reklama

Nové dietní šílenství: Dukanova dieta

U nás není zatím příliš známá, zato ve Francii jí propadlo prý až pět milionů žen. Kdo ji vyzkoušel, nedá na ni dopustit.

Foto: Profimedia.cz

U nás není zatím příliš známá, zato ve Francii jí propadlo prý až pět milionů žen. Šílí z ní i Němky a Polky. Nedávno ji objevily Slovenky. A pomalu začíná získávat své příznivkyně i u nás. Kdo ji vyzkoušel, nedá na ni dopustit.

Jaká je její zásadní výhoda? Při téhle dietě se totiž nehladoví. A pro koho je vhodná? Pro ty, co nemusí moc sladké, zato si rádi dopřejí maso, mléčné výrobky a zeleninové saláty.

Dieta celebrit

Proslýchá se, že díky tomuto stravovacímu režimu výrazně zhubla před svatbou manželka prince Williama Kate, sestra Pippa a jejich matka Carole. Podle posledních zpráv ji Kate i nadále drží a je stále hubenější. Ani hollywoodské hvězdy a modelky nezůstávají pozadu. Svou váhu si Dukanovou dietou udržují například Jennifer Lopez a Gisele Bündchen.

Kde se dieta vzala?

Autorem je francouzský odborník na výživu Dr. Pierre Dukan. Dietu představil před deseti lety v rámci své knihy "Neumím zhubnout", která se brzy stala bestsellerem. Od té doby díky této dietě zhublo hodně žen a mužů. Dieta rozhodně stojí za vyzkoušení - můžete s ní totiž zhubnout a váhu si navíc udržet!

Bílkoviny ve všech podobách

Tento hubnoucí plán si oblíbily hlavně ženy, které nerady trápí své tělo v tělocvičně, nechtějí hladovět a potřebují rychle shodit. Už za první týden dietářky v průměru shodily 2-5 kg! Podle některých zahraničních specialistů na výživu je ale složení stravy u tohoto hubnoucího programu mírně řečeno kontroverzní, a pokud se drží příliš dlouho, může poškodit i zdraví. Co se tedy jí a jak se hubne? Dieta je rozdělena do 4 fází, z toho dvě první jsou redukční. Ztráta hmotnosti je postavena na stravě složené především z bílkovin (proteinů). Jíst se může veškerá bílkovinná strava jako je libové maso, ryby, vejce, nízkotučné mléčné výrobky. Ve druhé fázi se pak bílkovinná strava střídá s bílkovino-zeleninovou.

4 fáze diety:

Útočná fáze

Tahle fáze trvá 1 až 10 dní a jedí se už zmíněné bílkoviny. Během pěti dnů se dá zhubnout až 3 kg. Velmi důležité je pít dostatek neslazené vody, alespoň 2 litry. Důležitým doplňkem jsou ovesné otruby, které si můžete přidat do jogurtu nebo si z nich upéct placky. První fáze se drží dva až deset dnů, podle toho, kolik chcete shodit. Proč se v této době tak rychle hubne? Tělo totiž dostane šok, je krmeno jen bílkovinami, minimem tuků a sacharidů. Organismus nepociťuje hlad, bílkoviny se dobře spalují a minimum tuku, které obsahují, se neukládá.

Povolené potraviny: veškeré libové maso kromě vepřového, libová šunka, játra, ryby, tuňák a sardinky ve vlastní šťávě,  2 vejce denně, nízkotučné jogurty, nízkotučný sýr a mléko, koření, bylinky, cibule, česnek, citron, hořčice, kečup bez cukru, umělé sladidlo.
Proplouvací fáze:
V této fázi musíte střídat dny, kdy jíte jen bílkoviny z první fáze, a dny, kdy k nim jíte i zeleninu. Fáze se drží tak dlouho, dokud nedosáhnete požadované váhy. Ovesné otruby jsou stále součástí jídelníčku.
Povolená zelenina: brokolice, hlávkové zelí, celer, cuketa, okurky, houby, papriky, rajčata, cibule, papriky, dýně, ředkvičky, špenát, občas mrkev. Nesmí se kukuřice, je moc sladká.

Upevňující fáze:

Zde už si můžete dopřát něco navíc. Jsou povolené dopolední menší porce ovoce, 2 plátky celozrnného chleba, jedno jídlo týdně z těstovin, brambor nebo luštěnin, pokud možno bez tuku. Denně můžete sníst 40 g sýra s maximálně 30 % tuku; jehněčí, vepřové, šunka dvakrát týdně. Jednou týdně musíte držet bílkovinný den (viz první fáze). Tato fáze se drží podle shozených kilogramů. Za každé kilo dolů musíte ve třetí fázi vytrvat týden. Tedy shodili-li jste 5 kg, 3. fázi držte 5 týdnů.

Stabilizační fáze:

Tato fáze je doživotní. Už je povoleno všechno, jedinou podmínkou je, že jednou týdně musíte dodržovat čistě bílkovinný den z první fáze.

Informace na webu

Ve všech zemích, kde se dieta drží, jsou v provozu i její webové stránky. I u nás to tak je. Najdete tam přesný rozpis fází, povolené a zakázané potraviny, recepty například na Dukanovy placky, tiramisu atd. A také zde najdete zkušenosti těch, kterým už se podařilo výrazně shodit, i těch, kteří s dietou začínají. Dietu najdete i na Facebooku. Velmi pěkné stránky se zajímavými recepty mají Slováci.

Muži hubnou parádně

V internetových diskusích se dozvíte i to, že se do diety zapojilo také mnoho mužů. Tahle strava jim skvěle vyhovuje. Dostatek masa je uspokojuje. Němec Robert (29) zhubl za 5 měsíců 29 kg. „Nikdy předtím jsem dietu nedržel. Ale na začátku roku se se mnou rozešla přítelkyně. Jeden z důvodů byla i moje tloušťka. Tak jsem se do hubnutí pustil a ono to šlo parádně. Když mě po delší době viděl můj doktor na preventivní prohlídce, málem mě nepoznal. Ale udělal mi veškeré testy a vše bylo v pořádku. Chci shodit ještě dvě kila a jdu do třetí fáze."

Ohlasy na dietu z Facebooku

Věra
Už jsem držela různé diety, ale nic moc. Po porodu jsem už s váhou nehnula. Teď už jsem ve druhé fázi, dietu držím šest týdnů a hlásím 11 kilo dole!

Jana
7 dní a 2 kg dole...

Daniela
Dámy! 7. den a 3 kg dole! Jsem moc spokojená! Držím to s mámou - ideální - vaříme si hromadně. Vůbec nemám hlad jak u předchozího hubnutí!

Světlana
7 týdnů + 2 dny = 9,9kg dole juchuuuuuuu

Marie
Dnes 12.den a 4 kg dole a 3 cm v pase

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama