reklama

Způsobuje umělé sladidlo Aspartam rakovinu?

Minulý měsíc vybuchla bomba: Nová souhrnná studie přišla s odhalením, že umělé sladidlo aspartam způsobuje rakovinu. O pár dní později už je po všem: vědci i ústav, kde výzkum proběhl, vzali všechno zpátky. Ale můžeme být klidní?

Foto: Isifa/Thinkstock

Minulý měsíc vybuchla bomba: Nová souhrnná studie přišla s odhalením, že umělé sladidlo aspartam způsobuje rakovinu. O pár dní později už je po všem: vědci i ústav, kde výzkum proběhl, vzali všechno zpátky. Ale můžeme být klidní?

Aspartam vzbuzuje pochybnosti od svého vzniku - nejspíš proto, že "zdědil" špatnou pověst po svých předchůdcích v oboru umělých sladidel, jako byly například cyklamáty. I dnes ještě někteří lidé opakují, že aspartam vznikl v laboratoři omylem při vývoji bojové látky, což je nesmysl takového kalibru, jako věřit na bubáky.

Všechno je jinak?

Aspartam je jedním z nejpoužívanějších sladidel a zároveň jednou z nejvíce prověřovaných potravinových přísad vůbec. Není divu, přidává se do více než 6000 výrobků, například do lehké koly. Zda je náhradní sladidlo, které se může skrývat pod označením E951, zdraví škodlivé, ověřují odborníci už od roku 1974, kdy bylo uvedeno na trh.

Teď to ale vypadalo, že veškeré debaty končí a škodlivost aspartamu je definitivně prokázána. Jenže vědci z Harvardu se spletli a už se za svou chybu omluvili.

Přečtěte si: Všechny cukry jsou stejné. Nebojte se sladidel!

Jako umělá nebo také náhradní sladidla obvykle označujeme látky, které jsou i mnohonásobně sladší než cukr, na rozdíl od něj však neobsahují žádné nebo téměř žádné kalorie. Mají však jednu nespornou nevýhodu: podporují a upevňují chuť na sladké, takže nám s hubnutím v dlouhodobém horizontu nepomohou.

Při jejich konzumaci se nemusíme bát o svou linii, ale dokonce ani o svůj chrup, protože umělá sladidla neposkytují výživu ani bakteriím zubního kazu, a nemohou tak podpořit jejich růst a množení.

Studie nic neprokázala

Na to, že američtí lékaři  aspartamu ukřivdili, se přišlo ve chvíli, kdy měli odpovědět na několik odborných dotazů. Doktorka Schernhammerová z Brigham and Women's Hospital (BWH), která studii vedla, dokonce přímo  řekla: "Ne, to neprokazuje" na dotaz, zda studie prokázala škodlivost Aspartamu.

Schernhammerová se svým týmem zkoumala zdravotní záznamy 77 tisíc žen a 47 tisíc mužů. Všimli si, že u těch, kdo denně pili alespoň jednu plechovku dietní koly, vzrostlo riziko leukémie a lymfomu (nádorů mízních uzlin a lymfatické tkáně). Jenže riziko onemocnění vzrostlo i u těch, kdo pili kolu s cukrem.

Čemu věřit?

"Po přezkoumání závěrů studie jsme dospěli k závěru, že tiskový odbor BWH vydal zprávu předčasně, omlouváme se za ztrátu času, který jste tomuto tématu věnovali," zní definitivní závěr celé kauzy, která způsobila poprask v odborných kruzích i mezi veřejností.

Ti, kdo uvěřit nechtějí, však nejspíš stejně neuvěří. A rychlost i přesvědčivost, s níž vědci ze záležitosti vycouvali, může jen vzbuzovat další podezření.

A opatrnost je koneckonců na místě. Chemické látky se v těle často projevují až po mnoha letech, a navíc výzva k dodržování denní dávky sladidel má jistě také svůj význam.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pravda a mýty o umělách sladidlech: Porovnejte si je!

Nejhorší případ anorexie v historii. S dobrým koncem!

Horoskop na celý listopad: Co vás čeká ve vztahu i v práci?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama