reklama

Chcete zhubnout? Nezapomeňte na zdravé tuky!

Zdravé tuky pomáhají metabolismu při hubnutí. Víme víc!

Foto: Profimedia.cz

S omezováním jídla se to nesmí přehánět ani při dietě. Naąe tělo potřebuje bílkoviny, sacharidy, ale také tuky. Pro nastartování metabolismu a hubnutí, je třeba tělu vąe v míře dodávat.

Redukce váhy bývá někdy alchymií. Bez sacharidů nemáme energii, bez bílkovin nám neroste svalovina a bez tuků ąpatně vstřebáváme vitamíny ze zeleniny a jiného jídla. Jak to tedy je s těmi zdravími tuky?

(C)kodlivé tuky

Tuky jsou zdrojem energie a chrání tkáně a orgány. Dále mají svůj význam pro vyuľití vitamínů A, D, K, které se rozpustí pouze v tucích. Nesmíme věřit vąemu. Proto nízkotučné a netučné výrobky nejsou pro naąe tělo tím pravým ořechovým. V nízkotučných výrobcích moľná najdeme 0,01 gramů tuku, ale uľ se dál nedočteme, ľe jsou plné cukru, chemických přísad a někdy jsou i kaloričtějąí.

Jaké máme zdravé tuky

Mezi zdravé tuky patří omega-3 a omega-9 mastné kyseliny. Regulují veąkeré funkce v těle, jako je činnost srdce a cév, imunitní a nervový systém a činnost pohlavních orgánů. Vědci prokázali, ľe omega-3 sniľují riziko onemocnění srdce, aterosklerózy a mozkových mrtvic.

Čemu se vyhnout?

Určitě zapomeňte na trans-tuky, neboli ztuľené tuky v máslech a margarínech. Tyto tuky najdeme i v pomazánkách a smaľených jídlech. Vynechejte i pečivo, sladkosti a suąenky. Nasycené tuky v ľivočiąných potravinách, jako je maso, máslo, jsou ąkodlivé, ale v omezeném mnoľství je naąe tělo potřebuje. Určitě se zamyslete nad konzumací omega-6 mastné kyseliny, která je v olejích. Velká konzumace způsobuje krevní sráľlivost, bolest hlavy a některé nádory.

Jak poznat, ľe mám nedostatek tuků a kde ty zdravé sehnat?

Moľná tyto příznaky přisuzujete jiným obtíľím, ale i chu>> na sladké, lámavé nehty, deprese či vypadávání vlasů je příčinou nedostatku tuků. Pokud jich máme málo, projevuje se to suchou pokoľkou, únavou nebo zhorąenou koncentrací. Nejbohatąím zdrojem omega- 9 mastné kyseliny je olivový olej, keąu ořechy, makadamie, pekany či avokádo. Veąkeré zdravé hubnutí by mělo vypadat tak, ľe sníľíme příjem sacharidů a zvýąíme příjem zdravých tuků. Pozor na sladkosti a ovoce, to se nejsnadněji přeměňuje na tuk, který se v těle usazuje.

Na závěr je tedy dobré se vyhnout rafinovaným olejům, jako je slunečnicový, podzemnicový, kukuřičný či řepkový olej, Naopak do svého jídelníčku přidejte mořské ryby, jako je makrela, losos, sardinky, pstruh či sleď. Na zeleninové saláty pouľívejte olivové oleje, lněná semínka. Nevyhýbejte se  mandlím, pąeničným klíčkům, ořechům a listové zelenině či mangu.

Čtěte více: Hubnete a cítíte se unavená? Nezanedbávejte svoje zdraví a poraďdte se v Poradně pro ženy!

 

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama