reklama

Úžasná novinka: Jarní detox pomocí jogurtu!

S jarem se často mluví o očistné kůře. Půsty provázejí téměř všechna náboženství. Jejich účelem je vedle očisty těla i očista duše, rozjímání.

Třešeň v květu v Japonsku.
Třešeň v květu v Japonsku. | Foto: Reuters

S jarem se často mluví o očistné kůře. Půsty provázejí téměř všechna náboženství. Jejich účelem je vedle očisty těla i očista duše, rozjímání.

Určité ozdravení výživy je jistě namístě, ale přísné hladovění je zcela nevhodné a může být i zdraví nebezpečné. Dojít může ke snížení odolnosti organismu proti nemocem nebo úbytku svalů.

Čeho ubrat, čeho přidat

Při hladovění se také zyšuje riziko vzniku metabolické úspornosti s následným vznikem jo-jo efektu.

"Dochází i ke zvýšené tvorbě volných kyslíkových radikálů, jejímž následkem bývá i úzkost, nervozita a nesoustředěnost. Obzvlášť nebezpečná je kombinace hladovění s projímadly, klystýry nebo dnes oblíbeným hydrocolonem," varuje nutriční terapeutka Karolína Hlavatá.

"Chcete-li pro své zdraví udělat něco prospěšného, omezte ve svém jídelníčku tučná masa, uzeniny, sladkosti, jídla typu fast food a alkohol. Naopak přidejte ovoce a zeleninu, zakysané mléčné výrobky, celozrnné cereálie, rybí a drůbeží maso," připomíná doktorka Hlavatá.

Pijte a jezte, ale s rozumem

Zapomínat bychom neměli ani na pravidelný jídelní režim, správný pitný režim se zařazením bylinných čajů (optimálně po dobu 14 dnů 3x denně šálek čaje) a vhodnou kuchyňskou úpravu pokrmů (vaření, dušení, pečení na malém množství tuku).

Můžete si dopřát i přísnější očistný den, který by se měl skládat z většího příjmu zeleniny, ovoce a zakysaných mléčných výrobků.

Zakysané mléčné výrobky představují v pravém slova smyslu zázrak, který podpoří zdraví v mnoha ohledech. Zakysané mléčné výrobky v sobě zahrnují probiotické kultury, kterým je připisováno mnoho pozitiv.

Pomozte svému zdraví

Zažívací trakt člověka obsahuje obrovské množství bakterií, mnoha rodů. Z hlediska zdraví je však velmi žádoucí, aby byl zažívací trakt osídlen správnými bakteriemi, s převahou Lactobacillů a Bifidobakterií.

Takovéto bakterie fungují jako mikrobiální ochrana před bakteriemi škodlivými (patogeny). Mechanismu ochrany spočívá v tom, že přátelské bakterie soutěží se škodlivými bakteriemi o vazebná místa na střevní sliznici. Pokud jsou v dostatečném počtu, obsadí tato místa a zabrání zachycení nevhodných mikroorganismů.

Navíc probiotika produkují řadu látek, které pomáhají ničit škodlivé bakterie. Příkladem jsou mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které snižují pH střevního obsahu a zabraňují tak pomnožení patogenů.

Prokázané zdravotní účinky probiotik:

Už skoro všichni víme, že po dobrání antibiotik máme nasadit "jogurtovou kúru, která pomůže s obnovením střevní mikroflóry a tvorbou některých vitamínů. Podpoří tak celkovou odolnost organismu a funguje jako **prevence respiračních onemocnění (nachlazení, chřipka) a infekcí močového ústrojí.

Málokdo už však ví, s čím nám probiotika, obsažená v zakysaných mléčných výrobcích mohou pomoci dál. Seznam je to obdivuhodný:

snížení množství enzymů a bakteriálních metabolitů, které mohou způsobovat nádorové bujení

prevence nebo zmírnění alergických a atopických projevů u dětí

zkrácení nebo zmírnění příznaků zánětlivých střevních onemocnění (ulcerózní kolitida, Crohnova nemoc) a průjmů či prevence zažívacích potíží

zmírnění projevů nesnášenlivosti vůči mléčnému cukru laktóze u osob trpících laktózovou intolerancí

Některé studie poukazují ještě na další výhody, jako je vliv na snížení hladin cholesterolu, preventivní účinek na vznik zubního kazu, využití k prevenci i léčbě ischemické choroby srdeční, zlepšení autoimunitních onemocnění (např. artritidy) a hlavně již zmíněný protinádorový účinek.

zdroj: www.bileplus.cz

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama