reklama

Víme, proč při dietě trpíte i jak muka zmírnit

Trpíte jako zvíře, protože si odpíráte jídlo, které máte rádi? Není divu, jste v podobné situaci jako narkoman v absťáku - jídlo je totiž droga. Zvlášť to nezdravé.  

Foto: Profimedia.cz

HEJBEJTE SE!

Při pohybu se totiž vyplavují endorfiny, které navozují stejné pocity jako vytoužené nezdravé potraviny.

Trpíte jako zvíře, protože si odpíráte jídlo, které máte rádi? Není divu, jste v podobné situaci jako narkoman v absťáku - jídlo je totiž droga. Zvlášť to nezdravé.

 

Jídlo je nejen životní nutnost,  která uspokojí žaludek  , ale jeho konzumace také ovlivňuje mozek a vyvolává v něm pocity slasti.

 

Nebezpečí na talíři

 

Vědecké výzkumy dokázaly, že tučná a sladká jídla podporují chemické látky v mozku, které potom způsobují pocit štěstí. Na jídlo se tak může vytvořit závislost jako na drogu.

 

 Označení "závislost na jídle" není nové - vyskytuje se ve vědeckých pracích v souvislosti s obezitou již od roku 1947. Zároveň byla objevena a popsána souvislost mezi závislostí na jídle a závislostí na uhlovodanech - cukrech a škrobech.

 

Strava bohatá na tuky a špatné cukry (i bílé pečivo) zřejmě v mozku způsobuje něco podobného jako opiáty. Stejně fungují i potraviny s příchutí umami - tedy s obsahem glutamátu, což je typické pro asijskou kuchyni. Podle zjištění vědců je  glutamátová příchuť návyková a  funguje jako droga.

 

Na nezdravých jídlech si tak vypěstovat závislost není vůbec těžké. Platí také pravý opak. 

 

Cesta do pekel

 

Pokud se nějakou dobu vyhýbáte rizikovým potravinám, jejich „stopa" v mozku postupně bledne. Ale stejně jako u abstinujícího alkoholika stačí jedna sklenička a už se "veze", tak i porušení diety obvykle znovu vyvolá nutkání a neodolatelnou touhu po známé chuti.

 

Mozek - ne tedy jen náš žaludek - nás znovu začne trápit bažením po uspokojení. Jeden dortík (buřtík, chleba se sádlem) tak může znamenat cestu do pekel. 

 

Pokud jste až doteď vydrželi novoroční předsevzetí zhubnout  a dodržovat zdravější životní styl, nezkoušejte se raději po pár dnech strádání "odměnit" oblíbenou pochoutkou. Návrat k odříkání by byl ještě horší a vaše vůle by pak byla vystavena ještě tvrdší zkoušce.

 

Nezasloužený problém

 

Nejrůznější studie z pracovišť na celém světě dokazují, že řada obézních lidí patrně trpí něčím, co lze nazvat závislostí na jídle ve smyslu drogové závislosti. Tato závislost není způsobena charakterovou vadou či psychickým onemocněním, nýbrž poruchou rovnováhy vnitřního prostředí jejich organismu.

 

Organismus jedince s nadváhou reaguje na příjem potravy odlišně; pocitem většího hladu či neodbytného puzení k jídlu a ukládáním tuku.

 

Ten, kdo cítí, že jeho vztah k jídlu - třeba i jednomu konkrétnímu pokrmu - je nezdravý, měl by se mít na pozoru i v jiných oblastech. Jde totiž o signál, že má sklon k závislostem jakéhokoliv druhu.

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama