reklama

Souboj Máslo versus Margarín: Kdo s koho?

Máte pocit, že čím méně tuku v potravě, tím lépe pro vaše zdraví? Není to tak úplně pravda. A chcete vědět, zda je lepší máslo, nebo margarín? Čtěte dál, odborník odpoví!

Foto: Profimedia.cz

Máte pocit, že čím méně tuku v potravě, tím lépe pro vaše zdraví? Není to tak úplně pravda. A chcete vědět, zda je lepší máslo, nebo margarín? Čtěte dál, odborník odpoví!

"Původně příznivý trend úbytku srdečních a cévních onemocnění, pozorovaný v posledních letech, se dle údajů z roku 2010 pozastavil. Jedním z důvodů může být paradoxně zjednodušený důraz kladený na celkové omezení tuků v potravě. Mnohem důležitější ale je vybírat si správné tuky nežli je pouze omezovat," potvrzuje  MUDr. Jan Piťha, CSc., z pražského IKEM.

Namažte si!

Máslo i margaríny mají hodně společného. Abychom si oba typy výrobků mohli namazat na chleba, musí se nejdřív nějak vyrobit, a to v obou případech z přírodních surovin. Máslo i margarín jsou emulze typu „voda v oleji", která se vytvoří ze surovin mechanicky.

Ani jeden z těchto výrobků se nesmí barvit syntetickými barvivy, ale oba někdy mohou obsahovat kuchyňskou sůl.

Oba výrobky obsahují v tuku rozpustné vitaminy A, E a D. Pouze ty nejlevnější margaríny se vitaminy neobohacují a obsahují jenom vitamin E.

Co je lepší?

Máslo má nevýhodné složení mastných kyselin (vysoký obsah nasycených mastných kyselin a velice nízký obsah esenciálních mastných kyselin). Obsahuje také nežádoucí trans mastné kyseliny v množství 2-3 %, bio máslo obvykle ještě  o něco více (vznikají v zažívacím traktu přežvýkavců), zatímco většina margarínů obsahuje pouze stopy trans mastných kyselin.

Margaríny mají složení mastných kyselin výrazně výhodnější, zejména z hlediska prevence srdečně-cévních onemocnění. Obsahují polynenasycené mastné kyseliny ve výrazně vyšším množství, některé margaríny mají i vyšší obsah zdraví prospěšných polynenasycených mastných kyselin řady n-3 (omega 3) a n-6 (omega 6).

"Složení margarínů je z pohledu výživového jednoznačně příznivější, a to především díky výrazně nižšímu obsahu nepříznivých trans mastných kyselin (TFA) a nasycených mastných kyselin (SAFA) a vyššímu obsahu pozitivně působících nenasycených mastných kyselin," připomíná doktor Piťha.

V čem se liší?

Přírodní suroviny se musí pro výrobu margarínů upravovat (oleje se rafinují, případně přeesterifikují), zatímco surovina pro výrobu másla se pouze tepelně ošetřuje. Pří výrobě margarínu se musejí přidávat emulgátory (přírodní), které se při výrobě másla nepřidávají.

Do některých margarínů se přidávají konzervační látky, do másla se přidávat nesmějí. Máslo obsahuje cholesterol, zatímco margaríny cholesterol neobsahují. Margarín Flora pro-activ je dokonce obohacen o rostlinné steroly, které hladinu cholesterolu snižují.

Rozdíl bývá i v celkovém obsahu tuku, a to často zásadní. Margaríny se vyrábí v širokém rozsahu obsahu tuku (u nás 20 % Perla Tip - 75 % Hera), zatímco máslo má téměř vždy obsah tuku 82 %. Výrobky s nižším obsahem tuku jsou na trhu výjimečné. Pomazánkové máslo má sice pouze 31 % tuku, ale to je jiný typ výrobku.

Myslete na tuk

Obsah tuku pak má vliv na obsah a složení mastných kyselin. V másle kolísá v daleko menších mezích než u margarínů. Závisí to zejména na složení krmiva dojnic. Naproti tomu složení margarínů závisí na složení tukové násady  a kolísá ve velmi širokých mezích. Dá se ovlivnit např. podle požadavků odborníků na výživu.

"Zjednodušeně řečeno by poměr živočišných a rostlinných tuků měl být 1 : 2. Udržet tento poměr není snadné, proto je třeba tuky pečlivě vybírat. Je třeba si také uvědomit, že velké množství těchto tuků přijmeme v tzv. skryté formě, tedy v potravinách, jako jsou maso, mléko, uzeniny, sýry apod. Konzumací těchto potravin už často překročíme doporučené denní množství tuků. Pro vědomou konzumaci tuků (vaření, mazání na pečivo, příprava pomazánek atd.) je tedy velmi žádoucí volit tuky rostlinného původu," doporučuje MUDr. Jan Piťha, CSc.

CO JSOU MASTNÉ KYSELINY?

Mastné kyseliny jsou základními stavebními prvky každého tuku a mají zásadní vliv na jeho kvalitu a zdravotní prospěšnost. Zjednodušeně lze říci, že existují 3 typy mastných kyselin, z nichž 2 typy (nasycené mastné kyseliny - Saturated Fatty Acids a trans mastné kyseliny - Trans Fatty Acids) jsou pro zdraví člověka nepříznivé a 1 typ (nenasycené mastné kyseliny - PolyUnsaturated Fatty Acids nebo MonoUnsaturated Fatty Acids) naopak velmi žádoucí.

 

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama