reklama

Zázračné amalaki: 10 deka lepší než 15 kilo jablek!

Amalaki představuje nejbohatší přírodní zdroj vitaminu C na světě. Pouhých 10 dkg tohoto indického ovoce ho má stejně jako 2 kg pomerančů, 6 kg banánů či 15 kg jablek!

Foto: Isifa/Thinkstock

Amalaki představuje nejbohatší přírodní zdroj vitaminu C na světě. Pouhých 10 dkg tohoto indického ovoce ho má stejně jako 2 kg pomerančů, 6 kg banánů či 15 kg jablek!

Ne nadarmo má drobný plod indické rostliny Phyllanthus emblica přezdívku nebeské ovoce! V systému ajurvédského lékařství mu patří výjimečné místo, když jde o celkovou regeneraci organismu a dosažení vysokého věku: má příznivý vliv na obranyschopnost, trávení a zažívání, regeneraci tělesných tkání, zrak a tvorbu červených krvinek. Proto také považují Indové phyllanthus za posvátný strom.

Přírodní lékárna v jednom plodu

Amalaki (též amla, amlaka, amlaki a hovorově indický angrešt) však není jen bohatou zásobárnou vitaminu C. Obsahuje také vitaminy B1 a B2, široké spektrum bioflavonoidů (vitamín P), esenciálních aminokyselin a minerálů (chrom, zinek, měď, vápník železo, fosfor). Díky tříslovinám (zejména taninu) potom funguje jako silný antioxidant: likviduje volné radikály, jež poškozují buňky, a tím zpomaluje stárnutí organismu.

Účinný tanin

Amalaki není jen účinným antioxidantem. Likviduje viry, bakterie a další parazity škodlivé lidskému organismu, podporuje růst svalové hmoty a činnost jater a močového ústrojí. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Má protizánětlivé účinky a funguje jako "ochlazovač", proto se často vyskytuje jako složka léků na odstranění pálivého pocitu kdekoliv v těle a na snížení zánětů a horeček. Působí proti nadměrnému pocení, překyselení žaludku, snižování tlaku a hladiny cukru v krvi. Tanin v amalaki obsažený posiluje krevní oběh a blokuje účinky karcinogenů, což společně působí proti stárnutí organismu.

Prospívá i krysám

Vzhledem k tisíciletími ověřeným pozitivním účinkům bylo s amalaki prováděno množství pokusů. Testovány byly zejména taninové sloučeniny, které zřejmě mají na „nebeských" účincích amalaki největší podíl.

Prokázalo se, že podporují činnost enzymů likvidujících volné radikály. V laboratorních testech také dokázaly chránit krysí organismus před poškozením arzenem. Další studie potvrdila, že plod amalaki potlačuje rakovinné bujení a zvyšuje schopnost cílových tkání syntetizovat prostaglandiny (látky podobné hormonům, které ovlivňují prokrvení, tvorbu hormonů a trávicích šťáv, srážení krve, imunitní a zánětlivé procesy či zvyšují stahy děložní svaloviny).

Studie též prokázaly schopnost ochrany proti zvýšené hladině cholesterolů a následnému poškození cév.

Shrnutí účinků amalaki

  • Zvyšuje obranyschopnost organizmu
  • Ulevuje při žaludečních a zažívacích potížích
  • Posiluje srdeční a mozkovou činnost
  • Podporuje zdravou funkci kardiovaskulárního systému
  • Regeneruje tělesné tkáně 
  • Zvyšuje tvorbu červených krvinek
  • Zlepšuje zrakové funkce
  • Příznivě působí na růst vlasů

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

13 věcí, které vás ve vašem domě můžou zabít!

Hranolky: Pár důvodů, proč si nechat zajít chuť

7 dobrých skutků, které z vás dělají lepšího člověka


"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama