reklama

Metabolismus se dá vycvičit. Zhubnete navždy

Ukládá si vaše tělo zásoby už z malého množství jídla? Asi máte zlenivělý metabolismus. Zkuste si ho vycvičit, aby spaloval za vás! Podívejte se, jak se to dělá!

Foto: Profimedia.cz

Ukládá si vaše tělo zásoby už z malého množství jídla? Asi máte zlenivělý metabolismus. Zkuste si ho vycvičit, aby spaloval za vás!

Průzkumy ukázaly, že téměř 100% lidí aspoň jednou za život drželo dietu. Pak ale existuje obrovské množství chronických dietářů a hlavně dietářek, kteří v "tom jedou" takřka permanentně a přitom výsledky nestojí za mnoho. Je to tak: čím víc diet má naše tělo za sebou, tím neochotněji se zbavuje tukových zásob.

Na horší časy

Metabolismus zahrnuje biochemické reakce buněčného systému našeho těla. Využívá sacharidy, tuky, bílkoviny, rozkládá je, a jejich energii využívá pro produkci tepla, pohyb svalů a dýchání a všechny další činnosti včetně těch nejdrobnějších,  jako je třeba mrkání.

Problém je v tom, že ne všechnu energii tělo na místě okamžitě využije. Spíš ji uskladní v tukových buňkách na horší časy. Pokud chceme zhubnout a nasadíme ostrou dietu s razantně sníženým obsahem kalorií,  telo si nedostatek proteinů brzy začne vynahrazovat z vlastních zdrojů.

Namísto tuků tak spotřebovává svaly, ale při opětovném návratu k „normální" kalorické stravě to probíhá naopak. Rostou nám tukové vrstvy a nikoli svaly.

Stav ohrožení?

Dezorientovaný organismus totiž považuje diety za stav ohrožení. Chvíli strádá, ale pak se přizpůsobí, a naučí se čerpat energii i z minima.

Zkušení dietáři vědí, co vědci potvrzují: čím víc zaručených bleskových diet v životě člověk absolvoval, tím hůře se mu příště shazuje - a tím jistěji se dostaví známý jojo-efekt, tedy návrat všech zhubnutých kil a ještě něco navíc. Při přísných redukčních dietách se může metabolismus zpomalit až o polovinu! ¨

Kolik paliva spotřebujeme okamžitě, hodně záleží na  individuální výši bazálního metabolismu.

Hubněte mrkáním

Bazální metabolismus vyjadřuje, kolik energie tělo potřebuje k životu, pokud  nevyvíjí žádnou aktivitu. Každý člověk jej má nastavený jinak. Někdo má třeba tuto hodnotu 1450 kalorií a neustále bojuje s kily, zatímco jiný člověk má tuto hodnotu 1650 a s váhou si nikdy nemusel lámat hlavu. Je to tím, že jeho tělo samo od sebe spálí za den o celých 200 kalorií více.

Další nebezpečí častého hladovění a držení diet tak spočívá v tom, že snižuje úroveň bazálního metabolismu.

U notorických dietářů a osob s poruchami přijmu potravy (v žádné případě nejde jen o anorexii a bulimii, je jich mnohem víc!) dojde ke chronickým metabolickým poruchám.

Co rozhoduje?

K dalším faktorům, které určují rychlost metabolismu, patří: 

  •  věk: čím jsme starší, tím to jde pomaleji dolů, zato rychleji nahoru
  •  pohlaví: muži mají (zase!) výhodu lepšího spalování
  • poměr tukové a svalové tkáně (čím jste svalnatější, tím lépe spalujete)
  • genetické předpoklady

Jak metabolismus zrychlit?

Snídejte! Pokud snídani vynecháme, metabolismus bude stávkovat tak dlouho, dokud se nenajíme. Až do oběda tak naše tělo bude spalovat méně kalorií, než by spálit mohlo.

Jezte často a po menších dávkách, neodpírejte si jídlo a jezte pestře, ale zdravě. Jezte to, co podporuje trávení: ostřejší jídla, jídla s větším obsahem vlákniny, zeleninu, atd.

Věnujte se pohybu, protože rychlost metabolismu závisí i na množství svalů v těle. Denně stačí půlhodinka ostřejší chůze, k tomu si vyberte nějakou aktivitu, co vás bude bavit. Jeden kilogram aktivní svalové hmoty odbourá svou činnost skoro 100 kalorií denně.

Spalování tuků je spojeno pouze s dlouhými  a náročnými aerobními tréninky, takže na ně za normálních okolností raději moc nepoléhejte.

Hlavně pravidelně!

Někteří lidé přísahají na poslední jídlo do 18 hodin, ale odborníci tvrdí, že k tomu neexistuje žádný důvod.

Podle jedněch je také nutné jist prakticky celý den v malých časových odstupech miniaturní dávky jídla, zatímco jiní jsou stoupenci zásady, že stačí tři zdravá jídla denně. Důležitá je prý jedině pravidelnost.

A pozor - právě v tomhle je jeden háček, který si málo uvědomuje. Pravidelnost je totiž nutná i v celkovém režimu a organizaci dne.

Důležité je vstávat i chodit spát přibližně ve stejnou dobu a také dodržovat potřebnou dobu spánku. Jen tak totiž využijeme jedinečnou schopnost našeho těla produkovat v noci látky, které brání usazování tuků. V noci se vytváří hormon, který pomáhá zpracovávat živiny a naše ponocování jeho činnost blokuje. Naopak nevyspalý člověk má víc hormonu, který vyvolává chuť k jídlu. Nedostatek spánku zhoršuje stres, který u mnohých vede opět k přejídání.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama