reklama

Víte, jak správně snídat? Naučíme vás to!

Už celé roky nás odborníci přesvědčují, jak důležité je ráno snídat. Přesto podle posledního průzkumu pravidelně snídá jen pouhých 48 %  Čechů - a dokonce i polovina dětí  chodí do školy bez snídaně. Jsou to alarmující čísla, která dokazují, že jdeme přesně proti lékařským doporučením. Pojďme to změnit!

Foto: Profimedia.cz

Už celé roky nás odborníci přesvědčují, jak důležité je ráno snídat. Přesto podle posledního průzkumu pravidelně snídá jen pouhých 48 %  Čechů - a dokonce i polovina dětí  chodí do školy bez snídaně. Jsou to alarmující čísla, která dokazují, že jdeme přesně proti lékařským doporučením.

Malé opakování na začátek: Snídaně sice tvoří menší část denního příjmu potravin (20-25 %), ale přesto je velice důležitá. Pomůže nastartovat metabolismus a spalování po noční přestávce a dodá energii do nového dne. Ideální jsou proto bílkoviny v jednoduše stravitelné a zároveň konzumovatelné podobě, jako třeba jogurt, doplněné porcí vlákniny z pečiva a ovoce.

Snídaně brání tloustnutí

Dlouhodobé studie ukazují, že lidé, kteří pravidelně přijímají snídani, mají menší tendenci k rozvoji obezity a s ní spojených dalších onemocnění. Důvodem tohoto příznivého účinku je především sytící účinek snídaně. V další fázi dne totiž snižuje potřebu energeticky bohatých potravin, které rychle uvolňují cukr glukózu. Pokud jich konzumujeme hodně, zbytečně si zatěžujeme metabolické procesy organismu. Jinými slovy tloustneme a stárneme.

"Většina těchto negativních faktorů vymizí, pokud lidé snídají," tvrdí docentka Heather Leidyová z University of Missouri. Nejhorší však je, že tyto zlozvyky necháváme rozvinout i u svých dětí. Špatné vzory se pak přenášejí do dalších generací.

Doporučujeme: Které jogurty jsou zdravé?

Jako důvod, proč nesnídají, Češi obvykle uvádějí nedostatek času, byť není nutné snídat hned po probuzení. Jogurt přitom dokonale splňuje požadavek na rychlou dostupnost - kelímek stačí vyndat z ledničky a vzít si ho s sebou, tak jak to dělá třetina snídajících Čechů. Svou konzistencí a chutí je vhodný i pro ty, kteří po ránu necítí hlad.

Jogurt pomáhá k pocitu sytosti

Studie provedená v Anglii u 4326 dětí ve věku 10-16 let například prokázala, že děti, které nepravidelně nebo ojediněle konzumovaly snídani, byly ve srovnání se skupinou pravidelně snídani konzumujících dětí více obézní a pohybově byly méně aktivní. 

"Ukazuje se i v jiných studiích, že chybějící snídaně následně zvyšuje apetit dětí k vyššímu příjmu potravy v další části dne. Zdravotně horší životní styl, ke kterému patří i odmítání snídaní nebo nepravidelný stravovací režim, se častěji prokazuje u pacientů s nemocemi srdce a cév, ale i jiných nemocí," připomíná MUDr. Petr Tláskal, CSc., ze Společnosti pro výživu ve FN Motol.

Náš tip: Kupujete jogurt, nebo předraženou náhražku?

Podle výzkumu z Ohio State University lidé, kteří vynechávají snídani, jedí o 40 % více sladkostí, pijí o 55 % více slazených nápojů, dopřávají  si o 45 % méně zeleniny a o 30 % méně ovoce. Snídaně je totiž prokazatelně zásadní pro celodenní pocit sytosti. A lidé, kteří se dobře nasnídají, konzumují během dne méně kalorií a večer je zřídka zachvátí pocit hladu. U těch, kdo snídani vynechají, je tomu přesně naopak.

Blahodárný vliv vápníku v jogurtu

Ti, kteří však snídají, velmi často sáhnou po jogurtu. Dobře vědí, proč to dělají.  Mléko a mléčné výrobky zvyšují kvalitu snídaní. Organismus tak navíc získává nejen nutričně kvalitní bílkoviny, ale také vápník. Jednou z jeho překvapivých vlastností je, že nejen přispívá k pěkným zubům a pevným kostem, ale také nás chrání před tloustnutím.

Vyšší příjem vápníku v dietě ovlivňuje tělesnou hmotnost několika mechanismy. Jedním z nich je snížení tvorby tuků a podpora jejich spalování, zvýšení energetického výdeje a snížení množství tukových buněk. Další cestou působení vápníku je zvýšení vylučování tuků stolicí.

Snídaně se zakysaným mléčným výrobkem do organismu také přivádí probiotické mikroorganismy, které stabilizují střevní mikroflóru, chrání ji před uchycením škodlivých bakterií a současně pomáhají i trávicím procesům organismu.

Prospěšná probiotika z kelímku

Jogurt vznikne z mléka díky působení bakteriím Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Na českém trhu jsou druhé nejoblíbenější jogurty Activia, které kromě dvou výše uvedených jogurtových kultur, běžně prospěšných našemu zdraví, navíc obsahují unikátní patentovanou kulturu Bifidobacterium lactis DN-173010 neboli Bifidus ActiRegularis(R). K jejím přednostem patří značná odolnost vůči působení kyseliny solné, žluči a trávicích enzymů.

Kysané mléčné výrobky jí pravidelně jen 24 % mužů, žen mnohem více, přesněji 40 %. Vzhledem k blahodárným vlastnostem jogurtů je však i to překvapivě málo.

Snídaně by měla být dostatečně pestrá, vydatná, z kvalitních, čerstvých potravin a měla by být v neposlední řadě chutná a lákavá. Samozřejmě by měla poskytnout jak energii, tak ochranné látky, vitamíny a minerály. Sacharidy přijímané u snídaně volíme zejména v podobě škrobů (hlavně obiloviny), ale nezapomínáme ani na dostatek vlákniny. U zdravého člověka není nutné vyhýbat se cukru úplně.

Další tipy pro zdravou snídani naleznete zde.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  

Jogurt: Humbuk, nebo opravdu léčí?

Trpíte zácpou? 10 tipů, jak se jí zbavit

Horoskop na duben: Jak se vám povede celý měsíc?

"Ti lidé nechápou, o co jde." Filozof Kroupa varuje před ukrajinskou kapitulací | Video: Tým Spotlight
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama