reklama

S lupénkou pomůže chytrý telefon, radí dermatoložka

I mírná zima se podepsala na naší pokožce a vlasech, které teď potřebují zvýšenou péči. Docentka Arenbergerová radila, jak na to.

Foto: Thinkstock

"Typ vlasů (jemné apod.) je pravděpodobně ovlivněn geneticky," uvedla v tomto on-line rozhovoru známá kožní lékařka  docentka Monika Arenbergerová. Největší část dotazů totiž směžovala k tématu vlasů.

Slabé, jemné, mastné nebo vypadávající vlasy - to trápí nejvíc Čechů a Češek. Ve svých odpovědích docentka Arenbergerová nejčastěji zmiňovala šampón Ducray Kertyol pro mastnou vlasovou pokožku, který tlumi tvorbu lupů a jeho efekt je relativně dlouhodobý.

Nejvíc trápí vlasy

Připomněla, že maštění vlasů si často způsobujema sami používáním nesprávné kosmetiky nebo např. nadužíváním balzámů, zábalů, příliš častým mytím vlasů a pod. Najdete tam i radu, kam se obrátit při plešatění.

Doporučujeme: Lupénka ve vlasech: Tipy, jak se jí zbavit nadobro

S kůží chodíme na trh doslova každý den. Tento největší lidský orgán je vlastně bariérou proti okolnímu světu - a navíc je vidět.  Alergie, exémy, akné další kožní nemoci  nás proto trápí nejen fyzicky, ale i psychicky.

Doc. Arenbergerová upozornila, že nedávno byla spuštěna aplikace Lupénka, kterou si můžete stahnout do chytrého telefonu. Kromě jiných rad tam najdete i kontakt na kožniho specialistu, ke kterému se můžete přimo online objednat. Seznam lekařů pokrývá celou ČR. Výhodou je, že si můžete pořídit vlastní fotodokumentaci nemoci a pak ji předložit lékaři, aby zvolil správnou léčbu.

Ekzém lze zmírnit

Veký počet dotazů se sešel také k tématu různých ekzémů. "Ekzém je chronické onemocnění. Recept na jeho vyléčení nemám, ale dokážu poradit, jak jeho projevy zmírnit. Kromě promazávání mastnějšími prostředky se dají využít lokální krémy či masti s kortikoidy nebo tzv. lokálními imunomodulátory.V obtížnějších případech se využívají látky, které tlumí imunitní systém, v klinických studiích dnes můžeme nabídnout i biologickou léčbu," vysvětlila kožní lékařka.

Všechny odpovědi docentka Moniky Arenbergerové na dotazy čtneářů naleznete v on-line rozhovoru dole pod článkem.

Náš odborník

doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D.

Přední česká kožní lékařka pracuje jako odborná asistentka na Dermatovenerologické klinice  3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Působí především jako specialistka v oblasti léčby psoriázy (lupénky),  prevence a léčby kožních nádorů, onemocnění hidradenitis suppurativa (acne inversa) a nemocí vlasů a vlasové pokožky. Bohaté zkušenosti nasbírala na kožní klinice a poliklinice pro dermatologii při Svobodné univerzitě v Berlíně, kde působila v letech 1998 - 2002 jako odborná asistentka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Lupénka útočí hlavně v zimě. Nedejte jí šanci

6 nejčastějších mýtů o depresi

Ženská viagra: Kdo ji potřebuje nejvíc?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama