reklama

Které jogurty jsou zdravé?

Co si vyberete: třaslavou hmotu plnou cukru a zahušťovadel, nebo pravý jogurt? Stačí umět číst. Pokud na obale najdete slovo jogurt, je vše v pořádku. Pokud je to "roztomilý" název nebo různá spojení "pochoutka" či krém", pak raději dejte ruce pryč. Pravý jogurt je totiž zdravý, náhražky ne.

Foto: Profimedia.cz

Co si vyberete: třaslavou hmotu plnou cukru a zahušťovadel, nebo pravý jogurt? Stačí umět číst. Pokud na obale najdete slovo jogurt, je vše v pořádku. Pokud je to "roztomilý" název nebo různá spojení "pochoutka" či "krém", pak raději dejte ruce pryč. Pravý jogurt je totiž zdravý, náhražky ne.

Takže: mléčný výrobek, který smí v souladu s českým zákonem nést název jogurt, vzniká
prokysáním mléka, smetany nebo podmáslí či jejich směsí - jogurtovou kulturou.

Je váš jogurt ještě naživu? 

Především však platí, že výrobek musí zároveň obsahovat minimálně 10 miliónů živých mikroorganismů v 1 gramu na konci doby spotřeby.

Jogurtová kultura se skládá ze směsi dvou druhů bakterií a to Lactobacillus delbrueckii bulgaricus a Streptococcus salivarius thermophillus. Ta je u všech skutečných jogurtů prakticky stejná.

Doporučujeme: Kupujete jogurt nebo předraženou náhražku?

Tyto bakterie přeměňují mléčný cukr (laktózu) na kyselinu mléčnou, která je nezbytně nutná pro vznik jogurtu. Fermentace mléka jogurtovými kulturami snižuje obsah mléčného cukru laktózy a umožňuje tak i lidem trpícím laktózovou intolerancí pochutnat si na zdravých mléčných výrobcích.

Doporučený denní příjem mléčných výrobků jsou tři porce, obvykle však nebývá splněn. Proto bychom s jejich konzumací měli začít už ráno.

Z kelímku je lepší

Proti průmyslové velkovýrobě jogurtů v tanku stojí klasický postup: do mléka přidá jogurtová kultura, tento polotovar se ihned stáčí, a zrání pak probíhá až v obalu

Struktura klasického jogurtu je pevná, gelovitá, lámavá a na lomu nepravidelná. Nezahušťuje se škrobem ani želatinou, takže není tak "krémový", ale zato  hustší a víc "jogurtový". Tradiční způsob výroby se projevuje i na tradiční chuti - například nová Activia připomíná takové jogurty, jaké si pamatujeme z dětství.

Náš tip: Chcete zdravě jíst, cvičit a cítit se spokojená? Sestavte si vlastní plán!

Další výhodou jsou probiotické kultury, které se do ní přidávají proto, aby se z obyčejného jogurtu stala funkční potravina. Ta má z definice příznivé účinky na zdraví, a skutečně ji neobsahuje každý jogurt. Příkladem jsou Bifidobacterium lactis DN-173010 neboli Bifidus ActiRegularis(R). K jejich přednostem patří značná odolnost vůči působení kyseliny solné, žluči a trávicích enzymů.

Prospěšné bakterie - probiotika

Probiotický jogurt je tak potravinou, která obsahuje kromě jogurtových kultur a respektování definice jogurtu navíc probiotickou kulturu.

Probiotika jsou přitom živé mikroorganismy, které - pokud se podají v dostatečném množství - mají pozitivní účinek na svého hostitele. Jejich kladný vliv se týká celkové imunity a alergií, přispívají k prevenci nebo zmírnění alergických a atopických projevů u dětí. Snižují riziko infekcí močových cest a pohlavního ústrojí a uplatňují se také v léčbě střevních zánětů různého původu.

Jogurt po antibiotikách? Ano!

Obnovují střevní mikroflóru (nejen) po užívání antibiotik a zmírňují tak jejich nežádoucí účinky. Odstraňují zažívací potíže včetně těch, jimiž trpí lidé po po chemoterapii či radioterapii. Rovněž snižují množství enzymů a bakteriálních metabolitů, které mohou způsobovat nádorové bujení.

Příznivě působí při osteoporóze, jelikož usnadňují vstřebávání vápníku a snižují rovněž hladinu cholesterolu.

Představují prevenci respiračních onemocnění (nachlazení, chřipka) a infekcí močového ústrojí. Jejich působením dochází také k syntéze některých vitamínů. Podle mnoha studií se tak podílejí i na celkovém zvýšení odolnosti organismu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pravda o výrobě jogurtů

Knižní "porno" 50 odstínů šedi bouří ženské hormony

Domácí krabičková dieta: Ušetří čas, peníze i zdraví

  

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama