reklama

Na co si dát pozor po laserové operaci očí?

Zákrok vás sice zbaví dioptrií, ale ne nutnosti se o svoje oči dál starat.

Foto: Isifa/Thinkstock

Dostupnost operace na odstranění dioptrií vyvolává často dojem, jako by zákrokem všechno skončilo. Přece jen ale jde o zásah do organismu, a tak je dobré vědět, do čeho jdete.

Dnešní oční lasery mají tu výhodu, že rekonvalescence probíhá rychle a téměř bezbolestně. Zatímco po zákroku na nejstarším excimerovém laseru museli pacienti počítat s několikadenní neschopností a stejně dlouho se potýkali i s bolestí, kterou obvykle tlumili léky, dnešní femtosekundové lasery umožňují běžné fungování již druhý den po zákroku. Aby se ale oči dobře zhojily, je třeba vědět, co dodržovat bezprostředně po zákroku a na co si dát pozor i po letech.

První den

"Ačkoliv se bezprostředně po operaci postupně navrací zraková ostrost zhruba na 80 procent, první den po zákroku femtosekundovým laserem nedoporučujeme sledovat televizi ani obrazovku počítače. Pacient by měl odpočívat, ideálně spát i během dne, večer si jít také brzy lehnout," vysvětluje doktorka Ivana Macejová z centra laserové chirurgie oka Oftum.

Doporučujeme: Podívejte se, jak cvičit oči. Nebudete potřebovat brýle!

Bezprostředně po zákroku si také začínáte každé čtyři hodiny kapat do očí antibiotické kapky. "V noci si ale budíka nařizovat nemusíte, stačí si je nakapat zase až ráno," upřesňuje doktorka Macejová. Druhý den po zákroku začínáte i s aplikací umělých slz, které mnozí budou potřebovat trvale jako prevenci syndromu suchého oka. Není to však pravidlem.

Prvních několik dní byste si také neměli oči mnout, sahat si do nich nebo si je mýt vodou. Hrozí totiž, že byste si mohli posunout lamelu a zanést si do oka infekci.

První týden

"Vyhýbejte se prašnému a zakouřenému prostředí, pokud možno po celý první týden, kdy si kapete antibiotické kapky. A raději ještě nesportujte," doporučuje oční lékařka. Pokud se do práce běžně přepravujete autem, prvních pár dní po zákroku ještě vyčkejte a za volant usedněte až přibližně po třech dnech. "Zraková ostrost se během prvních dní stále ještě upravuje, takže v zájmu bezpečnosti je dobré počkat až do okamžiku, kdy je již stoprocentní," připomíná.

Naopak se nemusíte bát zimy a ostrého větru - vašim očím ani bezprostředně po operaci neškodí, jen mohou způsobovat výraznější slzení.

Dva až tři týdny

"Dva týdny po operaci se ještě raději vyhněte takovým sportům, při kterých by mohl hrozit úraz oka," upozorňuje Ivana Macejová. Ženy by si také dva týdny po zákroku neměly líčit oči, nebezpečná je zejména řasenka. Po uplynutí této doby se již namalovat můžete, ale při odličování používejte šetrnou odličovací vodu nebo mléko a oči zbytečně nedřete.

Přečtěte si: Druhy slz: Které pláčete Vy?

Tři týdny se také vyhýbejte veřejným saunám a bazénům, protože stále hrozí riziko infekce. Rovněž dovolenou na horách nebo u moře je vhodné naplánovat až zhruba tři týdny po odstranění dioptrií.

Měsíce/roky po zákroku

I když existuje teoretické riziko, že při extrémnějším sportu může dojít k úrazu oka a poškození oční lamely oslabené laserovým zákrokem, Ivana Macejová se doposud s takovým případem nesetkala. "Například u lidí, kteří se aktivně věnují boxu, se ani metoda Z-lasik nedoporučuje. Naopak je pro ně vhodná nejnovější technologie Relex Smile, během které se laserem vytváří jen malá lentikula (kapsička) v hloubce rohovky, takže zde posunutí lamely nehrozí. Tuto metodu využívají například i vojáci z povolání," doplňuje. Oční lékaři ji považuji za to nejdokonalejší, co zatím v oboru laserové chirurgie oka vzniklo.

V těhotenství

Některé těhotné ženy, které v minulosti podstoupily laserový zákrok, zase řeší, jestli by o téhle skutečnosti neměly informovat ošetřujícího lékaře. A to z důvodu, že silně krátkozrací lidé (od cca -8 dioptrií výš) jsou náchylnější k odchlípnutí sítnice, a to i v případě, že si dioptrie nechají odstranit laserem. Podle oční lékařky to však není nutné.

"Pokud žena v minulosti podstoupila zákrok, musela být důkladně vyšetřena. O případných degenerativních změnách sítnice by tedy již věděla a v tomto případě je samozřejmě žádoucí o nich lékaře informovat. Pokud však vyšetření žádnou vadu neodhalilo, není třeba se tím stresovat," uzavírá doktorka Macejová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zázrak pro zrak: Dva roky byl slepý. Teď čte bez brýlí

Hrůzami opředená prohlídka: Co se děje při koloskopii?

Čerstvé šťávy nejsou všechno, detoxikace začíná v hlavě

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama