reklama

Citrusy před nemocí neochrání. Co je lepší?

Optimální poměr cena/výkon pro náš imunitní systém představuje rozumný jídelníček z lokálních potravin.

Foto: Thinkstock

Kašlete, smrkáte, kýcháte? Není divu, imunita začíná mlít z posledního a kolem řádí bacily. Jestli vaše první kroky vedou do obchodu nakoupit vitamíny a doplňky stravy, zastavte se.

Důležitější než prášky je totiž to, co právě jíte. "Výživa významně přispívá k zachování zdravé imunitní ochrany. Když v potravě dlouhodobě chybí určité minerální látky anebo vitamíny, silně se snižuje schopnost obrany a náchylnost k infekcím stoupá," potvrzuje imunolog Dušan Hríb.

Jezte to, co dřív

Základem dobré imunity je sezónní jídelníček. I v zimě je totiž kolem nás plno čerstvé zeleniny, nad kterou jsme si sice v poslední době zvykli trochu ohrnovat nos, ale která patří k těm vůbec nejzdravějším a nejúčinnějším. Zelí, čerstvé i kysané, kapusta, mrkev, skvělý tuřín, červená řepa  a stálice v podobě brambor jsou přesně to, co nám nejvíc prospěje. Tak, jak se přirozeně stravovali naši předkové.

Doporučujeme:  TEST: Co víte o imunitě?

"Konzumace čistě sezónních produktů nám bez problémů zabezpečí dostatek vitamínů, minerálů a živin, protože z přírody máme v každém roční období k dispozici právě to, co nejvíce potřebujeme. Exotické ovoce, které obvykle v zimě kupujeme, abychom měli dostatek vitamínu C, například citrusy, ananas nebo kiwi, náš organismus v zimě tolik nepotřebuje. Je lepší, když jsou malým zpestřením, ale ne hlavním zdrojem vitamínů. Ty bychom měli čerpat hlavně z přirozených domácích, sezónních potravin."

Vitamíny spíše ze spíže

V zimním období je třeba doplnit zejména vitamín C. Navzdory očekávání ho mají nejméně již vzpomínané citrusy - a to proto, že se sklízejí ještě nedozrálé, aby cestou ke spotřebiteli neshnily. Pro dostatek céčka se raději vrhněte na zelí!  Obyčejné červené nebo zelené zelí je skvělé čerstvé i vařené, ale v nakládané podobě má ještě extra bonus.

"Kyselé zelí obsahuje i bakterie mléčného kvašení, které se označují jako probiotika. Jsou to kmeny buněk, které v žaludku a střevech vyrábějí přírodní antibiotika," vysvětluje doktor Hríb. Právě ty umí zatočit s viry a bakteriemi, produkují sloučeniny omezující množení kvasinek a syntetizují vitamíny skupiny B, které jsou důležité pro tvorbu některých protilátek. Mezi další významné domácí zdroje vitamínu C patří rakytník a šípky.

Přírodní antibiotika

Aťjako prevence, nebo když už to na nás padne, jako další skvělá antibiotika poslouží cibule a česnek. Žádná jiná zelenina se jim nevyrovná ve schopnosti bojovat s viry a bakteriemi. Aby z nás ale cibulový či česnekový odér neudělal postrach kanceláře, doktor Hríb upozorňuje, že není nutné konzumovat extra velké dávky. "Obvykle stačí, když cibuli a česnek používáme při přípravě jídla, ale opět takového, které je typické pro naši zeměpisnou šířku a délku. Případně si z cibule můžeme uvařit čaj, dobré látky v něm se neznehodnotí."

Vzhůru do supermarketu

Ve vlastní spíži jako nasušené, nebo v každé zelenině či supermarketu seženete skvělého pomocníka proti sezónním nemocem: houby. "Obsahují betaglukany, které  jsou prokazatelně schopné optimalizovat funkci imunitního systému," vysvětluje Adrian Doboly z trnavské farmaceutické společnosti Natures. Už v šedesátých letech minulého století se uskutečnilo mnoho studií, které u různých druhů hub potvrdily protirakovinné účinky. Betaglukany se osvědčily u lidí s častým výskytem infekčních onemocnění, s alergiemi a oslabenou imunitou.

Přečtěte si: Začněte hned: 10 věcí na zvýšení imunity

Významným zdrojem betaglukanů je u nás například hlíva ústřičná. Bertu tu, která byla vypěstována v Čechách či na Slovensku. To platí i případě, že si  ji půjdete koupit v podobě výživových doplňků. Nezapomeňte vybírat pouze přípravky, u nichž byly betaglukany extrahovány pomocí mikronizace - účinek na organismus daleko vyšší.

Jaké další látky nás podpoří?

Kromě vitamínů rozhodují o síle naší imunity také stopové prvky. Jde především o  následující trojici"

  • Železo: Pomáhá fagocytům, jejichž úlohou v těle je poznat a zničit cizorodé látky. Nedostatek železa zvyšuje náchylnost na infekce. Větší množství železa najdeme v čočce, cizrně, beraních rozích, v bílých fazolích, mase, prosu, rybách a v celozrnných výrobcích.
  • Zinek: Také přispívá k aktivaci fagocytů, čímž podporuje produkci protilátek. Potraviny bohaté na zinek jsou čočka, bílé fazole, maso a celozrnné výrobky.
  • Selen: Podporuje enzymy, které jsou důležité k odbourávání škodlivých látek, například těžkých kovů. Přirozeným a sezónním zdrojem jsou houby, maso a ryby.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč selhává imunita? Nejlevnější způsob na posílení

Sladkosti a relax ve vaně: Pozor na zdivočelé kvasinky

Čerstvé šťávy nejsou všechno, detoxikace začíná v hlavě

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama