reklama

14 tipů, jak spálit víc kalorií! Vyzkoušejte si je

Ať držíme redukční dietu, nebo chceme shodit přebytečné kilogramy po zimě, je třeba správně spalovat kalorie!

Foto: Profimedia.cz

Recept na hubnutí je jednoduchý, ale krutý. Je třeba spalovat více kalorií, než jich přijmeme potravou. Není třeba se trápit dietami, ale vhodně spalovat kalorie.

Redukční kúry a dostatek pohybu přináší kýžené ovoce. Cvičením a správným stravováním nastartujeme metabolismus a tělo přestane mít pocit, že je třeba dělat si tukové zásoby na horší časy. Máme pro vás pár typů, které je dobré dodržovat při hubnutí a formování postavy. Některé se vám budou zdát jako ohraná fráze, ale připomenutí neuškodí. Pro ty, kteří počítají jídlo v kilojoulech, je důležité znát jeden koeficient. 1 kcal je 4,2 kilojoulů!

Pravidelné stravování

Namísto tří jídel denně jich musíme sníst pět. Rozpočítejte si energii do pěti jednotlivých jídel. Díky tomu zvýšíte obrátky metabolismu a tělo si nebude střádat tuky na dobu, kdy bude mít hlad. Vyšší počet jídel nemá už cenu, organismus pak bere energii z trávené potraviny a nespaluje tukové polštářky. Když chodíte spát pozdě, přidejte si ještě šesté jídlo v podobě lehké druhé večeře. (jablko, plátek sýra, plátek šunky)

Voda z kohoutku je váš přítel

Voda tvoří 60 procent našeho organismu a účastní se metabolických přeměn. Při nedostatku trpí ledviny, srdce a další orgány, ale hlavně se celý metabolismus zpomalí. Při špatném pitném režimu se zastavuje rozklad tukových zásob, tvorba bílkovin a výstavba svalové tkáně.

Přidejte bílkoviny

Při strávení jednotlivých živin naše tělo potřebuje dostatek energie. Sníme-li 100 g tuku, dostaneme do sebe 900 kcal a z toho se jen 27 kcal spotřebuje na trávení. Při 100 g sacharidů zdlábneme 400 kcal, kdy trávení potřebuje 32 kcal. Nejlépe jsou na tom bílkoviny, kde ze 100 g získáme 300 kcal. Tělo má s bílkovinami nejvíc práce, spotřebuje na to až 25 procent energie. Tuky z jídelníčku můžeme téměř odstranit, ale naše stravování k bílkovinám také potřebuje i sacharidy (rýže, celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny), jinak bychom si devastovali organismus.

Vláknina? Samozřejmě!

Naše tělo vlákninu velmi špatně tráví, proto je energeticky pro nás téměř nulová. Zaplní žaludek a nasytí. Ideální množství je 70g denně. Větší hmotnost už by mohla způsobit problém s trávicím traktem, kde sice hladce projdou kalorie, ale i důležité vitamíny a minerály, které tělo potřebuje.

Chůze posiluje srdce

Nečekejte deset minut na tramvaj, ale vydejte se pěšky. Jde o nejpřirozenější pohyb, který člověk má. Při svižnější chůzi o rychlosti 5 kilometrů za hodinu po dobu pěti minut spálíte až 21 kcal. Možná vám to přijde málo, ale když se vydáte na půlhodinovou procházku, tělo vás jistě odmění.

Posilujte své svalstvo

Nejlepší na hubnutí jsou aerobní aktivity, ale posilování je neméně důležité. Spálíte sice méně kalorií, ale svalová hmota patří mezi energeticky náročné tkáně - 1 kg svalů spálí i v klidové fázi 50 kcal za den. Čím více svalové hmoty, tím lepší bazální metabolismus a snadno zhubnete.

Šlapání do schodů

Výtah by měl být pro vás minulostí. Šlapání do schodů je energeticky velmi náročné. Spotřebujete při něm až 7 krát více kcal než při chůzi po rovině. Při této metodě je ideální mít klaustrofobii z výtahů a prostě denně šlapat hezky pěšky. Spálíte kalorie a zformujete si lýtka.

Sedněte si na balón

Pokud sedíte u počítače, sedněte si na balón nebo si dejte pod zadek malý overball. Kvůli rovnováze se zapojí svaly kolem páteře. Zlepšíte zdraví svých zad, ale také energetická spotřeba stoupne přibližně o 5 až 10 procent.

Kolo vám pomůže s hubnutím

Vydejte se do práce na kole. Ušetříte čas strávený v kolonách a navíc spálíte dost kalorií. I při pomalém tempu 10 kilometrů za hodinu vám desetiminutová jízda odečte 32 kcal. Myslete ale také na věci k převlečení, ve sportovním oděvu se špatně prodává dům nebo dává bankovní úvěr.

Neseďte s přáteli doma

Vydejte se s partou na bowling nebo tancovat. Za hodinu trsání spálíte až 640 kcal a při bowlingu 330 kcal. Jde o příjemnou a sportovní zábavu, kde není tolik času pít drinky a tvrdý alkohol, který je kalorickou bombou.

Aktivní odpočinek

Rádi si po obědě lehnete na gauč a zdřímnete? Zkuste raději sedět. Při odpočinku v sedě spálíte za hodinu asi 76 kcal, vleže je to o téměř 15 kcal méně.

Hubněte s partnerem

Při sexu se spotřebuje dost velké množství kalorií. Je třeba ale přejít k aktivnímu milování. Když zvolíte poněkud náročnější způsob této příjemné aktivity, spálíte za deset minut až 200 kcal.

Potíte se? Gratulujeme!

Na vyprodukování jednoho litru potu potřebujeme asi 600 kcal. V sauně se daří potit až 0,5 l tekutiny. Při cvičení se tepleji oblékejte, dbejte na pitný režim a spočítejte si svoji ideální tepovou frekvenci, při které nejlépe spalujete kalorie.

Nepřetápějte svůj dům

Hodně energie se spotřebuje při udržování stálé teploty těla. Při studiích ženy ve vytopené místnosti na 25 stupňů spálily od 570 kcal denně méně, než testované osoby ve vytopené místnosti na 22 stupňů.

Rada na závěr: Seznamte se s bazálním metabolismem

Při hubnutí je třeba znát bazální metabolismus. Množství energie, které tělo spotřebuje na udržování základních životních funkcí. Hodnoty ovlivňuje pohlaví, věk a hmotnost. Orientačně si bazální metabolismus spočítáme následovně:

BM = 655,095  + (9,5634 * váha v kilogramech) + ( 1,8496 * výška v centimetrech) - ( 4, 6756 * věk v letech)

V tomto případě jde pouze o vzorec pro ženy. Pokud se vám nechce počítat, můžete vyzkoušejte kalkulačku na www.mte.cz

 

 

 

 

 

 

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama