reklama

Házíte nohu přes nohu? O tohle si koledujete

Hodit nožku přes nožku vypadá dobře. O to horší jsou násldky. Věděli jste, že takové posezení škodí srdci, žilám, páteři i kloubům?

Foto: Thinkstock

Je to sexy, je to elegantní, ale škodí to zdraví. Posezení s nohou přehozenou přes nohu ovlivňuje hned  několik věcí v našem těle. Bohužel pouze negativně.

Zajímavostí je, že 70 % lidí si dává levou nohu přes pravou. Podle odborníků na řeč těla tato pozice vyjadřuje obranný postoj či poddajnost. Proto je typická většinou pro ženy. To ovšem platí pro "evropskou" verzi, kdy se nohy  kříží na hranici kolenou. Při "americké" verzi jsou nohy překříženy tak, že kotník jedné nohy je položen na koleni nohy druhé. Tak sedávají většinou muži, a  prý to vypovídá o soutěživosti a agresivitě. Možná ano, ale pojďme se podívat, co říkají vědecky podložené důkazy. 

Od nohou trpí srdce

Studie publikované v magazínu Blood Pressure Monitoring dlouhodobé sezení s překříženýma nohama vede ke zvyšování krevního tlaku, což přetěžuje srdce. Systolický ("horní") tlak se zvyšuje téměř o sedm procent, diastolický ("dolní") o dvě procenta.  Z krásných vzorových 120 mmHg se tak po pár letech i bez jiných škodlivých faktorů dostanete skoro na 130 mmHg. Ještě kousek, a jste zralí na prášky proti hypertenzi.

Doporučujeme: 10 důvodů, proč vám může stoupnout krevní tlak

Kromě toho časté křížení nohou nadměrně zatěžuje kyčle. "Všechny naše klouby jsou stabilizovány aktivací okolních svalů. Tlak na klouby se tímto způsobem sezení zvyšuje," vysvětlil ortoped a odborník na sportovní medicínu David W. Kruse na renomovaných stránkách o zdraví WebMD. com. 

Zkrácené svaly vedou k bolestem

Postupně se zkrátí a ztuhnou svaly dolních končetin, a jejich tahem ke straně se  kyčelní kloub odchýlí z vycentrované polohy. To pak vede k přílišnému zatěžování kloubu a ke vzniku různých bolestí nejen v oblasti kyčelního kloubu, ale i na jiných místech těla - třeba kolene, kotníku nebo páteři.

"Při sedavém zaměstnání je nejhorší strnulá a mnohdy nepřirozená poloha těla. K bolesti se může přidat brnění nebo necitlivost  končetin. Nezřídka se objevuje bolestivost celé páteře až po oblast beder. Přidat se mohou rovněž bolesti hlavy," potvrzuje také primářka MUDr. Michaela Tomanová z Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Trest v podobě vybočené páteře

Připomíná také, že při správném sezení by měla být kolena ohnutá do pravého úhlu a celá plocha zad opřená o opěradlo židle. Pokud sedíte u počítače, dávejte si pozor na to, aby monitor byl rovně.

Překřížení nohou sice hezky vypadá, ale člověk za něj zaplatí. Zatěžuje tak více jednu stranu pánve, takže dochází k jejímu zešikmení a vzniku skoliózy páteře. Jako prevenci doporučuje primářka Tomanová krátké přestávky na jednoduché cvičení pomocí metody Infinity. Velmi relaxačně působí protažení zad v předklonu i záklonu a propnutými pažemi, kdy pohybem těla ze strany na stranu opisujete tvar ležaté osmičky vsedě, nebo ve stoje. Pohyby by měly být pomalé a plynulé a zpočátku v malém rozsahu.

Stlačené žíly vytvoří metličky a pak...

Překřížené nohy také způsobují špatné proudění krve z dolních končetin. V kombinaci se statickým zatížením dolních končetin v sedu a nedostatkem pohybu to přispívá ke vzniku křečových žil. Proudění krve v žilách také škodí, pokud nohy tlačí na tvrdou hranu židle. Právě omezení krevního zásobení dolní částí nohou v důsledku jejich křížení může vést k častějším zánětům žil a zvýšenému riziku vzniku trombózy.

Přečtěte si: Křečové žíly a trombóza jsou daní za antikoncepci

"Pro většinu žen jsou metličky pouhou vadou na kráse, estetický problém, který hyzdí tělo. Metličky však mohou upozornit i na mnohem důležitější skutečnost, a to, že žilní stěny ztrácí svou elasticitu. To může následně vést k tvorbě větších křečových žil a žilní nedostatečnosti," zdůrazňuje závažnost problému primář Žilní kliniky MUDr. Ota Schütz.

Sečteno, podtrženo - lékaři důrazně radí, abychom neseděli s přehozenýma nohama déle než deset - patnáct minut, a každou půlhodinu byste se měli projít. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kde vás bolí v zádech? Diagnostika podle obratlů

Co všechno zařídit do Vánoc: Povedeme vás

Celulitida: Ověřené bylinky ji zničí za pár peněz

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama