reklama

Nemoci dýchacích cest. Ptejte se on-line

Počet respiračních nemocí stoupá. Může za to kouření, alergie i běžné infekce. O svých potížích se poraďte se známou pneumoložkou.

Foto: Isifa/Thinkstock

Běžné sezónní choroby i vážná onemocnění - to vše může ohrozit zdraví našich plic a celé dýchací soustavy. K tomu přičtěte vliv životního prostředí i to, jak si sami škodíme kouřením. Na řešení se ptejte plicní odbornice on-line.

Plíce jsou naší prvotní detoxikační centrálou. Jsou tak každodenně vystaveny obrovskému množství škodlivin a jejich fungování zároveň určuje kvalitu našeho života. Bez dechu totiž ani život není... 

U konce s dechem?

Na potíže s dýchacími cestami, plícemi, astmatem či kouřením a vůbec na všechny respirační nemoci se můžete ptát MUDr. Václavy Bártů, známé pražské pneumoložky.

Bojíme se rakoviny, ale stoupá i výskyt dalších respiračních a plicních onemocnění, která jsou srovnatelnými zabijáky. A to ve všech věkových skupinách. Není výjimkou, že i dvacetiletý mladík onemocní CHOPN - chronickou obstrukční plicní nemocí, což je teprve nedávno zavedený pojem pro soubor dýchacích chorob, které jsou nevyléčitelné. Podle názoru některých odborníků CHOPN dříve či později dostane každý kuřák...

Doporučujeme: Detox pro plíce: Čím se zbavit kašle i po cigaretách 

V ČR také roste počet idiopatické plicní fibrózy, která je závažnější než mnohem známější karcinom plic. Dojde při ní k zjizvení plicní tkáně, která se stává nefunkční pro účely dýchání. I tady je kouření potvrzeným spouštěcím mechanismem.

K plicním onemocněním však přispívají i opakované infekce dýchacích cest, zejména u dětí, které bývají často vystaveny vlivu cigaretového kouře. Také počet malých astmatiků roste, což zřejmě souvisí se stále větším rozšířením alergií.  

Ptejte se on-line

On-line rozhovor MUDr. Václavou Bártů začne ve čtvrtek 3. března ve 13 hodin a potrvá přibližně 60 minut. Své otázky můžete začít posílat hned, odpovědi sledujte v příslušném čase na našem webu.

Zájem je obvykle tak velký, že naši odborníci ve vyhrazeném čase ani při nejlepší vůli nestihnou zodpovědět všechny otázky. Proto se vždy podívejte, zda v odpovědi na otázku jiného čtenáře nenajdete radu i pro váš problém, pomocí tlačítka "všechny položené dotazy" dole pod článkem.

Náš odborník

MUDr. Václava Bártů, Ph.D.

Vedoucí lékařka Plicního oddělení na Poliklinice Budějovická, MEDICON. Vystudovala 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Pracovala v několika nemocnicích, byla ředitelkou Ústavu pro léčbu TBC. Věnuje se pedagogické i vědecké činnosti, publikuje v zahraničních i českých odborných časopisech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

V ČR vymřelo celé okresní město. Může za to kouř

Čekání na toho pravého: Proč si dát zmrazit vajíčka?

Doba bezlepková: Zdravý trend nebo jen móda?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama