reklama

Chcete nastartovat metabolismus? Bude to boj!

Nedaří se vám zhubnout a redukovat váhu? Zkuste se ujistit, že máte správně nastartovaný metabolismus

Foto: Thinkstock

Pokud máte pocit, že už skoro nic nejíte a stále se vám nedaří hubnout, tak máme špatnou zprávu. Metabolismus se trochou jídla nerozhýbe. Pro něj je důležitá pravidelná strava a pohyb.

Zpomalený metabolismus má několik příčin. Jednou z nich je celoživotní hladovění nebo neustálé střídání způsobů diet. Podívejte se, jak je těžké nastartovat metabolismus tím správným směrem.

Jak zjistíte funkci metabolismu?

Kromě toho, že vám ručička na váze poroste k většímu číslu, se o špatné funkci metabolismu přesvědčíte změřením. Lékaři umí zjistit váš bazální metabolismus. Vyšetření probíhá v leže, kdy pacient vdechuje do speciální masky. Díky spotřebě kyslíku lékaři snadno zjistí, jak je metabolismus rychlý. Cena vyšetření se pohybuje okolo 500 korun.

Kdo může za pomalý metabolismus? Geny!

Pokud se divíte, že při hladovění nabíráte na váze, může za to "šetřící gen". Dříve naši předkové díky tomu přežívali období hladu a nedostatek potravin. O vše se stará bazální metabolismus, tedy energie, kterou člověk potřebuje k udržení základních životních funkcí, jako je funkce srdce, plic a kolování krve.

Každý má tuto hodnotu jinou. Záleží na tom, jak jsme vysocí, jakou práci děláme, na věku a také na pohlaví. U žen se hodnota pohybuje okolo 1 200 kcal za den. Když tělu nedáme toto množství, začne si šetřit na horší časy. Stejně tak funguje, když nejíte celý den a pak si dopřejete jedno hodně velké jídlo. Tělo spustí poplach a začne ukládat.

Nemůžete chtít, když nemá tělo žádnou svalovou hmotu, aby pracovalo s potravou. Malé množství svalů spálí o 30 procent energie méně než normálně. Svalová hmota v době klidu spaluje kalorie. Pro nastartování metabolismu jsou vhodné aerobní aktivity jako je běh či chůze. Postupně je třeba dodat klasické posilování.

Jak nastartovat metabolismus?

Základem je vydatná snídaně, která obsahuje pomalé cukry. Dopřejte si müsli s ovocem, ovesnou kaši nebo ovoce a vlákninou. Během dne ujistěte tělo, že není třeba ukládat zásoby tím, že se najíte minimálně pětkrát, kdy největším jídlem by měl být oběd. Stravu jezte bohatou na bílkoviny, které se hůře stravují a tělo k nim potřebuje více energie. K perfektní stravě patří dostatek pohybu. Dopřejte si alespoň 30 minut aerobního pohybu denně. Pravidelně choďte na procházky a po nějakém čase dodejte posilování, abyste si vytvořili svalovou hmotu, která si poradí se spalováním tuku.

Po cvičení se nebojte najíst! Nechtě tělu 30 minut na odpočinek a pak si dopřejte lehkou stravu s bílkovinou, ideální je zeleninový salát s rybou nebo bílým masem. Pro dokonalou regeneraci se nebojte dodat trochu sacharidů. Vhodným doplňkem sacharidů jsou speciální fitness tyčinky, které mají ideální složení důležité pro sportovce.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama