženské hormony hrozí mužům. Jsou i ve vodě

Průměrná pravděpodobnost otěhotnění zdravé ženy ve věku do 35 let, která má pravidelný nechráněný pohlavní styk se zdravým mužem, je podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR jen 16 procent. Žena tedy otěhotní průměrně za 6 menstruačních cyklů. Jaké jsou další nejčastější příčiny neplodnosti?

Neprůchodnost vejcovodů

Další z možných příčin potíží jsou takzvané uzavřené vejcovody - nejčastěji se tak stává po gynekologických zánětech nebo při endometrióze. "V případě endometriózy se jedná o stav, kdy je sliznice z dutiny děložní přítomná například na vaječníku, děložních vazech nebo pobřišnici. Může u ženy způsobovat vedle neprůchodnosti vejcovodů například srůsty," uvádí Petr Galle ze společnosti Vegall Pharma, která se problémy s plodností dlouhodobě zabývá.

Endometrióza se stoprocentně prokáže a zároveň také vyřeší až operačním zákrokem, který je obvykle řešen laparoskopicky. Při přetrvávajících potížích pak existuje řešení v podobě umělého oplodnění.

Plodnosti vadí i obezita

Příčin, které vedou u žen k problémům s početím přirozenou cestou, je bohužel celá řada. Mohou to být například potíže imunulogického rázu, kdy látky v těle ženy negativně ovlivňují pohyb spermií, a zamezí tak splynutí pohlavních buněk ženy a muže, případně negativně ovlivní vývoj embrya.

Jedná se vlastně o imunitní reakci ženy proti spermatu muže. Podobné překážky může tělo ženy spermiím stavět, pokud má žena příliš hustý cervikální hlen. Dalším důvodem mohou být vrozené genetické vady, kam spadá například nesprávně vyvinutá děloha, vaječníky či třeba přepážka v dutině děložní.

Nezanedbatelným faktorem je také obezita, případně výrazná podvýživa ženy - obě vedou k poruše plodnosti. U obezity mají ženy velké množství estrogenu a dochází k hormonální nerovnováze, při podvýživě může docházet k poruchám menstruačního cyklu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zkroťte své hormony! Víme, jak na to

Konopí bez receptu a bez omámení: Jak léčí "tráva"?

Chřipka, viróza? Jaké léky vám ještě víc uškodí?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama