reklama

Úplná novinka: KEN - Hubnutí s pumpou!

Zhubnout, a zhubnout rychle - to je to, oč tu běží! Dieta KEN tohle vše nabízí. Navíc vám zaručí, že zhubnete skutečně jen tuk a nikoliv svaly!

Foto: Žena

Zhubnout, a zhubnout rychle - to je to, oč tu běží! Dieta KEN tohle vše nabízí. Navíc vám zaručí, že zhubnete skutečně jen tuk a nikoliv svaly! 

Jak vídíte už z úvodního obrázku, po celou dobu několikadenní léčby máte z nosu vyvedenou sondu, která je pomocí průhledné náplasti přichycené ke tváři a za ucho.

Spalujeme pouze tuky

MUDr. Evžen Machytka Ph.D., internista Fakultní nemocnice v Ostravě, dál popisuje proteinovou - ketogenní dietu KEN - (Ketogenic Enteral Diet): "Žaludeční sonda vede k pumpě a vaku do kterého si pravidelně doléváte speciální proteinový roztok. Roztok si průběžně připravujete rozpuštěním prášku ve vodě. Sondu a vak si s sebou nosíte v tašce přes rameno a můžete se libovolně pohybovat a vykonávat běžné denní činnosti.

Spalování tuků je dosaženo pomocí redukce přísunu sacharidů, které slouží jako primární zdroj energie pro lidské tělo. Pokud je nemáme,  pak jejich místo zaujmou tuky

V roce 1974 profesor Blackburn z Harvardské univerzity v USA jako první publikoval koncept vysokoproteinové diety založený na dostatečném přísunu kvalitních bílkovin a současné redukci sacharidů a tuků, což vede ke spalování tuků při současném zabaránění úbytku svalové hmoty.

Bez hladu a v euforii

Doktor Machytka vysvětluje: "Při spalování tuků dochází v lidském těle ke hromadění tzv. ketolátek, tato změna v tělním metabolismu se souhrnně nazývá ketóza. Ketolátky výrazně snižují nebo prakticky odstraňují vnímání hladu a navozují dobrou náladu a pocit silnější energie. Vymizení hladu a mírně euforický pocit u většiny lidí během proteinové diety je jedním z hlavních přínosů tohoto dietního konceptu. Důvodem absence hladu je rovnoměrná, mírně oscilující hladina krevního cukru, která nevede k náhlému a nežádoucímu poklesu krevního cukru.

Tato dieta slouží k usnadnění hubnutí a dosažení rychlejších a viditelnějších výsledků, ale její nedílnou součástí je i správný dietní režim po jejím ukončení, abyste si dosažený váhový úbytek udrželi nebo ještě zvýraznili.

Podmínka: Vypít hodně vody

V roce 1986 metodu aplikovat na pacientech prof. Gianfranco Cappelo z Říma. Používal proteinovou dietu podávanou pomocí sondy přímo do žaludku a přesně dávkovanou speciální pumpou. Prof. Cappello nejdříve dietu používal k léčbě obesity u pacientů, kteří trpěli jinou závažnou nemocí, jenž jim znesnadňovala proces hubnutí, díky pozitivním výsledkům se postupně ujala i u jinak zdravých jedinců.

Dávkování pomocí pumpy přineslo lepší výsledky a výrazné zjednodušení režimu pro pacienta, než když by se proteiny přijímaly klasickou cestou. V této modifikaci podle prof. Cappella pacient nepřijímá žádnou jinou stravu. Pouze po celý den dostává do žaludku přesně odměřené množství proteinového koncentrátu a k tomu pije neslazené nápoje. Nápojů je třeba vypít dostatečné množství, a to minimálně 2 litry, aby se v dostatečné míře mohlo tělo zbavit škodlivých látek vznikajících při metabolismu tuků.
V USA i Itálii se tato metoda stala nesmírně populární a postupně se rozšířila i do dalších zemí.

KEN v otázkách a odpovědích

MUDr. Evžen Machytka

Jak vypadá zavádění hadičky do žaludku?

Hadička je velmi tenká a měkká, její konec se potře speciálním gelem, který zajistí nejen snadnější pohyb sondy, ale zároveň i místní znecitlivění v dutině nosní. Pacient při zavádění přes nosní dírku polyká vodu a tím pomáhá posunování sondy do jícnu a žaludku. Tato procedura samozřejmě není příjemná, ale trvá jen několik sekund a nepříjemné pocity po chvíli téměř vymizí.

Je přístroj nějak objemný?

Ne, v podstatě je velký jako moderní pánské kabelky. Tvoří jej dvě části, a sice sonda a pumpa. "Nasogastrická sonda" je tenká hadička zavedená přes nos, nosní dutinu, nosohltan a jícen až do žaludku. Touto hadičkou se výživa dostává do zažívacího ústrojí. Pumpa je speciální přístroj, který přesně odměří a nadávkuje potřebné množství výživy v průběhu celého dne, na začátku se nastaví rychlost a po celou dobu již nemusíte přemýšlet na množstvím výživy.

Jaké jsou váhové úbytky? ¨

U sedmidenní varianty se úbytky pohybují v rozmezí 3-5 kilogramů a u desetidenní od 5 do 7 kilo. Samozřejmě a to zdůrazňuji, že je to věc velmi individuální a záleží na spoustě faktorů jako je pohlaví, věk a stavba těla.

Proč je užívání proteinu omezeno jen na pár dnů? Co by se stalo, kdyby byl protein užíván déle?

Metoda není pro lidské tělo úplně přirozená a je třeba, aby probíhala výhradně pod lékařským dozorem a po řádném vyšetření včetně krevních odběrů, po delší době by mohlo dojít k negativnímu vlivu především na ledviny a játra.

Máte hlášeny nějaké komplikace během užívání?

Ne, mohu zodpovědně říct, že tato metoda prakticky nemá komplikace.

Jak tuto metodu snášejí alergici a astmatici?

U astmatiků není problém, nesmí je ale podstoupit jedinci alergičtí na mléko.

Po jak dlouhé době se dá užívání proteinu opakovat?

Z dosavadních zkušeností doporučuji opakování procesu po dvou až třech týdnech.

Kolik stojí zapůjčení, nebo zakoupení tohoto přístroje?

V současné době žádná z tuzemských zdravotních pojišťoven tuto léčbu nehradí.  Cena se liší podle typu cyklu, doprovodných vyšetření a začíná na částce 4.900 korun. Je  potřeba počítat ještě s vratnou kauci na zapůjčení pumpy ve výši 5.000,- Kč. Tu ale samozřejmě na konci léčby dostanete zpět.

 Pro koho dieta není vhodná?

Pro diabetiky na inzulínu, pro pacienty s posižením ledvin a/nebo jater,  při alergii na mléko nebo mléčné výrobky (proteinový roztok je vyrobený převážně z mléčných bílkovin). Nehodí se také pro děti a mladistvé do 18 let a samozřejmě ani pro pacienty s jiným závažným onemocnění jako nádory, selhání srdce apod. Nevhodná je také pro psychicky nemocné či jedince závislé na návykových látkách.

Jak léčba probíhá?

  • Konzultace s lékařem, krevní odběry, pak zavedení sondy.
  • Přitom přijde  instruktáž k obsluze pumpy a ředění dietního roztoku
  • 7 nebo 10-denní cyklus, během něhož pijete jen neslazené tekutiny (voda, čaj, káva, minerálka) v množství min. 2 litry. Díky tomu se z těla vyplavují odpadní produkty vznikající při spalování tuků
  • Nakonec přijde vytažení sondy
  • K tomu je volitelně navíc ještě možnost:  stanovení tzv. Body composition, tj. procenta tělesného tuku, svaloviny, atd.
    a  konzultace s výživovým poradcem

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama