reklama

Sledujte svého muže: Varovné známky přechodu

I muži mají přechod. Doprovází ho poruchy erekce, riziko infarktu i možnost, že si najdou novou partnerku. Sledujte ho pozorně!

Foto: Thinkstock

Stalo se zvykem mluvit o mužích málem jako o jiném živočišném druhu, jemuž je zbytečné se snažit porozumět. Prostě jsou z Marsu, zatímco ženy z Venuše. Ale i oni mají své problémy a s věkem u nich dochází k fyziologickým změnám.

O mužském přechodu se příliš nemluví. Pokles tvorby hormonů bývá u mužů postupný a většinou nemá přesně vymezenou hranici, jako je tomu u žen. Plodnost sice zůstane zachována do poměrně vysokého věku, ale obtíže se projevují jinak.

Sledujete ho?

"Obecně k příznakům mužského přechodu patří pokles fyzické, psychické i sexuální výkonnosti, pocit ztráty energie či chuti do života, sklon k depresím a úzkosti, náladovost, nervozita, nespavost, podrážděnost a podobně. Jedná se o opravdu pestrou paletu příznaků," objasňuje sexuolog Pavel Turčan, jak může žena poznat, že je její muž v přechodu. Ostražitost je na místě, mužům v tomto období totiž hrozí infarkt myokardu.

Doporučujeme: 19 zajímavostí o mužích, které překvapí i manželku

S věkem a v závislosti na životním stylu dochází u muže k usazování plátů cholesterolu a jiných látek, což zhoršuje prokrvení. A cévy v penisu to většinou odnesou jako první. "Penilní cévy mají ale jen kolem jednoho milimetru v průměru, zatímco ty na srdci tři až pět milimetrů. Problém s erekcí tak nemusí představovat pouze určitou nepohodu, ale může být i varovným příznakem toho, že muži do tří až pěti let hrozí infarkt myokardu," upozorňuje doktor Turčan.

S kým se muži radí?

Proto je vhodné pokles erekční schopnosti nebrat na lehkou váhu a nesmiřovat se s tím, že to patří k věku. K dalším významným faktorům, oslabujícím erekční schopnost patří samozřejmě narušená psychika.

Problémem je, že od mužů se nečeká, že by o svých problémech mluvili a rozebírali je s kamarády. Navíc ani nemají jednoho lékaře, který by vše řešil z jednoho místa, jako mají ženy v gynekologické ordinaci. I když existuje speciální oddělení - andrologie - nebývá dostupná všude, a tak je péče o muže v přechodu rozložena mezi různé lékaře. Od praktického lékaře (tam by měli prohlídku absolvovat minimálně jednou za dva roky) přes urologa (po čtyřicítce jednou ročně zkontrolovat prostatu) až k sexuologovi a endokrinologovi.

"Často se proto prvním poradcem stává lékárník," potvrzuje Jindřich Šmíd z Alphega lékárny, který s muži často probírá příznaky klimakteria. A jak je podle lékárníka zmírnit nebo oddálit?

Co pomůže?

  • Hormonální deficit pomohou vykompenzovat různé potravinové doplňky. Například přípravky s obsahem mateří kašičky, pylu nebo ženšenu. K celkově lepšímu pocitu, snazšímu se vyrovnání s přibývajícím věkem či chybějící energií a chutí do života mužům dopomohou přírodní preparáty typu Sarapis Plus pro muže či Ženšen forte plus, které nemají vedlejší účinky a je vhodné je užívat dlouhodobě.
  • Zlepšení cévní funkce je pak možné dosáhnout i různými způsoby pod vedením lékaře. Jedním ze způsobů je používání tablet s inhibitory fosfodiesterázy typu 5, z nichž nejznámější je ona slavná modrá tableta.
  • Velice dobé zkušenosti jsou s novým způsobem léčby poruch erekce pomocí speciální rázové vlny, kdy dochází k novotvorbě cév a zlepšení erekce a prokrvení penisu.
  • Nejlepší doporučení je aktivní pohyb na čerstvém vzuchu, nekouřit, dodržovat pitný režim a preferovat stravu bohatou na zeleninu a nenasycené tuky. Jednoduše dělat vše pro udržení přiměřené tělesné hmotnosti, dostatku aktivní svalové hmoty a nižší hladinu cholesterolu.

Co když si najde jinou?

Ztrátu chuti na sex i méně uspokojivé "provedení" si ženy často vysvětlují tím nejhorším způsobem - má jinou, už ho nepřitahuju. A bohužel to může být pravda.

Přečtěte si: Bylinky na impotenci: Rady přímo od bylinkářky

Obvykle se krize v partnerství projeví po odchodu dětí z rodiny, zvláště v případech, kdy se s partnerkou soustředili jen na výchovu dětí a jinak žili spíše jen vedle sebe, ale prakticky neměli společný život. Najednou zůstanou se ženou doma sami, nemají si co říct a neumí trávit čas společně. Žena navíc obvykle prochází přechodem také, což doprovází potíže s partnerským sexem jako takovým. 

Jako prevence je nutné si uvědomit, že je třeba pečovat i o svůj partnerský vztah. O důvod víc, proč se na muže - aspoň na toho svého - nedívat jako na tvora z jiné planety, ale jako na nejbližší bytost i s jeho problémy, slabostmi a potížemi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Problémy s erekcí jako zkouška vztahu?

Pracujete na směny? Přesto můžete žít zdravě

Herbář na začátek jara: Které léčivky sbírat v březnu?

#grafika1

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama